Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μπόνους στα blue chips από το... pause στις τράπεζες

Ανοδική κίνηση στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται στις 650 μονάδες, με χαμηλό τζίρο λόγω και της προσωρινής αναστολής για τις τραπεζικές μετοχές. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Πάνω και η μετοχή της Εθνικής. Υπεραποδίδουν ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Aegean.

Λείπουν οι τράπεζες, "χορεύουν" τα blue chips.

Με αισθητά περιορισμένες συναλλαγές και χαμηλό τζίρο συνεχίζεται η συνεδρίαση -ειδικών συνθηκών, τη χαρακτήρισε από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης-, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 650 μονάδων, για τον FT 25 να δοκιμάζεται και να επιβεβαιώνεται -προσώρας- η στήριξη των 190 μονάδων, με τον... ελλιπή Δείκτη Τραπεζών να επανέρχεται οριακά στις 60 μονάδες. Για την "επόμενη ημέρα" του τραπεζικού κλάδου ενδεικτική είναι η στάση της S&P να προχωρήσει σε αναβάθμιση των Alpha Bank και Eurobank.

Ηπια ανοδικές τάσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και οι αγορές εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, με ενδεικτική τη συντήρηση δυνάμεων λ.χ. του DAX στη Φρανκφούρτη.

Κατά 0,13% ενισχύεται ο DAX στις 11.335 μονάδες, ανάλογη εικόνα για CAC 40, Euronext κ.λπ.

Εντελώς διαφορετική, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, η εικόνα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και επενδυτές να εστιάζουν σε εισηγμένες - blue chips συνεκτιμώντας τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου (ειδικότερα δε του τρίτου τριμήνου).

Σταθερές οι αγορές στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με επιθετικότερη τάση για ΟΠΑΠ (και με αφορμή την προσφυγή στη Διεθνή Διαιτησία) και για ΔΕΗ (εκ των πραγμάτων ανοίγει επί της ουσίας το θέμα του ΑΔΜΗΕ/μέσω του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων), και συντηρητική στη μετοχή του ΟΤΕ.

Εως τα 6,66 ευρώ οι αγοραστές στη μετοχή του Οργανισμού, έως τα 5,35 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Επιχείρησης. Στα 9,28-9,46 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ.

Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ η μηνιαία απόδοση είναι και πάλι θετική (με 3,05%), για τη μετοχή της ΔΕΗ παραμένει αρνητική (κατά μείον 1,66%), ενώ για τον ΟΠΑΠ 22,42% χαμηλότερα.

Είναι προφανές, πως ενόψει κλεισίματος του μήνα, οι παίκτες μπορούν να εγγράψουν θετική απόδοση από τις θέσεις τους καταρχήν στον ΟΤΕ και με... λίγη προσπάθεια και στη ΔΕΗ. Για τον ΟΠΑΠ οι απώλειες από τα τελευταία υψηλά των 8,76 ευρώ (27/10) είναι μεγάλες και μένει να φανεί εάν μέχρι το "κλείσιμο" μηνός Δεκεμβρίου (*) θα καλυφθούν και σε ποιο βαθμό.

Στα 22,91-23,14 ευρώ νωρίτερα στα "υψηλά ημέρας" η δεικτοβαρής Coca Cola HBC, με αγοραστές σε Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, METKA, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ.

Σταθεροί οι αγοραστές στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, καθώς στην αγορά προεξοφλείται ότι με την επάνοδο των "νέων μετοχών" των τραπεζών θα αυξηθούν συναλλαγές και τζίρος. Για τα ΕΧΑΕ η κοντινότερη αντίσταση είναι στα 5,78 ευρώ.

Ανοδικά αντιδρούν Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, με αφορμή και τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Εως τα 4,39 και 8,17 ευρώ αντίστοιχα οι μετοχές του ομίλου, με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου προφανώς και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα (ιδίως του τρίτου τριμήνου των capital controls) συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και τις συναλλαγές πάνω από τα 7 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε Φουρλή, Σωληνουργεία Κορίνθου, ενώ στη Frigoglass συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 2,03-2,15 ευρώ.

(*) το τέταρτο και τελευταίο triple witching του 2015 είναι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v