Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση χωρίς… ανάσα στον τραπεζικό κλάδο

Συνεχίστηκε η επώδυνη «επανατιμολόγηση» των τραπεζικών μετοχών με βάση τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών. Limit down για Εθνική, πτώση 26% για Πειραιώς, νέο ιστορικό χαμηλό στον κλάδο. Απώλειες και για ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα. Αντίσταση μόνο από ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Folli Follie.

Η νεότερη καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 23 συνεδριάσεων) δεν εμπόδισε τους εν δυνάμει πωλητές να κάνουν επίδειξη ισχύος, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τις εντολές πώλησης να απλώνονται σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ, κάτι που το επιβεβαιώνει και η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που ξεπέρασε το 1 προς 3 (ενδοσυνεδριακά ήταν ακόμα χειρότερη).

Ο Γενικός Δείκτης, με εξαιρετική ευκολία, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,21%, ενώ όπως αναφέρθηκε και στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, η "σπουδή" των ενεργών παικτών είναι να κρατήσει το τελευταίο "οχυρό" των 640 μονάδων.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Πτώση χωρίς έλεος στο Τραπεζικό ταμπλώ, με τον Τραπεζικό δείκτη (-20,79%) να συμπληρώνει δέκα συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 63,06% και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν και οι Alpha Bank (-8,77%), Eurobank (-17,65%), Εθνική (-29,91%) και Πειραιώς (-26,67%).

Τρεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν οι λόγοι που έδωσαν και σήμερα το "ψυχολογικό πλεονέκτημα" στους εν δυνάμει πωλητές.

Πρώτον, ότι το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ συνεχίζει να ακολουθεί την νομοτελειακή πορεία που θέλει οι τιμές των Τραπεζικών μετοχών, τουλάχιστον, να συναντούν τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ.

Δεύτερον, το γεγονός ότι αύριο Τρίτη συνεδριάζει το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εγκρίνει τα ενημερωτικά δελτία για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, έφερε πολλαπλασιαστικές πιέσεις σε όσους επέλεξαν να μηδενίσουν θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, πριν την ενεργοποίηση των reverse splits και την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των Τραπεζικών μετοχών.

Και τρίτον, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, το σύνολο, σχεδόν, από τα τμήματα ανάλυσης των εγχώριων ΑΧΕ, ασχολείται με την Α.Μ.Κ. της Εθνικής Τρ., λόγω του υψηλότατου ενδιαφέροντος συμμετοχής, που υπάρχει από εγχώριους "κωδικούς λιανικής", αρκετοί από τους οποίους επιλέγουν να ρευστοποιήσουν, ακόμα και επιθετικά, θέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία δημόσιας προσφοράς νέων μετοχών από την Εθνική στους Εγχώριους επενδυτές, μέσω της οποίας η Τράπεζα στοχεύει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ. Εφόσον εγκριθεί το ενημερωτικό, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το βιβλίο για τους εγχώριους επενδυτές θα ανοίξει στις 30 Νοεμβρίου, την επόμενη, δηλαδή, Δευτέρα και θα κλείσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή καθώς θα έχει μεσολαβήσει η συνένωση μετοχών (reverse split) με αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές.

Και αν η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ ήταν περίπου αναμενόμενη και δεν έφερε αρνητικές εκπλήξεις σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα δρώμενα στο Χ.Α., ασφαλώς και συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχίες η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, καθώς παραμένει άγνωστο το πόσο θα κρατήσουν οι ρευστοποιήσεις μη Τραπεζικών τίτλων, με σκοπό την δημιουργία ρευστότητας και πιστωτικών υπολοίπων.

Δύο είναι οι τίτλοι που προβλημάτισαν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να προβληματίζουν και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Πρώτα ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (-3,22%), καθώς επιμένει στην πλαγιοκαθοδική του πορεία, στον απόηχο της νέας φορολογικής επιδρομής στα τυχερά παιχνίδια και ενώ η μετοχή "φλερτάρει" με χαμηλά 28 μηνών (βλ. διάγραμμα). Ο τίλος έκλεισε ακριβώς επάνω στην στήριξη των 6,31 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 6,10 - 6,00 ευρώ και στα 5,80 - 5,60 ευρώ. Όσο ο τίτλος παραμένει χαμηλότερα των 6,60 ευρώ η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται σημαντικά, ενώ το "stop" για τους "short" εντοπίζεται στα 7,00 ευρώ, υπέρβαση των οποίων δίνει και ένα πρώτο αγοραστικό σήμα.

ΟΠΑΠ:  "Φλερτάρει" με τα χαμηλά 28 μηνών

"Η απόφαση της Κυβέρνησης για επιβολή φόρου σε όλα τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ είναι καταστροφική", τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) και προαναγγέλλει την προκήρυξη απεργίας την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου και πορεία διαμαρτυρίας. "Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλες μορφές αγώνων και κινητοποιήσεων", ξεκαθαρίζουν.

Επόμενος τίτλος που απαιτεί "δεύτερες σκέψεις" είναι αυτός των Ελ. Πετρελαίων (-5,88%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση με δυσβάσταχτες απώλειες και στο χαμηλό ημέρας, δημιουργώντας ισχυρές ενδείξεις έναρξης επιθετικότερων κινήσεων αποεπένδυσης, λόγω επικείμενης εξόδου του τίτλου από τον δείκτη MSCI Global Small Cap. Με το παραπάνω δεδομένο θεωρείται απόλυτα δύσκολη η πρόβλεψη όσον αφορά το πότε θα ολοκληρωθούν οι "αναγκαστικές ρευστοποιήσεις" των Ξένων funds, όμως αν χαθεί η επόμενη στήριξη στα 4,20 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικότατα. Πρώτες αντιστάσεις στα 4,50 - 4,72, 5,10 και 5,50 ευρώ.

Το διάγραμμα των ΕΛΠΕ μετά τα capital controls

Ελάχιστες και μάλλον αναμενόμενες οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής και είχαν άμεση σχέση με την δημιουργία κλίματος στο Χ.Α. που συνεχίζει να κινείται στο ρυθμό των Τραπεζικών Α.Μ.Κ.

"H Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις μεταρρυθμίσεις του πρώτου πακέτου που είχαν συμφωνηθεί με τους Πιστωτές, δεδομένο που ανοίγει το δρόμο για την Αθήνα να λάβει την επόμενη δόση", ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το EuroWorkingGroup επανεξέτασε το Σάββατο την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε πως η συμφωνία θα επιτρέψει στον ESM να εξετάσει κατά περίπτωση και να αποφασίσει για την μεταφορά κεφαλαίων που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Οι χαμηλές συναλλαγές στην spot Αγορά δεν άφησαν ανεπηρέαστη και την Αγορά Παραγώγων, όπου διατηρήθηκαν οι πενιχροί τζίροι, φαινόμενο μάλλον αναμενόμενο μετά την λήξη των συμβολαίων του προηγούμενου μήνα, ενώ αίσθηση προκαλεί η επιμονή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την νέα εκτόξευση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλου (3ετες 7,32%, 5ετες 7,14% και 10ετες 7,23%). Μένει να φανεί αν οι ρευστοποιήσεις στην Αγορά ομολόγων είναι αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και κλεισίματος βιβλίων, είναι κάτι περισσότερο αυτό που δείχνει να ανησυχεί τους εκεί διαχειριστές.

Παρά την σημερινή αξιοπρόσεκτη πτώση, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα, όμως στενεύουν σημαντικά τα περιθώρια για όσους προσπαθούν να συντηρήσουν τις τελευταίες στηρίξεις, προκειμένου η πτωτική τάση να μην ανεβάσει, κι άλλο, στροφές.

Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,6%), το 210 είναι σημαντική κοντινή αντίσταση που μόνο κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο κύριο 218 που είναι και το stop μας (Daily position short με stop το 218). Αντίστοιχα το 188 είναι κοντινή στήριξη και κύρια οι 185 μονάδες, που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τα πρόσφατα χαμηλά.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 640 μονάδες είναι σημαντική μας εβδομαδιαία στήριξη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί, μιας και από εκεί και χαμηλότερα ο Δείκτη θα ακολουθήσει κίνηση προς τις 603 - 600 μονάδες. Οι 690-700 μονάδες είναι σημαντική μας αντίσταση στην παρούσα και μόνο κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι τα πρόσφατα υψηλά.

Υπενθυμίζεται στους μεσοπρόθεσμους ότι η Αγορά αλλάζει τάση, αν καταφέρει να κλείσει έστω σε εβδομάδα πάνω από τις 715 μονάδες και μέχρι τότε πρέπει να κρατάμε μετρητά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ουσιαστικά, ο Τραπεζικός κλάδος χάθηκε από τα χέρια του Ελληνικού Κράτους, μιας και το 'dilution' ήταν ολικό, με τους Ξένους να καλύπτουν τις ΑΜΚ σε αποτιμήσεις πολύ μικρές" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι μικρομέτοχοι έπαθαν ολική καταστροφή, χωρίς μάλιστα να τους επιτραπεί η συμμετοχή στις Α.Μ.Κ., με εξαίρεση την Εθνική. Μπορεί οι πολιτικές διαπραγματεύσεις του προηγούμενου διαστήματος να τελείωσαν με συμφωνία, παρόλα αυτά στοίχησαν περίπου 30 δισ στους φορολογούμενους, με πιο σημαντικό γεγονός ότι μαζί τους χάθηκε, ουσιαστικά, ο έλεγχος του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και πιθανόν και αρκετές Επιχειρήσεις που θα πουληθούν τον επόμενο διάστημα σε Ξένους.

Αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι Τράπεζες ξεκινάνε από μία άλλη βάση, με τις αποτιμήσεις να είναι σημαντική ευκαιρία αν αναλογιστεί κάποιος ότι "κάηκαν" 40 δισ μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια.

Η Α.Μ.Κ. της Εθνικής, λογικά, θα υπερκαλυφτεί σε μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες επενδυτές, όχι μόνο λόγω τιμής αλλά και λόγω ότι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις υπόλοιπες Α.Μ.Κ.

Ο Τραπεζικές μετοχές θα μείνουν εκτός ταμπλώ για κάποιες μέρες και θα επιστρέψουν αρχές Δεκέμβρη, με τις νέες μετοχές και μετά από το reverse split. Δεν περιμένουμε κερδοφορία από λειτουργικά κέρδη καινούργιων δανείων αλλά από τις αναπροσαρμογές των ήδη υφισταμένων.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, παρακολουθούμε μία Αγορά δύο ταχυτήτων, μιας και ο Τραπεζικός κλάδος έχει πλήρως αποκοπεί από το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για ASX 200 (+0,39%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για Shanghai (-0,56%). Αργία στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.

Η ίδια μικτή εικόνα στην Ευρώπη, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης.

Προσπαθεί να ανακάμψει από τις σφοδρές πιέσεις το πετρέλαιο, πιέζονται χαμηλότερα χρυσός και ευρώ.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" θα παραμείνει στραμμένη η προσοχή των επενδυτών, καθώς αύριο ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΕΠ 3ου τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη εορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και η Wall Street είναι κλειστή.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2011 "έτρεξε" η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) αυξήθηκε στο 54,4 τον Νοέμβριο, από 53,9 τον Οκτώβριο και έναντι του 53,9 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Oι προσδοκίες των επενδυτών για επέκταση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Με βάση στοιχεία του Bloomberg, το Κρατικό χρέος της Ευρωζώνης, με απόδοση κάτω από το μηδέν, έχει ξεπεράσει τα 2 τρισ ευρώ (!)

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στις 52,6 μονάδες από 54,1 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 3,4% τον Οκτώβριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,36 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Μεσιτών. Η πτώση ήταν ανάλογη με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Όσον αφορά τις επιμέρους ειδήσεις, "το κόστος της διάσωσης, που ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ, θα το αναλάβουν οι υγιείς Τράπεζες της Χώρας και όχι οι φορολογούμενοι", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιταλίας. Η διάσωση αφορά τις "Banca delle Marche", "Banca Popolare dell'Etruria", "Cassa di Risparmio di Ferrara" και "Cassa di Risparmio di Chieti", που έχουν τεθεί υπό ειδική επιτροπεία εδώ και δυο χρόνια, καθώς οι λογιστικοί έλεγχοι αποκάλυψαν "τρύπες" στους ισολογισμούς τους.

Η "Pfizer", που παρασκευάζει το "Viagra" και το "Lipitor", "έδωσε τα χέρια" με την "Allergan", την εταιρεία που παρασκευάζει το "Botox" και δημιουργούν τη μεγαλύτερη Φαρμακοβιομηχανία του Κόσμου.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, η συμφωνία ανέρχεται στα 160 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μετοχές και μετρητά. Συγκεκριμένα, η "Pfizer" προσφέρει 11,3 δικές της μετοχές για κάθε μία μετοχή της "Allergan", ενώ οι μέτοχοι της "Pfizer" θα λάβουν μία μετοχή της συνδυασμένης εταιρείας για κάθε μετοχή της "Pfizer" που κατέχουν. Η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στον τομέα της Φαρμακοβιομηχανίας και αναμένεται να κλείσει στο β' εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η συνδυασμένη εταιρεία θα διατηρήσει τη νομική έδρα της "Allergan" στην Ιρλανδία, ενώ η "Pfizer" θα έχει το παγκόσμιο κέντρο δραστηριοτήτων της στη Νέα Υόρκη και στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης στην Ιρλανδία. Οι μετοχές της συνδυασμένης εταιρείας θα είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ για την Eλλάδα. Τα 2 δισ ευρώ είναι η δεύτερη δόση από τα 16 δισ ευρώ που είχαν εγκριθεί τον Αύγουστο του 2015. Τα 13 δισ ευρώ είχαν εκταμιευτεί στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ ευρώ θα είναι διαθέσιμο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ομάδας των προαπαιτούμενων, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, σημειώθηκε ανάσχεση του ρυθμού αύξησης των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες τον Οκτώβριο, καθώς διαμορφώθηκαν λίγο υψηλότερα των 800 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα των συσσωρευμένων χρεών προς την Εφορία, υπερβαίνουν, πλέον, τα 82 δισ ευρώ (!)

Στα 314,552 δισ ευρώ ανήλθε το Δημόσιο χρέος στα τέλη του γ' τριμήνου, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ.

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Frigoglass στα 2,40 ευρώ ανά μετοχή από 3,00 ευρώ προηγουμένως και υποβάθμιση της αξιολόγησης σε "neutral" από "outperform" προχώρησε με έκθεσή της η Piraeus Securities, λέγοντας παράλληλα πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το γ' τρίμηνο ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου.

"Η καταστροφική περίοδος του δημοψηφίσματος και των capital controls θα αφήσουν το 'σημάδι' τους στη μετοχή του Φουρλή, ωστόσο η εταιρεία θα αυξήσει το μερίδιο Αγοράς της στον τομέα των επίπλων, αφού δεν θα έχει ελλείψεις λόγω της συνεχιζόμενης στήριξης από την μητρική ΙΚΕΑ, ενώ ισχυρές θα συνεχίσουν να είναι και οι επιδόσεις της Intersport", σχολιάζει η Alpha Finance.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα εκτιμάται πως θα επιδεινωθούν περαιτέρω από τον Οκτώβριο λόγω της σταδιακής εφαρμογής του νέου προγράμματος διάσωσης και ως εκ τούτου το "turn around" της εισηγμένης αναβάλλεται για έναν ακόμα χρόνο.

Η Alpha Finance εκτιμά πως η εταιρεία θα ανακοινώσει ενοποιημένο κύκλο εργασιών, EBIT, EBITDA και καθαρές ζημιές ύψους 294,6 εκατ. (-0,3% σε ετήσια βάση), 7 εκατ. (από 1,2 εκατ. το περυσινό εννεάμηνο), 16,7 εκατ. και 5,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στο εννεάμηνο.

Ζημίες ύψους 35 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει στο γ' τρίμηνο η ΔΕΗ, όπως αναφέρει η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή-στόχο στα 6,2 ευρώ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 643,51 μονάδες με απώλειες 2,33%.

Ο τζίρος "κατηφόρισε" στα 26,8 εκατ. από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ). Το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απέσπασαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά πολύ κακή η τελική εικόνα με 25 ανοδικές μετοχές, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό πτώσης (!)

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν και Eurobank.

Χαμηλότερα του 25αρη, ξεχώρισε το +30% για την Τρ. Αττικής, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και τις ανακοινώσεις ότι η Τράπεζα και η διοίκηση βάζουν σαν στόχο την Α.Μ.Κ. με κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου (748 εκατ.), χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ και με την στήριξη του βασικού μετόχου (ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ).

Ακόμα χαμηλότερα και με ελάχιστες συναλλαγές η Γενική Εμπορίου (+3,03%), συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων.

Σταθερά χαμηλές οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ μείωση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (4.808 συμβόλαια).

Στα 13.308 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.234, 2.950 για τον Δεκέμβριο και 284 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 189,5) κινήθηκε μεταξύ 188,25 και 194,5 μονάδων αυξάνοντας την υποτίμηση στο 1,05%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΔΕΗ, 8.000 ΕΕΕ, 10.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (1.572), ΔΕΗ (1.362), ΟΤΕ (402), MIG (562), Μυτιληναίο (155), Ελ. Πετρέλαια (201), ΕΧΑΕ (102), Ελλάκτωρα (136), Μέτκα (102).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν παρουσίασε καμία έκπληξη ως προς την ημερήσια κινητικότητα αφού σημειώθηκαν μόλις 463 τεμάχια (392 calls και 71 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 42%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (63.562.193 τεμ.), Eurobank (82.715.054 τεμ.), Πειραιώς (16.388.200 τεμ.), Εθνική (48.003.403 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v