Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δοκιμάζονται οι αντοχές του Γενικού Δείκτη

Ηπια ανοδική κίνηση στην αγορά, με πτώση για Alpha-Πειραιώς και κέρδη για Εθνική στο ξεκίνημα. «Κλειδί» της τάσης παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Στο επίκεντρο και το σημερινό Eurogroup. Τα κρίσιμα όρια για τον Γενικό Δείκτη και τον FT 25. Πώς μπορεί να αλλάξει η τάση.

Επιστροφή στη μίζερη καθημερινότητα του Χ.Α., επιστροφή για τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα μετά το σημερινό Eurogroup, επιστροφή στο τραπεζικό «μαρτύριο», με τον κλάδο σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθήνας τα 13 προαπαιτούμενα, όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, με την υπόθεση φαινομενικά εύκολη, πλην όμως θα πρέπει μέσα σε τέσσερις μέρες να κλείσουν οι συζητήσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και κόκκινα δάνεια και ΑΔΜΗΕ.

Στο Χ.Α. συνεχίζεται για τις τράπεζες το... μαρτύριο της σταγόνας, με ένα διευρυνόμενο μέρος των εισηγμένων-σηματωρών και blue chips να έχει αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από το όλο κλίμα.

Η καθοδική διάσπαση της -κομβικής σημασίας- περιοχής των 640 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη επέτεινε το ήδη βαρύ κλίμα από τα μέσα της εβδομάδας κιόλας, πλήττοντας σταδιακά και μετοχές πέραν των τραπεζικών.

Προσέγγιση της κατάστασης επιχειρήσαμε να κάνουμε στο σχόλιό μας του Σαββάτου, εκτιμώντας πως καλύψαμε ένα μέρος του προβλήματος. Το εάν είναι ακριβείς και σε ποιόο βαθμό οι πληροφορίες μας, οι επιφυλάξεις μας, θα φανεί από σήμερα κιόλας, με τον Δείκτη Τραπεζών χαμηλότερα και των 50 μονάδων και με τον FT 25 στις 179 μονάδες.

Η απώλεια των 640 μονάδων βάρυνε το κλίμα, ενεργοποίησε κι άλλες ρευστοποιήσεις και όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, επιταχύνοντας τη σχεδόν... νομοτελειακή διόρθωση και δοκιμασία του Γ.Δ. προς τις 605-600 μονάδες. Στην περιοχή των 608, με πολύ λιγότερες αντιστάσεις απ' ό,τι αναμέναμε και γρηγορότερα απ' ό,τι αρχικά είχαμε υπολογίσει, με συνέπεια η «μέτρηση» του πτωτικού κύματος να μας φέρνει ταχύτερα στην περιοχή στήριξης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες συνεδριάσεις.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να εστιάζει σε αυτόν και στη... μετάλλαξή του, στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σταδιακά και από τα μέσα του μήνα θα αποτυπώνονται με άλλη βαρύτητα και στη διαμόρφωση των χρηματιστηριακών δεικτών. Η «ομίχλη» λόγω LME και η επόμενη ημέρα για τις τράπεζες, με την αξία των συστημικών ομίλων σε επίπεδα όπου έχει ενσωματωθεί μεγάλο ή μεγαλύτερο μέρος/βάρος των επισφαλειών τους (στο 0,32-0,40 P/BV).

Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για τους «αναγκαστικούς μετόχους», θα φανεί σε πόσο χαμηλότερες τιμές θα γίνει το επόμενο -δεύτερο ξεπούλημα- μάζεμα από τα ισχυρά χέρια, σε τι τιμές -σε σύγκριση με αυτές των ΑΜΚ- θα διαμορφωθούν οι «νέες». Συνεκτιμώντας πως μετά την είσοδο και των «νέων μετοχών» της ΕΤΕ (Δευτέρα 14/12) η στάθμιση του κλάδου θα αλλάξει και πάλι καταλυτικά προς την πλευρά των τραπεζικών ομίλων/μετοχών.

Το πολιτικό σκηνικό παραμένει στα... όχι και καλύτερά του, με αδιαμφισβήτητες επιπτώσεις (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

Για το Χ.Α., με την προσέγγιση των 605-600 μονάδων έχει ενεργοποιηθεί η περαιτέρω διόρθωση, με πρώτη στάση προς τις 595 και κύρια στην περιοχή των 565 μονάδων. Το αν η πρώτη περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει στήριξη και σημείο αναφοράς για μία ανοδική αντίδραση (με τις 640 μονάδες κύρια αντίσταση) θα φανεί σήμερα-αύριο.

Το Eurogroup, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθήνας για τα δεύτερα, για τα 13, προαπαιτούμενα, θα κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Εάν μάλιστα από το μείζον (και για τις τράπεζες) θέμα των «κόκκινων δανείων» προκύψουν ειδήσεις/εξελίξεις προς το χειρότερο ή καλύτερο, η φορά επιμέρους κλάδων και μετοχών πιθανότατα θα είναι ανάλογη είτε προς τις 565 είτε προς τις 640 μονάδες.

Τεχνικά για τον FT 25 ο φίλος Αντώνης (από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary) εκτιμά πως βρισκόμαστε σε αναζήτηση περιοχής που θα μπορούσε να δώσει αντίδραση. Σημείο αναφοράς οι 174 μονάδες με δύο πιθανότερα ενδεχόμενα, με το πρώτο να «βλέπει» προς νέα χαμηλά (στο πλαίσιο της κίνησης στο εύρος των 161,5-220,75 μονάδων) και το δεύτερο να περιλαμβάνει ένα σκέλος αντίδρασης που θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 220,75 μονάδες.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται σχετικά, οι λεγόμενες υπερπωλημένες συνθήκες σε πτωτικές τάσεις είναι απλώς συνέπεια της κίνησης της αγοράς και όχι ευκαιρία ή σημάδι αναστροφής της τάσης, καθώς επίσης ότι οι πιο δυνατές «βυθίσεις» πραγματοποιούνται εν μέσω υπερπωλημένων συνθηκών.

Είναι προφανές πως οι πωλητές/short έχουν -όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης- τον έλεγχο της αγοράς, όσο ο FT 25 παραμένει χαμηλότερα των 186-188 μονάδων. Η τάση θα μπορούσε να αλλάξει μόνο στην περίπτωση επιβεβαίωσης των 174 μονάδων, με στόχο την επαναπροσέγγιση των 184-5 μονάδων.

... και καλή εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v