Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα δοκιμασία για τις 640 μονάδες

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι τραπεζικοί τίτλοι, με τις Alpha και Εθνική να καταγράφουν διψήφιες απώλειες. Κάτω από τις 70 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης. Πιέσεις και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Κέρδη καταγράφουν Lamda, Motor Oil, Coca Cola, ΕΧΑΕ.

Συνεχείς οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις τράπεζες, σε δοκιμασία για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι 640 μονάδες.

Οριακά χαμηλότερα και των 70, για την ακρίβεια στις 69,60 μονάδες, νωρίτερα (*) ο Δείκτης Τραπεζών καθώς "μετρά" νέες απώλειες 16,29% αφού Εθνική και Alpha Bank υποχωρούν με διψήφιο ποσοστό.

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο ελληνικό συνεχίζεται η ταλαιπωρία, με βαρίδι τις τράπεζες και επιλεκτικές πωλήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Βαρίδι παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με αναφορά μας νωρίτερα στον Εκηβόλο για το πλήθος των "νέων μετοχών" που θα πιστωθούν από τις αρχές Δεκεμβρίου και τις ακριβότερες αποτιμήσεις των συστημικών ομίλων.

Αυξημένες οι συναλλαγές, συγκριτικά περισσότερος ο τζίρος τα τελευταία 30'-45' καθώς εντείνονται οι συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Εως 1,25% υψηλότερα αντιδρούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με ενδεικτική την επαναφορά του DAX στις 11.000 μονάδες, στο 1,10% χαμηλότερα προ ολίγου ο Γενικός Δείκτης.

Διαφοροποίηση για ακόμη μία συνεδρίαση για το ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς μείζον θέμα για την ελληνική παραμένει το τραπεζικό και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίσης -προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης- επαναφοράς στο ταμπλό.

Στις νέες μετοχές, για όλα τα βαλάντια της ΑΜΚ της ΕΤΕ αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, σημειώνοντας πως το ποσοστό του ΤΧΣ θα παραμείνει υψηλό (στο 41,2%) ακόμη και μετά τη μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές.

Στο 0,123 του ευρώ με νέες απώλειες 23,25% για τη μετοχή της Εθνικής, στο 0,053 με μείον 14,55% της Alpha Bank.

Δευτερευόντως και στη μετοχή της Eurobank, που λίγο μετά τις 13:55 "έγραφε" κι αυτή διψήφιο ποσοστό. Στο 0,011 με απώλειες 8,33% η μετοχή της Πειραιώς.

Ωστόσο το πρόβλημα, όπως σημειωνόταν και στο προηγούμενο σχόλιό μας, έγκειται στις πιέσεις που δέχονται μετοχές των ΟΠΑΠ ή της ΔΕΗ και λιγότερο του ΟΤΕ. Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τις πιέσεις στις εντεινόμενες ρευστοποιήσεις και λόγω της προσπάθειας άντλησης ρευστότητας ενόψει της ΑΜΚ της Εθνικής, τη Δευτέρα.

Εκτιμάται πως στην ανοιχτή και για το εγχώριο μικροεπενδυτικό κοινό διαδικασία εγγραφής της ΕΤΕ θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον ακόμη και από παίκτες, οι οποίοι "αποκλείστηκαν" από την ανάλογη διαδικασία των άλλων τριών.

Εως τα 6,23 ευρώ νωρίτερα -χαμηλό ημέρας- οι πωλητές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, επιβεβαιώνοντας την αρνητική τεχνική εικόνα, σταθερή από τα "τελευταία υψηλά" της 27ης Οκτωβρίου.

Εως τα 5,05 ευρώ προ ολίγου οι πωλήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, με το διάγραμμα να "χαλάει" χαμηλότερα των 5 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις και στις μετοχές των Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΕΤΚΑ αλλά και ΓΕΚ/Τέρνα-
Ενεργειακής.

Το άξιον αναφοράς είναι πως στον Μυτιληναίο οι πωλήσεις εντείνονται την ημέρα της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, στις ΓΕΚ/Τέρνα και Ενεργειακή η διόρθωση πραγματοποιείται με χαμηλούς τζίρους (μόλις 14.782 και 7.696 ευρώ, αντίστοιχα στις 14:08).

Με αγοραστές σε ΕΧΑΕ έως τα 5,42 ευρώ, ΜΟΗ έως τα 11,20 ευρώ, Grivalia έως τα 7,45 ευρώ, Jumbo έως τα 9,65 ευρώ.

(*) στις 14:10 είχαν αλλάξει χέρια 135 εκατ. μετοχές (πάνω από 60 μόνο στην Εθνική) και ο τζίρος ήταν 23,8 εκατ. ευρώ, με το 38% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v