Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπιες διακυμάνσεις στο ΧΑ, με την Εθνική να καταγράφει απώλειες άνω του 20%. Απώλειες και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Στο προσκήνιο τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων. Η προσοχή και σε επιμέρους μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street, βαριές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά το Χ.Α. στον... κόσμο του.

Το γιατί έσπασε το πτωτικό σερί στις τράπεζες αναλύεται από τον Θανάση Σταυρόπουλο, με την αγορά να θεωρεί καταλυτική την παρέμβαση MSCI, που ως αφορμή λειτούργησε αποτελεσματικά στην κρίσιμη συγκυρία.

Αποτέλεσμα, η αντίδραση του Χ.Α. από τα επίπεδα των πολύ σημαντικών 640 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με αιχμή τον ταλαιπωρημένο τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών να ακολουθεί.

Τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση πολλά, καταρχήν με την επιβεβαίωση μίας τόσο σημαντικής περιοχής που πρακτικά θα μας φανεί χρήσιμη, όταν από την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθούν οι «νέες τραπεζικές μετοχές», πολύ «βαρύτερες» σε στάθμιση.

Το να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ενόψει μίας πιθανής τραπεζικής πίεσης θα ήταν χρήσιμο, προκειμένου να μην υποχωρήσει η αγορά προς τις 605-600 μονάδες.

Κατά 11,49% η χθεσινή αντίδραση για τον Δείκτη Τραπεζών στις 84 μονάδες, κατά 0,72% ο Γ.Δ. στις 648 μονάδες και με σχεδόν ίδιο ποσοστό ο FT 25 στις 193 μονάδες.

Ωστόσο, τα προβλήματα για το ΧΑ παραμένουν και εκτός και εντός συνόρων. Κι αν στο εσωτερικό η κυβέρνηση παίρνει ανάσες από το χαλάρωμα της στάσης των δανειστών και ο Διοικητής της ΤτΕ παραθέτει γεύμα στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης προς συζήτηση των εξελίξεων και ενημέρωση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη, τα περισσότερα δεν είναι όπως πριν από τη 13η Νοεμβρίου.

Ο κίνδυνος χώρας, ο κίνδυνος ηπείρου έχει επιβαρυνθεί σε δραματικό βαθμό και παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, παράμετρος που δεν γίνεται να παραβλέπεται εφεξής. Ο φόβος για ένα νέο χτύπημα, η ένταση μεταξύ Άγκυρας - Μόσχας (παρά την κάλυψη του ΝΑΤΟ στους Τούρκους), δημιουργούν εκ των πραγμάτων άλλα δεδομένα.

Στην ευρύτερη περιοχή, η ρευστότητα και η αβεβαιότητα «χτυπούν κόκκινο», με την Αθήνα να πρέπει να επιδείξει λεπτούς χειρισμούς για να συνεχίσει να ισορροπεί σε... τεντωμένο σχοινί. Προσώρας η Ελλάδα είναι ίσως ο πιο σταθερός παράγων στη... σκακιέρα της περιοχής, κάτι που μπορεί να κρύβει ευκαιρίες, αλλά να ενέχει και κινδύνους.

Με αυτά τα δεδομένα πορεύονται οι ευρωπαϊκές αγορές, το Χ.Α. με ζητούμενο τη θωράκιση της αγοράς ενόψει της εισαγωγής των «νέων τραπεζικών μετοχών».

Ενδεικτικά για την ΕΤΕ, τη Δευτέρα αναστέλλεται προσωρινά η διαπραγμάτευση, με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρεται στην επαναφορά των νέων προσαρμοσμένων μετοχών (στο 0,30 ευρώ μετά το reverse split) από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.

Η δικαιολογημένη ανησυχία των ειδικών της αγοράς έγκειται στη μεγάλη απόκλιση της τρέχουσας τιμής της «νέας μετοχής» των τεσσάρων τραπεζών σε σχέση με την υφιστάμενη όσων θα έχουν στα χέρια τους από ανταλλαγή «παλαιούς τίτλους».

Και για τις τέσσερις περιπτώσεις η απόκλιση είναι μεγάλη για να καλυφθεί σε μία-δύο συνεδριάσεις, κάτι που πιθανότατα θα δοκιμάσει όχι μόνο τον κλάδο αλλά και τις αντοχές του Χ.Α. Δεδομένης μάλιστα της νέας βαρύτερης αποτίμησης των ομίλων και της στάθμισης των μετοχών, η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα απαιτήσει ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή.

Παρ' όλα αυτά, δεδομένης της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές αγορές, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς η καθημερινή ενασχόληση με τη μαρκέτα χαρακτηρίζεται πλέον από αυξημένο ρίσκο.

Alpha Bank, Eurobank, είναι οι πρώτες δύο που μένουν εκτός παιδιάς για να προχωρήσουν τα reverse split, λογικά θα επιχειρηθεί να υπάρξει απόσταση ασφαλείας από την τιμή των ΑΜΚ -δύσκολο εγχείρημα, να δούμε όμως. Παράπλευρο θέμα το ότι ο τραπεζικός δείκτης θα επανέλθει με άλλη -μεγαλύτερη- βαρύτητα, κάτι που αναπόφευκτα θα πρέπει να τιμολογηθεί και στα συμβόλαια του FT 25. Το discount δύσκολα θα αποφευχθεί και θα πρέπει να καλυφθεί σε εύλογο χρηματιστηριακά χρόνο.

Πειραιώς και ΕΤΕ θα ακολουθήσουν, με την Εθνική να ξαφνιάζει χθες και λόγω του... ανεξήγητου 35% για το ADR της στο NYSE.

Σε κάθε περίπτωση, η «επόμενη ημέρα» για τον τραπεζικό κλάδο πιθανότατα θα επηρεάσει το Χ.Α., τη διακύμανση των βασικών δεικτών, με ζητούμενο την ανθεκτικότητα των blue chips.

Στα επιμέρους, αρκετοί είναι αυτοί που εστιάζουν στα αποτελέσματα εννεαμήνου αλλά και στις κινήσεις των ίδιων των εταιριών. Νομικές ενέργειες για το πρόσθετο τέλος ξεκινά ο ΟΠΑΠ, με εμφανή την ταλαιπωρία της μετοχής από τα τελευταία υψηλά (στα τέλη Οκτωβρίου), ευνοείται λόγω MSCI η ΔΕΗ, με τις εισροές κεφαλαίων να συνεχίζονται βραχυπρόθεσμα, «ταλαιπωρείται» η μετοχή των ΕΛΠΕ, λόγω επικείμενης εξόδου από τον διεθνή δείκτη, περιορίζονται οι ζημίες στα 3,6 εκατ. ευρώ του Fourlis κ.ά.

Στο επίκεντρο και εισηγμένες που εν μέσω κρίσης επιμένουν να επιβραβεύουν τους μετόχους και τους επενδυτές, όπως αναλυτικά αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με ενθαρρυντική ένδειξη το ότι δεν περιορίζονται στις συνήθεις επιλογές από τη μεγάλη ή τη μεσαία κατηγορία. Στο σχετικό θέμα γίνεται αναφορά και σε μετοχές/εισηγμένες όπως οι Κανάκης, Flexopack, Μάρμαρα Κυριακίδη, Mermeren, Καραμολέγκος, ΓΕΚΕ, Πλαστικά Θράκης και Πλαστικά Κρήτης, Καρέλιας κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v