Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενικευμένη οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο

Σε νέα ιστορικά χαμηλά ο τραπεζικός κλάδος, με Εθνική και Πειραιώς να καταγράφουν απώλειες άνω του 25%. Κάτω από τις 650 μονάδες ο ΓΔ, καθώς υποχωρούν και τα μη τραπεζικά blue chips. Καλύτερη εικόνα για Motor Oil, EYΔΑΠ. Στο limit up η μετοχή της Τράπεζας Αττικής.

Σε δοκιμασία και οι 640 μονάδες, συνέπεια των νέων "βαριών" απωλειών που καταγράφονται για τον τραπεζικό κλάδο αλλά της περιορισμένης έκτασης ρευστοποίησης θέσεων σε κύρια blue chips.

Την ώρα που οι δανειστές αποφασίζουν (και τυπικά) την αποδέσμευση των 2+ 10 δισ. ευρώ, στον ESM θεωρούν πως τελικά η νέα εισφορά τους δεν θα ξεπεράσει τα 6,5 δισ. ευρώ (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους) και στην ECB προωθούν σχέδιο-πρόταση προκειμένου να επανεργοποιηθεί η αγορά ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα. Αυτά υπό τη σκιά του Eurogropup και του ανθρωποκυνηγητού- συλλήψεων στις "έρημες" Βρυξέλλες.

Σε αυτή τη συγκυρία, θα το επαναλάβουμε, η πλευρά των δανειστών δείχνει να δίνει λίγη πίστωση χρόνου στην Αθήνα, όπως αναφέρει σχετικά η Ελενα Λάσκαρη. Πίστωση χρόνου και "χρηματοδοτικές ενέσεις" προκειμένου να κλείσει ομαλά το 2015 και να περάσει το ελλιπές φορολογικό από τη Βουλή (στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία, μάλλον χωρίς το αγροτικό).

Να συνεκτιμηθεί πως από αρχές Δεκεμβρίου που θα επανακάμψει στο χρηματιστηριακό ταμπλό ο τραπεζικός κλάδος θα έχει άλλη -πολύ βαρύτερη- αποτίμηση και στάθμιση στη διαμόρφωση των δεικτών.

Συνεπώς η δοκιμασία των 640 μονάδων έχει σημασία, καθώς θα κριθεί εάν το σημείο αναφοράς του επόμενου κύκλου θα είναι πέριξ αυτής της περιοχής ή χαμηλότερα από τη ζώνη τιμών γύρω από τις 605 μονάδες (*).

Νέες "βαριές " απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών καθώς νωρίτερα υποχώρησε οριακά πάνω στις 75 μονάδες, μετρώντας σωρευτικά απώλειες 51% σε διάστημα μηνός και 92,04% (!) από την αρχή του έτους. Θυμίζοντας το (προσαρμοσμένο ) υψηλό του ΔΤΡ στις 1.351,60 μονάδων (52 εβδομάδων).

Στο 29,91% οι απώλειες για την Εθνική, φτάνουν το 61% σε εβδομαδιαία μέτρηση και 89,3% από την αρχή του έτους, διορθώνει κατά 26,65% η Πειραιώς με 74,42% και 98,79% αντίστοιχα, ενώ συντριπτική είναι η υποαπόδοση και των άλλων δύο, Alpha Bank, Eurobank. Στο μείον 11,76% η μετοχή της Eurobank, στο μείον 7,75%, με συγκριτικά... λιγότερες απώλειες, η Alpha Bank.

Αυξημένη η συναλλακτικότητα και στις τέσσερις μετοχές, με τα μισά τεμάχια (πάνω από 50 εκατ.) να έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής, τα περισσότερα στο limit down. Εύλογο το ερώτημα αρκετών παικτών ποιοι απορροφούν τη χωρίς φειδώ προσφορά σε αυτές τις ιστορικά χαμηλές τιμές και για τις τέσσερις μετοχές.

Ωστόσο σημείο αναφοράς μας παραμένει το μη τραπεζικό μέρος του ταμπλό, γι' αυτό και θεωρούμε ότι στη συναλλακτικότητα και στις καθαρές πωλήσεις στα blue chips κρίνεται βραχυπρόθεσμα η τάση.

Βασική προϋπόθεση για να έχει τύχη το σενάριο μίας αντίδρασης προς τις 700 μονάδες θεωρείται η ανθεκτικότητα των μετοχών/εισηγμένων-σηματωρών και των blue chips, η στάση που τηρούν τα ισχυρά χέρια σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και σε Coca Cola HBC, κι άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Να σημειωθεί, πως μετά τα διήμερα limit down της ΕΤΕ και την εξαέρωση της αποτίμησής της στα 554 εκατ. ευρώ απομένουν δέκα εισηγμένες που ξεπερνούν το όριο του ενός δισ. ευρώ. Coca Cola HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, FF Group, Motor Oil και ΔΕΗ, ενώ στην εντέκατη θέση έχει ανέβει η Grivalia αλλά με 740 εκατ. ευρώ.

Επαναλαμβάνω πως με την επανείσοδο των "νέων μετοχών" των "νέων τραπεζών" από τις αρχές Δεκεμβρίου, η βαρύτητα/στάθμισης στη διαμόρφωση των δεικτών θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Από τις 24 μη τραπεζικές του FT 25, σταθερά καλύτερη εικόνα για τη ΜΟΗ με συναλλαγές στα 11,15-11,29 ευρώ, κοντά στα τελευταία "υψηλά" των 11,60 ευρώ.

«Κλειδί» της τάσης η Coca Cola στα 22,89 ευρώ (-1,15%), με μάλλον μέτριες συναλλαγές.

Με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τον Οργανισμό να κλίνει μετά τις 12:00 και χαμηλό ημέρας στα 9,19 ευρώ, ενώ στον ΟΠΑΠ συνεχίζονται -με μέτρο- οι ρευστοποιήσεις έως τα 6,34 ευρώ, χάνοντας ακόμη μία στήριξη. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ ορατή είναι πλέον η δυναμική επιστροφής στα επίπεδα της 3ης Αυγούστου, όταν στην πρώτη συνεδρίαση επαναλειτουργίας του ΧΑ είχε κινηθεί με μεγάλο καθοδικό χάσμα στα 6,70-5,49 ευρώ. Από την τεχνική πλευρά, η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει όλο και πιο βαριά εικόνα/συμπεριφορά. Αντιθέτως, στην περίπτωση της ΔΕΗ χρήζει αναφοράς πως από τα χαμηλά ημέρας των 4,94 ευρώ ενεργοποιήθηκαν αγορές, με αποτέλεσμα να επανέλθει πάνω από τα 5 ευρώ.

Με μόλις 58 μετοχές (*) ο ΟΛΠ ενισχύεται ελαφρώς στα 14,90 ευρώ, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η ζήτηση από το 1,75 ευρώ στον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ.

Από τον τραπεζικό κλάδο η Attica Bank, μετά τις τελευταίες εξελίξεις (απόφαση για α.μ.κ.) στο limit up με συναλλαγές 1,6 εκατ. τεμαχίων, συνολικής αξίας 16-17 χιλιάδων ευρώ.

Κέρδη από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση για Πλαστικά Θράκης και Autohellas.

(*) Στις 13:50, με συναλλαγές περίπου 100 εκατ. ευρώ αλλά η αξία να μην έχει ξεπεράσει -ακόμη- τα 10 εκατ. ευρώ. Το 22% στις τράπεζες, με καθαρή αξία συναλλαγών στα μη τραπεζικά να κυμαίνεται στα 7,8 εκατ. ευρώ.

(*) Σχετική επικαιροποιημένη "μέτρηση" του ΓΔ στον Εκηβόλο, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v