Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης στις τράπεζες

Πάνω από τις 640 μονάδες διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, με Eurobank και Πειραιώς να καταγράφουν σημαντικά κέρδη μετά και τις ανακοινώσεις του MSCI. Συνεχίζει χαμηλότερα με διψήφιες απώλειες η Εθνική. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ.

Αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες. Μετά από 14 πτωτικές συνεδριάσεις ενδείξεις «ζωής» από τον πολύπαθο κλάδο, με αποτέλεσμα το ενθαρρυντικό ξεκίνημα της συνεδρίασης. Με την αρωγή της MSCI που διατηρεί τις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank στον δείκτη Global Standard και τον ξένο οίκο να βασίζει την απόφασή του στην επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η αποδέσμευση (και τυπικά) των 10 δισ. ευρώ για τις ανάγκες κάλυψης του κλάδου, η πιο ήπια στάση των δανειστών με αφορμή την απόφαση της MSCI, φαίνεται πως λειτουργούν κατευναστικά (κυρίως) για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Από τη συνεδρίαση της Τρίτης 3 Νοεμβρίου και την «τοπική κορυφή» των 310,21 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών ακολούθησαν 14 πτωτικές και μόλις 1 ανοδική (Δευτέρα 9 Νοεμβρίου), με συνέπεια την υποχώρησή του έως τις 71,31 μονάδες (νωρίτερα στην αρχή της συνεδρίασης).

Την προσπάθεια αντίδρασης των τραπεζών ακολουθούν σχεδόν αντανακλαστικά και άλλες μετοχές-σηματωροί και blue chips, με τον FT 25 να κινείται προς τις 192 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη έως τις 647,50 μονάδες. Να σημειωθεί πως για τον Γ.Δ. «δοκιμάσθηκε» νωρίτερα η περιοχή στήριξης των 640 μονάδων που -προς ώρας- επιβεβαιώνεται. Ενθαρρυντική ένδειξη και από την τεχνική πλευρά (κυρίως με βάση τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση), καθώς ενδεχόμενη επιβεβαίωση αυτής της ζώνης σήμερα-αύριο θα περιόριζε τον κίνδυνο άμεσης υποχώρησης προς τις 600-605 μονάδες.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε ως καθοριστική την απόφαση του MSCI να διατηρήσει τις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank στον δείκτη Global Standard. Σύμφωνα με το σχετικό θέμα, ο ξένος οίκος επικαλείται την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, εξέλιξη που όπως φαίνεται επηρέασε θετικά την αξιολόγηση του MSCI.

Μικτές τάσεις στις μετοχές της τριάδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς στη μετοχή του Οργανισμού συναλλαγές γίνονται στα 9,15-9,25 ευρώ με τους πωλητές να υπερισχύουν στην αρχή της συνεδρίασης, στη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 6,28-6,40 με ελαφρύ προβάδισμα για τους αγοραστές και στην ΔΕΗ στο εύρος των 5,10 έως 5,38 ευρώ.

Ειδικότερα στη μετοχή της ΔΕΗ οι εισροές κεφαλαίων θεωρούνταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται έως τα 5,38 ευρώ ενισχύοντας περισσότερο τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τεχνικά η μετοχή της ΔΕΗ φαίνεται να αφήνει πίσω της τη στήριξη των 4,90 ευρώ «βλέποντας» υψηλότερες τιμές προς τα 5,50 ευρώ.

Με αγοραστές σε Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Μυτιληναίο, Motor Oil, Lamda Development, METKA.

Μετά τις 11.30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 130 και πλέον εκατομμυρίων μετοχών, αξίας σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. Το σχεδόν 60% είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες, ενώ αυξημένος τζίρος είχε γίνει σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Grivalia κ.ά. Στη μετοχή της τελευταίας άλλαξε χέρια ένα πακέτο 102.272 τεμαχίων στα 7,25 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v