Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επικίνδυνες ισορροπίες στις παρυφές των 640 μονάδων

Πίεση στο τραπεζικό ταμπλό την παραμονή των αναστολών διαπραγμάτευσης Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Η Εθνική σήμερα στο στόχαστρο. Καθίζηση τζίρου λόγω της αργίας στη Wall Street. «Ειδικών συνθηκών» η αυριανή συνεδρίαση.

Ακόμα μία συνεδρίαση που δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, σε όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν, επί καθημερινής βάσεως, τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τους ενεργούς παίκτες, για πολλοστή φορά, να προσπαθούν να "εφεύρουν σωματοφύλακες", προκειμένου να μην απειληθούν οι 640 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και οι 190 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Απόλυτα αναμενόμενη η εικόνα πιέσεων στο Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς ήταν αρκετοί αυτοί που επέλεξαν να μην "μπλέξουν" σε διαδικασίες reverse split και προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης και έσπευσαν να μηδενίσουν θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για τις υφιστάμενες μετοχές των Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, αλλά και για τους αντίστοιχους παραστατικούς τίτλους (ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ), σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης, πριν το αναμενόμενο reverse split, με ημερομηνία επιστροφής στο ταμπλώ την 2α Δεκεμβρίου.

Αναμενόμενη και η νεότερη καθίζηση του τζίρου, καθώς επηρέασαν αρνητικά, πρωτίστως η αργία στην Wall Street (Ημέρα των Ευχαριστιών) και δευτερευόντως τα αξιοσημείωτα τεχνικά προβλήματα μετάδοσης στοιχείων από το Χ.Α.
Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση διέψευσε σε σημαντικό βαθμό όλους όσους περίμεναν η επικείμενη προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, πλην Εθνικής που διαπραγματεύεται και αύριο όπως και ο παραστατικός τίτλος αυτής, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις θέσεων, θα έφερναν βραχυπρόθεσμη μετατόπιση ενδιαφέροντος σε άλλες, μη Τραπεζικές, μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έστω αυτές που τα αποτελέσματα εννεαμήνου θα δικαιολογούσαν μία καλύτερη "μεταχείριση".

Δυστυχώς αυτό, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, δεν παρατηρήθηκε σήμερα στο ταμπλώ, καθώς όσοι σπεύδουν να αυξήσουν ρευστότητα έχουν σαν μοναδικό στόχο την συμμετοχή στην Α.Μ.Κ. της Εθνικής.

Από την άλλη, κατά την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής εξελίχθηκε στον αρνητικότερο πρωταγωνιστή, μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία διαχείρισης των δεικτών, σύμφωνα με την οποία ο τίτλο της ΕΤΕ διαγράφεται από την σύνθεση του Πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600. Η μετοχή θα τεθεί εκτός του δείκτη STOXX 600 από το άνοιγμα των Αγορών στις 21 Δεκεμβρίου, άρα οι τελευταίες πωλήσεις θα λάβουν χώρα στην συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα, στις 14 Δεκεμβρίου, θα έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την Α.Μ.Κ. ενώ αξίζει υποσημείωσης ότι την Παρασκευή 18/12 είναι το triple witching Δεκεμβρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα, τα ενημερωτικά δελτία των Eurobank και Alpha Bank, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ κανείς από τους εγχώριους αναλυτές δεν έχει αλλάξει άποψη, όσον αφορά την συνέχιση των πιέσεων, στο Τραπεζικό ταμπλώ, μέχρις ότου οι τιμές στην spot Αγορά, "συναντήσουν" τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ., χωρίς να αποκλείονται ελαφρώς αρνητικές εκπλήξεις, με πρόσκαιρη κίνηση και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αφού αμφιταλαντεύτηκε κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης αναρριχόμενος μέχρι τις 71,57 μονάδες (+1,82%), μετά τις 10.56 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 59,48 μονάδες (-15,38%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 60,68 μονάδες με απώλειες 13,67% και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν και οι τίτλοι των Alpha Bank (-9,62%), Εθνικής (-25,38%) και Πειραιώς (-9,09%), ενώ αμετάβλητη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Eurobank.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, "πλάτη" στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έβαλαν οι ΟΠΑΠ (+1,43%), Κύπρου (+1,23%), ΕΕΕ (+0,48), ΟΤΕ (+0,43%), Τιτάν (+0,56%), Folli Follie Group (+0,92%), έχοντας βοήθειες από Αεροπορία Αιγαίου (+1,8%) και Grivalia (+6,3%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 190 μονάδες συνεχίζουν να "κρατάνε χαρακτήρα", έστω και με εναλλασσόμενες βοήθειες από τους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους. Σε περίπτωση καθοδικής εκτόνωσης, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 185 μονάδες.

Οι ζώνες κλειδιά για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία είναι για μεν τους "Buyers" οι 207 με 211 μονάδες και για δε τους "sellers" οι 190 με 185 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, παρά το γεγονός ότι η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει "νότια", αυτός συνεχίζει να επανεκτιμά την στήριξη των 640 μονάδων. Πιθανή καθοδική διάσπαση των 640 μονάδων θα δώσει χώρο πτωτικής ανάπτυξης προς το διαγραμματικό όριο των 630 και 603 - 600 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης και με φανερό το 'σοκ' από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίων των Τραπεζών" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Από την επόμενη εβδομάδα και μετά την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των Τραπεζών και κυρίως μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, θα μιλάμε για "νέο τοπίο" στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το "dilution" των υφιστάμενων μετόχων θα είναι τεράστιο και ας δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα γιατί οι απορίες των επενδυτών είναι πολλές.

Σήμερα η Eurobank (χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη μετοχή γιατί έχουμε όλα τα δεδομένα) έχει 14,7 δισ μετοχές. Μετά το reverse split και την είσοδο των νέων μετοχών θα έχει 2,185 δισ μετοχές, από τις οποίες μόνο οι 147 εκατ. θα είναι των παλαιών μετόχων. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΡΩΒ είναι 205 εκατ. Ευρώ (με τιμή 0,014) και μετά θα είναι με την ίδια τιμή (1,4 ευρώ μετά R.S.) 3,059 δισ ευρώ. Το υψηλό του 2015 είναι το 0,209 (13/2) 15 σχεδόν φορές υψηλότερα από το σημερινό κλείσιμο και είχε κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου ίση με την κεφαλαιοποίηση στη τρέχουσα τιμή. Το ίδιο με την ΕΥΡΩΒ ισχύει και για τις υπόλοιπες Τράπεζες και δείχνει την δεινή θέση των υφιστάμενων μετόχων σήμερα αλλά και στο μέλλον και ιδίως αυτών που δεν μπορούν να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Άρα τις Τραπεζικές μετοχές πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν μια εισαγωγή νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεχνώντας την ιστορικότητα τους.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, "ο Γενικός Δείκτης απλώς συντηρείται στα επίπεδα των 640 μονάδων, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανέρχονται, ενώ ερωτηματικό παραμένει εάν η Κυβερνητική σταθερότητα θα παραμείνει ενόψει δύσκολων αποφάσεων όπως για το Ασφαλιστικό. Το επενδυτικό τοπίο παραμένει ευμετάβλητο και η αναμονή καθώς και η διατήρηση ρευστότητας είναι επιβεβλημένη για τους επενδυτές".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν και σήμερα, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+0,59%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για Shanghai (-0,34%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ όπως προαναφέρθηκε κλειστή, λόγω αργίας, θα παραμείνει η Wall Street, λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ αύριο, Παρασκευή, οι Αμερικανικές Αγορές θα κλείσουν νωρίτερα.

Ελαφρές πιέσεις στο πετρέλαιο, σταθεροποιητικά κινούνται χρυσός και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Ιταλία, το Βέλγιο και την Γαλλία ότι το μεγάλο Δημόσιο χρέος τους και η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη τις κάνει ευάλωτες σε οικονομικά σοκ.

Τo Δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο 133% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά της Ελλάδας. Της Γαλλίας θα φτάσει το 97,4% του ΑΕΠ το 2017 και του Βελγίου το 107,1% το 2016.

"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική πρέπει να συνεχιστούν ή να επιταχυνθούν, ειδικά στις Χώρες με συστημική σημασία όπως η Γαλλία και η Ιταλία" επισημαίνει η Κομισιόν.

"Με τα Αμερικανικά επιτόκια έτοιμα να ανέβουν και τα Ευρωπαϊκά πιθανότατα να μειωθούν ακόμη περισσότερο, κάποια περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη μάλλον αποτελούν ευκαιρίες. Περιμένουμε η ΕΚΤ να προχωρήσει σε περισσότερη χαλάρωση κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ώστε να αντισταθμίσει τον κίνδυνο να πέσει ο πληθωρισμός. Το επιτόκιο καταθέσεων θα πέσει κατά 10 μονάδες βάσης. Η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2017. Αυτό πιθανώς θα αποδυναμώσει το ευρώ, καθώς τα κεφάλαια ρέουν από το νόμισμα προς περιουσιακά στοιχεία με καλύτερες αποδόσεις. Ιστορικά, όταν υπήρχε απόκλιση μεταξύ Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής νομισματικής πολιτικής όπως σε αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαϊκές μετοχές είχαν σχεδόν πάντα καλύτερες επιδόσεις από τις Αμερικανικές. Ένα πιο αδύναμο ευρώ πιθανώς θα εξυπηρετήσει ως δυνατός καταλύτης για τις καλύτερες επιδόσεις των Ευρωπαϊκών έναντι των Εμερικανικών μετοχών", τονίζει η Goldman Sachs.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η διοίκηση του ΟΠΑΠ (+1,43%) ανακοίνωσε πως κατέθεσε σήμερα στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου αίτημα διαιτησίας, κατά τα οριζόμενα στην από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της OΠΑΠ ΑΕ για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 318.568.322 νέες (ΚΟ) μετοχές της Τράπεζας Αττικής (-20%) που προέκυψαν από την μετατροπή 318.568.322 ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 0,30 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.364.362.467.

Το διάγραμμα της Attica Bank από την αρχή του έτους

Μετά την βραχύβια ανοδική αντίδραση, ο τίτλος δείχνει να επανέρχεται προς τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Fourlis προχωρά η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει και την τιμή-στόχο στα 3,40 από 3,20 ευρώ. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι αναπτερώνονται οι προσδοκίες ανάκαμψης της εταιρείας, με τις προοπτικές του 2016 να δείχνουν υποσχόμενες. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα γ' τριμήνου διαμορφώθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων και αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα EBITDA της εισηγμένης κατά 3 εκατ. ευρώ. Η Eurobank προβλέπει στάσιμες πωλήσεις στα ΙΚΕΑ το 2016 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση) και μονοψήφια αύξηση τη διετία 2017-2018.

Στα 8,8 ευρώ διατηρεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Σαράντη η IBG επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση "Accumulate" για τη μετοχή.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 645,65 (+0,44%) και 640,48 μονάδων (-0,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 642,44 (-0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 642,77 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,01%.

Ο τζίρος βυθίστηκε στα 25,7 εκατ. από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ). Διακινήθηκαν συνολικά, 233231601 τίτλοι, από τους οποίους οι 183402142 αφορούσαν μετοχές του 25αρη.

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ για 15 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ δεν "πάτησαν" σε αρνητικό έδαφος. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή EEE και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Σωλ. Κορίνθου (+7,41%) και Fourli (+4,12%), ενώ η ανακοίνωση για επιστροφή κεφαλαίου 0,2 ευρώ ανά μετοχή επανέφερε, μερικώς, τους αγοραστές στην InfoQuest (+7,85%).

Αντίθετα η Ιντρακόμ συμπλήρωσε έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και δείχνει να πλησιάζει απειλητικά τα χαμηλά τρέχοντος έτους (βλ. διάγραμμα).

Το διάγραμμα της Intracom από την αρχή του έτους

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, στην Αγορά Παραγώγων, όπου παρά την έκδηλη επιφυλακτικότητα της υποκείμενης, στα συμβόλαια του δείκτη σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη άνοδος.

Σημαντικά μειωμένες οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (2.296 συμβόλαια).
Στα 13.927 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.492, 1.084 για τον Δεκέμβριο και 408 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 189) κινήθηκε μεταξύ 185,25 και 190 μονάδων μειώνοντας σημαντικά την υποτίμηση στο 1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (352), ΔΕΗ (799), ΟΤΕ (123), Μυτιληναίο (270), ΕΧΑΕ (106), MIG (124), Frigoglass (139).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απογοητευτική ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού σημειώθηκαν μόνο 175 τεμάχια (130 calls και 45 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα μειώθηκε στο 30%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (78.760.577 τεμ.), Eurobank (104.149.833 τεμ.), Πειραιώς (15.228.200 τεμ.), Εθνική (51.837.174 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v