Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω ο ΓΔ, κάτω ο τραπεζικός κλάδος

Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, που απομακρύνεται από τα κρίσιμα επίπεδα των 640 μονάδων. Περιορισμένες οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, σταθερή η Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τιτάνας. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

Πάνω-κάτω οι τράπεζες, δοκιμάζονται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι 640 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Αντιδρά το Χ.Α., βοηθούμενο και από τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τη νέα υποχώρηση του ευρώ, την εξισορρόπηση της εικόνας στις αγορές ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

«Κλειδί» οι τράπεζες αλλά και η συμπεριφορά συγκεκριμένων μη τραπεζικών μετοχών, με ζητούμενο την ενίσχυση μετοχών-σηματωρών όπως του ΟΠΑΠ ή της Coca Cola HBC.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, τελευταία συνεδρίαση πριν από την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, καθότι αισθητά μειωμένες στις 4 μετοχές του κλάδου. Ακόμη πιο περιορισμένος ο τζίρος, με το 28% στον τραπεζικό κλάδο, που μετά από πολύ καιρό υπερκαλύπτεται από τον τηλεπικοινωνιακό (37%).

Με βάση τις 644 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, η αγορά επιχειρείται να κινηθεί λίγο υψηλότερα, με τις 650 να είναι η πρώτη βραχυπρόθεσμη ασθενής αντίσταση. Πέριξ των 70 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς την αρχική αντίδραση ακολούθησαν λίγες πωλήσεις και υποχώρηση του κλαδικού δείκτη.

Μικτές τάσεις και εικόνα για τις 4 του κλάδου, με τη Eurobank να αντιδρά ανοδικά, την Εθνική να «ταλαιπωρείται» ακόμη χαμηλότερα, την Πειραιώς να «γυρίζει» από το 0,012 στο 0,010 ευρώ, ενώ η Alpha Bank σταθερή στο 0,02 ευρώ. Ανεπαίσθητες μεταβολές, μόλις λίγων λεπτών του ευρώ, που αποτυπώνονται σε ευρεία ποσοστά, αλλαγή τάσης. Ενδεικτικό το αρχικό 7% για τη μετοχή της Eurobank (στο 0,015 ευρώ), που έγινε μείον 7% στο 0,013 ευρώ.

Περιορισμένο το όποιο ενδιαφέρον σήμερα, μέχρι τώρα(*), για τον τραπεζικό κλάδο, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς και συγκρίσεις ενόψει της προσωρινής αναστολής, της επανόδου των «νέων μετοχών», των λεπτομερειών που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα καθώς αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα. Στη σχετική θεματογραφία του Euro2day.gr αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες και οι παράμετροι για το τι θα πρέπει να προσέξει ο επενδυτής, ο παίκτης, ο κάτοχος «παλιών», κυρίως όμως «νέων μετοχών» των 4 συστημικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο η μετοχή του ΟΠΑΠ, με αγοραστές από τα 6,34 έως τα 6,44 ευρώ, καθώς αντιδρά και με αφορμή την απόφαση για το Ιπποδρομιακό Στοίχημα. Στο 8,86% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τη μετοχή και στο 23,13% σε μέτρηση μηνός, θα χρειαστεί καταρχήν επιβεβαίωση των 6,20-6,40 ευρώ -σταθεροποίηση- και ενεργοποίηση νέων αγορών προς υψηλότερες τιμές. Ειδάλλως θα κινδυνεύσει με υποχώρηση προς τα επίπεδα των 5 ευρώ.

Στα 9,28-9,37 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με αγορές από τα χαμηλά ημέρας και με «όπλο» την ομολογουμένως επιτυχή υπερκάλυψη του ομολόγου. Γεγονός που αναβαθμίζει τη μετοχή και τον Οργανισμό για πολλά συντηρητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Στα 4,90-4,99 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με ζητούμενο την άμεση υπέρβαση των 5 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος τζίρος είχε πραγματοποιηθεί σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ και Εθνική, με τους F.F. Group, Μυτιληναίο, ΑΛΦΑτπ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil να ακολουθούν.

Από τις μετοχές του FT 25, στον Μυτιληναίο συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 4,20-4,27 ευρώ, στην ΕΧΑΕ στα 5,36-5,40 ευρώ με φειδωλή προσφορά έως τα 5,36 ευρώ, στη Motor Oil στο εύρος των 11,17-11,40 ευρώ, δηλαδή κοντά στα «τελευταία υψηλά» των 11,60 ευρώ (από τις 29/10). Στα 17,95-17,97 ευρώ ο Τιτάνας, στα 9,71-9,78 ευρώ η Jumbo, διατηρώντας την καλή εικόνα που είχε και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν ο Fourlis, με τη μείωση των ζημιών να αρέσει στην αγορά, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η MIG, η MLS (ικανοποιούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου).

Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν ανοδικές τάσεις, με τον DAX πάνω και από τις 11.230 μονάδες, τον CAC 40 στις 4.908, τον Euronext 100 στις 955 μονάδες. Χαμηλότερα το ευρώ, στο 1,0566-1,0687 δολάριο.

(*) Στις 11:05 η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει καν τα 2,5 εκατ. ευρώ, με 57 εκατ. μετοχές να έχουν αλλάξει χέρια. Η συναλλακτικότητα αρχικά μέτρια, ενισχύθηκε λίγο μετά τις 10:55 με εστίαση στις τράπεζες, κυρίως δε στο «γύρισμα» της Eurobank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v