Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ανοδος για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Mόνο οι μετοχές των ΕΤΕ και Attica θα διαπραγματεύονται σήμερα από τις τράπεζες. Με ανοδική φορά παραμένουν ο ΟΤΕ, η Jumbo, η Motor Oil, αλλά και οι ΕΛΒΑΛ, Frigoglass, Σωληνουργεία.

Στον αστερισμό των πολιτικών εξελίξεων και πάλι (και) το Χ.Α. Με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της, με τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων να «κλειδώνει» στο EuroWorking Group (και) η αγορά περιμένει να δει τον λόγο της σύγκλησης του Συμβουλίου αρχηγών.

Στο Χ.Α. συνεχίζεται η επικίνδυνη ισορροπία στην περιοχή των 640 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (και στις 190 μονάδες για τον FT 25), με την αγορά... ελαφρύτερη από σήμερα και μέχρι την Τρίτη, πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η Μαρίνα Μάνη και ο Φίλιππος Πανταζής αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις και τις πτυχές της πρωτοβουλίας Τσίπρα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, να παραμένουν στο περιθώριο.

Η περίπτωση του ΟΠΑΠ, η διοίκηση του οποίου κυρίως λόγω της αβελτηρίας της κυβέρνησης υποχρεώνεται να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία, είναι ενδεικτική του... υψηλού βαθμού συνεννόησης που υπάρχει, ενός κεντρικού σχεδιασμού που στην προσπάθειά του να λύσει ένα πρόβλημα δημιουργεί πολλαπλάσια. Εξελίξεις, αν μη τι άλλο, κωμικές, για να μην πω κάτι άλλο.

Όπως άλλωστε η νέα μείωση καταθέσεων, η παρατεινόμενη αρνητική πίστωση, η ασφυξία ρευστότητας στην αγορά, η μη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα «φέσια» του δημοσίου προς τους ιδιώτες κ.λπ.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές πιέζοντας διαλλακτικά την κυβέρνηση περνούν και τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, που θα αποδεσμεύσει το 1 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, με ζητούμενο κάποια στιγμή να μπει και λίγη ρευστότητα στην αγορά, στην πραγματική οικονομία.

Σε ανάλογη κατάσταση και το χρηματιστήριο, όπου πέραν των ασκήσεων ισορροπίας στις κρίσιμες 640 μονάδες, Alpha Bank και Eurobank τίθενται εκτός παιδιάς μέχρι και τη συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου, με τις «νέες τράπεζες/μετοχές» να επιστρέφουν στο ταμπλό από την Τετάρτη.

Ούτως ή άλλως, ελάχιστη η στάθμιση/βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου στη διαμόρφωση των κλαδικών, κύριων δεικτών, σε αντίθεση με δεικτοβαρείς μετοχές/εισηγμένες όπως η Coca Cola HBC, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και ακόμη αρκετά blue chips.

Υπολογίζεται πως η συνολική στάθμιση των 4 συστημικών ομίλων έχει περιοριστεί χαμηλότερα του 5%-4% (!), με τη διαφορά (και σημαντική μάλιστα) πως όταν επανέλθουν «αναπροσαρμοσμένοι» (και οι 4 όμιλοι), αυτός ο βαθμός βαρύτητας θα αντιστοιχεί (με τις νέες αποτιμήσεις) στο σχεδόν 30% για τους δύο βασικούς δείκτες. Συνεπώς θα πρέπει από σήμερα κιόλας, κυρίως όμως με τη σταδιακή επαναφορά, να παρακολουθούμε όλες τις μεταβολές που επέρχονται σε αποτιμήσεις, σταθμίσεις και βαρύτητα σε θέσεις, σε παράγωγα προϊόντα.

Για συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» κάνει λόγο από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αναλύοντας τις παραμέτρους και ιδιαιτερότητες της ημέρας.

Alpha Bank και Eurobank και πάλι από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου στο ταμπλό, με την Εθνική να προχωρά από 30/11 μέχρι 2/12 για την ΑΜΚ και σε Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των «νέων μετοχών» της Alpha Bank και της Eurobank, αναλυτικά.

Την ώρα που οι ευρωαγορές επανακάμπτουν στα «υψηλά τριών μηνών», στο Χ.Α. δίνεται «μάχη» για να μη χαθούν οι 640 μονάδες, όπως σημειώνει σχετικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αλλά με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων.

Τζίρος 875 εκατ. ευρώ και κέρδη 105 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο για την F.F. Group, στα 81,9 εκατ. ευρώ τα κέρδη με αύξηση 17% στην επιβατική κίνηση για την Aegean αλλά και πλήγμα από αυξημένες προβλέψεις για τα μεγέθη της ΔΕΗ. Μειωμένες ζημίες για τον Φουρλή και ικανοποιητική εικόνα από τα ΙΚΕΑ, ανθεκτικός ο όμιλος όπως σημειώνει η Πένυ Κούτρα, περιορισμός ζημιών για ΧΑΛΚΟΡ και Revoil, αύξηση κερδών στα 22,5 εκατ. ευρώ για τη ΕΛΒΑΛ κ.ά., με τον κύκλο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων να ολοκληρώνεται στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Προτελευταία συνεδρίαση ενός μήνα που σε γενικές γραμμές πήγε κόντρα, με απώλειες για τον Γ.Δ. και «τραυματική» υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου, αλλά και με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις από την πλευρά των εισηγμένων.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης σε σχετική θεματογραφία του επιβεβαιώνει πως ένα σημαντικό μέρος του επιχειρείν, των εταιρειών και της οικονομίας, τα πήγε καλύτερα -απ' ό,τι αναμενόταν- στο πολύ «βαρύ», κυρίως λόγω capital controls, τρίτο τρίμηνο. Και αυτό είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια, με την προϋπόθεση πως και το πολιτικό σύστημα και οι μηχανισμοί θα λειτουργήσουν στοιχειωδώς.

Στα τεχνικά της ημέρας, ζητούμενο η επιβεβαίωση των 640 μονάδων (για τον Γ.Δ.) και των 190 (για τον FT 25), με τους παίκτες να ετοιμάζονται για τον Δεκέμβριο, μήνας που προοιωνίζεται πιο ενδιαφέρων από κάθε άλλη χρονιά.

Από τις μετοχές των δύο βασικών δεικτών με ανοδική φορά παραμένουν ο ΟΤΕ, η Jumbo, η Motor Oil αλλά και οι ΕΛΒΑΛ, Frigoglass, Σωληνουργεία. Για τον ΟΠΑΠ προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων με κύρια αντίσταση στα 6,60 ευρώ.

Για τον FT 25 στηρίξεις (πάντα βραχυπρόθεσμες) έχουν διαμορφωθεί στις 190 και δευτερευόντως στις 188 και στις 185 μονάδες. Ανάλογα αντιστάσεις στις 193, στις 195 και στις 198 μονάδες, με την τελευταία να δίνει σήμα αγοράς σε ορίζοντα 2-3 συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v