Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση περιορισμένου τζίρου, δεδομένης και της απουσίας των τραπεζών. Εντονες πιέσεις για ΟΠΑΠ, χαμηλότερα κινούνται ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάνας. Συνεχίζει υψηλότερα η ΔΕΗ, κέρδη και για ΕΥΔΑΠ.

Οριακές διακυμάνσεις σε ένα Χ.Α. χωρίς... τράπεζες. Ομολογουμένως πρωτοφανής -για τα χρηματιστηριακά χρονικά- εικόνα του ταμπλό, με τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών εκτός παιδιάς, με το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Πέριξ των 650 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, οριακά χαμηλότερα των 192 μονάδων ο FT 25, με κατακόρυφα μειωμένη τη συναλλακτικότητα και με χαμηλό τον τζίρο, μέχρι πριν από λίγο(*).

Ήπιες τάσεις διαμορφώνονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιδιώκουν να «κλειδώσουν» τη θετική απόδοση του Νοεμβρίου. Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,35% στις 11.332 μονάδες (συνολική απόδοση 6% για τον Νοέμβριο), στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,12% στις 4.934 μονάδες (απόδοση 1,80% τον Νοέμβριο). Στη Wall Street ο αντιπροσωπευτικότερος δείκτης S&P 500 στις 2.090,11 μονάδες.

Στον αντίποδα το Χ.Α. «μετρά» απώλειες 10,73% σε διάστημα μηνός, κυρίως λόγω της κατάρρευσης κατά 80% του Δείκτη Τραπεζών στο ίδιο διάστημα. Συνεπώς ο λογαριασμός του Νοεμβρίου γίνεται με απώλειες και ζητούμενο τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 640-650 και του FT 25 πάνω από τις 190 μονάδες.

Αναλυτικότερα, στις μετοχές του 25άρη επικρατούν μικτές τάσεις με πιέσεις στον ΟΠΑΠ, αγορές στη ΔΕΗ, σταθεροποίηση για την Coca Cola HBC και συγκριτικά μέτριο τζίρο σε ΔΕΗ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και F.F. Group, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, CC HBC, Motor Oil κ.ά.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενες οι πιέσεις στη μετοχή του Οργανισμού και με αφορμή το «τσεκούρι» της Alpha Finance, που σε ανάλυσή της χαμηλώνει τον πήχη στα 6 από τα 9,4 ευρώ, εστιάζοντας και στο θέμα των VLTs.

Επίσης αναμενόμενες οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις συντηρητικών-παθητικών χαρτοφυλακίων στη μετοχή της ΔΕΗ, κυρίως λόγω της ένταξής της στον διεθνή δείκτη MSCI.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως για τον FT 25, οι 190 παραμένουν κύρια στήριξη, με ενδεχόμενη κατοχύρωση των 193 να ενισχύει την κίνηση προς τις 197-198 μονάδες. Στα... επιμέρους, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ συνέβαλαν στην αντίδραση της Παρασκευής, θυμίζοντας πως για τη μετοχή της ΔΕΗ στη σημερινή δημοπρασία αναμένονται εισροές (λόγω MSCI), κάτι που απαιτεί αυξημένη προσοχή.

Στα επιμέρους, η μετοχή της ΑΡΑΙΓ στα 7,20 ευρώ, «μετρώντας» απώλειες 2,31% σε διάστημα μηνός, στα 2,11 ευρώ της Viohalco, με απώλειες 10,59% στο ίδιο διάστημα. Πάντα μετρώντας τη μηνιαία απόδοση των μετοχών του δείκτη, κατά 16,16% υποχωρεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά 4,97% η Grivalia, με 1,46% η ΔΕΗ, σε αντίθεση με την Coca Cola HBC που, κοντά στα 23 ευρώ, είναι μία από τις λίγες του δείκτη με θετική απόδοση 6,44% σε μηνιαία μέτρηση.

Κατά 11,28% χάνει ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κατά 22,26% τα Ελληνικά Πετρέλαια, με μείον 6,44% η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, μόλις 1,83% για την ΕΧΑΕ, κατά 10,78% η Lamda Development, με 7,36% η ΜΕΤΚΑ, μόλις 0,80% η Motor Oil, ενώ για τη μετοχή της Jumbo διαμορφώνεται θετική απόδοση 10,56%. Στο ίδιο διάστημα ο Μυτιληναίος «μετρά» απώλειες 10,26%, ο ΟΛΠ 10,46%, σχεδόν 22,50% ο ΟΠΑΠ, περίπου 5,50% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πάνω από 17% ο σηματωρός Τιτάν και 2,68% χαμηλότερα η μετοχή της F.F. Group. Στα 9,35 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με κέρδη 3,35% σε μέτρηση μηνός.

Συνεπώς για μόλις 3 μετοχές ο Νοέμβριος κλείνει με θετική απόδοση (Coca Cola HBC, OTE και Jumbo), που ουσιαστικά κράτησαν το Χ.Α. στην περιοχή των 640 μονάδων.

Ενδιαφέρον στοίχημα για τη συνέχεια -μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης-, εάν για μετοχές με οριακά αρνητική απόδοση θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί η διαφορά και να «κλείσουν» τελικά τον μήνα με έστω και οριακά θετικό πρόσημο.

Από αυτήν την άποψη η προσοχή των παικτών εστιάζεται σε ΔΕΗ (φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες), Ελληνικά Χρηματιστήρια, Motor Oil και δευτερευόντως σε Τιτάν.

Για να δούμε, καθώς (*) στις 11:45 είχαν αλλάξει χέρια οριακά περισσότερα από 2 εκατ. μετοχές (οι περισσότερες στη μετοχή της Attica Bank), με τζίρο 4,4 εκατ. ευρώ από τα οποία το σχεδόν 1,5 εκατ. στη μετοχή της ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v