Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οριακές κινήσεις στο ξεκίνημα

Σε αρνητικό έδαφος κινείται ο Γενικός Δείκτης. Πτώση για ΟΠΑΠ, υπεραποδίδουν ΔΕΗ και Τιτάνας. Εκτός διαπραγμάτευσης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στο επίκεντρο και τα εννεάμηνα. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες. Σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά της ΕΤΕ σε Έλληνες επενδυτές.

Δύο συνεδριάσεις χωρίς τράπεζες, σήμερα τελευταία ενός «τραυματικού» Νοεμβρίου και αύριο πρώτη ενός πιο ελπιδοφόρου Δεκεμβρίου.

Με το Χ.Α. σε κατάσταση αναμονής και λόγω των πολιτικών εξελίξεων, τους παίκτες/επενδυτές να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις, την ώρα που στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φαίνεται να «κορυφώνεται» προς τις εορτές των Χριστουγέννων ένα year end rally.

Για τροχάδην σε τρία μέτωπα κάνει λόγο ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ο οποίος σημειώνει το προφανές: η ανακεφαλαιοποίηση είναι καλή (για τις τράπεζες, την απομάκρυνση ενός «κουρέματος») αλλά όχι αρκετή για να πάρει μπροστά η οικονομία.

Η προσοχή (και) της αγοράς στο νέο ξεκίνημα του τραπεζικού κλάδου, που από το σχεδόν... μηδέν επιχειρείται να κάνει την επανεκκίνησή του. Με τον κλαδικό δείκτη από τις 57 μονάδες (στις 650 ο Γενικός Δείκτης, στις 192 ο FT 25), ενώ μένει να φανεί σε βάθος χρόνου πώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα αναδιαρθρώσει καταρχήν τα υφιστάμενα δάνεια, πώς θα γίνει η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», ενώ μέλημα θα πρέπει να είναι η επιστροφή μέρους των καταθέσεων που έχουν «τραβηχτεί» όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ομολογουμένως δύσκολος, πολύ δύσκολος ο δρόμος που περιμένει (και) τον κλάδο, καθώς σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται και από τις πολιτικές εξελίξεις, μετά μάλιστα την ανεπιτυχή προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα της σύσκεψης των αρχηγών, στον καβγά και στην επόμενη ημέρα αναφέρονταν την Κυριακή η Μαρίνα Μάνη και ο Φίλιππος Πανταζής, την ώρα που η Ευρώπη προσφέρει πολλά «δώρα» στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό.

Σε αυτό το περιβάλλον ολοκληρώνεται σήμερα χρηματιστηριακά ο Νοέμβριος, με απώλειες για τον Γ.Δ. και «καταστροφή» για τον ΔΤΡ, αλλά με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις από την εικόνα αρκετών κλάδων, τομέων και πολλών μεμονωμένων εισηγμένων/μετοχών. Στο σχόλιό μας του Σ.Κ. «Κινήσεις "προετοιμασίας" για τις τραπεζικές μετοχές», επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε τις... λεπτομέρειες των ημερών, που αφορούν κυρίως στην επανεισαγωγή των «νέων τίτλων», στο «βάρος» των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζικών ομίλων, αλλά και στις εναλλακτικές που αναδεικνύονται τις τελευταίες ημέρες, εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινά η δημόσια προσφορά της Εθνικής για Ελληνες επενδυτές, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Η τράπεζα αναμένεται να διαθέσει έως 1.000.000.000 νέες μετοχές στην τιμή του 0,30 ευρώ, ώστε να αντλήσει έως 300 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει ελάχιστο όριο συμμετοχής.  

Πού θα κριθεί το τραπεζικό παιχνίδι στο ταμπλό αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στον ρόλο του MSCI, στα οικονομικά αποτελέσματα, στα νέα δεδομένα. Σημειώνει ενδεικτικά ο εξαιρετικός «μετρητής» Γιώργος, πως για τη στάση των παικτών, την συμπεριφορά των «νέων τραπεζικών μετοχών» μετά το reverse split «... ένα πρώτο δείγμα θα μπορεί να φανεί μεθαύριο Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, οπότε οι παλαιοί τίτλοι αλλά και οι νέες μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank θα τεθούν σε διαπραγμάτευση».

Εκτίμηση παραγόντων του Χ.Α. είναι πως χρόνος και δυνάμεις για να οργανωθεί η αγορά προκειμένου να γίνει η όσο το δυνατόν ορθολογικότερη διαχείριση της επανεισόδου των «νέων μετοχών» και των «βαρύτερων ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών» υπάρχουν.

Εάν καταρχήν διατηρηθεί το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με την προϋπόθεση πως στο εσωτερικό δεν θα υπάρξουν -άμεσα- νέες πολιτικές εμπλοκές, το Χ.Α. μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς να υποχωρήσει χαμηλότερα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως «κλειδί» θα μπορούσε να αποδειχθεί η στάση της ΕΚΤ και προσωπικά του Μ. Ντράγκι, από τη στιγμή που ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης άνοιγε τη συζήτηση για συμμετοχή -εκ νέου- της Ελλάδας σε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων/ενεχύρων. Το ενδεχόμενο να προχωρήσει (πριν τις εορτές) η ΕΚΤ σε ουσιαστικές κινήσεις για την επανενεργοποίηση ενός σχετικού προγράμματος (για τα ομόλογα/ενέχυρα) συζητείται όλο και σε υψηλότερο επίπεδο στη Φρανκφούρτη, ενώ δεν αποκλείεται ένδειξη των προθέσεων της ΕΚΤ να έχουμε την Παρασκευή μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τεχνικά για το Χ.Α. θα πρέπει να διατηρηθεί (και ενισχυθεί) η στήριξη των 640 μονάδων για τον Γ.Δ., καθώς κατοχύρωση αυτών των επιπέδων θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφικτή -και τεχνικά- επαναφορά προς τις 680-710 μονάδες. Ζώνη τιμών που αποτελεί πλέον τη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίστασή μας και που μόνο με επιβεβαίωσή της θα μπορούσε να αρθεί/ακυρωθεί η πτωτική τάση.

Αντίστοιχα για τον FT 25, η περιοχή των 190 μονάδων παραμένει σημείο αναφοράς για τη συνέχεια και μέχρις ότου «βαρύνουν» εκ νέου ο τραπεζικός κλάδος και οι «νέες μετοχές», δηλαδή σε διάστημα σχετικής ασφάλειας - θέλουμε να πιστεύουμε- προκειμένου να οργανωθούν οι «μη τραπεζικές δυνάμεις» της αγοράς. Ειδικότερα η αναφορά γίνεται σε εκείνες τις «μη τραπεζικές επιλογές» που από την αρχή του χρόνου βγάζουν... ασπροπρόσωπους παίκτες και επενδυτές, καθώς η μέση απόδοσή τους είναι κατά 26% καλύτερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη.

Για τον FT 25, οι 190 παραμένουν κύρια στήριξη, με ενδεχόμενη κατοχύρωση των 193 να ενισχύει την κίνηση προς τις 197-198 μονάδες. Στα... επιμέρους, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ συνέβαλαν στην αντίδραση της Παρασκευής, θυμίζοντας πως για τη μετοχή της ΔΕΗ στη σημερινή δημοπρασία αναμένονται εισροές (λόγω MSCI), κάτι που απαιτεί αυξημένη προσοχή.

Ισχυρό σήμα long έδωσε από την Παρασκευή και η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (σχετικό διάγραμμα και μέτρηση στον Εκηβόλο), που προστίθεται εκ νέου στην ομάδα των μετοχών με ανοδική φορά.

Στα επιχειρηματικά, ώρα αποφάσεων για ΜΕΤRΟ - Βερόπουλο, με το «κλειδί» στις τράπεζες, όπως αποκαλύπτει η Αλεξάνδρα Γκίτση.

Και ευτυχώς για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, οι επιλογές τόσο από τον FT 25 όσο από τον FT Mid Cap αλλά και «χαμηλότερες κατηγορίες» ήταν αρκετές για το 2015. Κυρίως σε αυτές εστιάζουμε για τη συνέχεια, ενόψει της επαναφοράς των τραπεζών που χρονικά συμπίπτει σχεδόν με το κλείσιμο και της τέταρτης σειράς των παράγωγων προϊόντων, με το triple witching της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου. Με την εκτίμηση πως μέχρι τότε στο Χ.Α. θα έχουμε απτές ενδείξεις από την ΕΚΤ για το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο QE, εξέλιξη που θα βοηθούσε να μειωθεί περαιτέρω το spread, με απώτερο σκοπό την επανένταξη της χώρας στις αγορές, σε... τρίτο χρόνο. Αλλά ας μην προτρέχω τόσο, ένα-ένα... και βλέπουμε.

σ.σ. Του Αγίου Ανδρέα σήμερα, θερμές ευχές και καλότυχη συνέχεια σε εορτάζοντες και εορτάζουσες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v