Ξεκινά το «παζάρι» για τη δόση του 1 δισ.

Επιστρέφουν στην Αθήνα, μετά το σημερινό Eurogroup, οι εκπρόσωποι των θεσμών. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα 13 προαπαιτούμενα. Προθεσμία για συμφωνία έως την Παρασκευή, αλλιώς από... του χρόνου. Τι παίζει με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερο «αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια.

Ξεκινά το «παζάρι» για τη δόση του 1 δισ.

Το πακέτο φαινομενικά είναι εύκολο. Πρακτικά, όμως, πηγές των δανειστών θεωρούν πως είναι αρκούντως δύσκολο για να κλείσει μέσα σε τέσσερις ημέρες και δεν αποκλείουν τα προσκόμματα στη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκινά και πάλι αύριο, να φέρουν την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ το νέο έτος.

Αύριο, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένονται και πάλι στην Αθήνα οι επικεφαλής της ομάδας των δανειστών για έναν ακόμα γύρο διαπραγμάτευσης, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης έως την Παρασκευή. Τέσσερις ημέρες διαπραγμάτευσης για δεκατρία προαπαιτούμενα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά ούτε αυξήσεις φόρων ούτε το ασφαλιστικό.

Το πακέτο όμως περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την προετοιμασία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και την τιμολόγηση των εξετάσεων διαγνωστικών κέντρων.

Ως τίτλοι, τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης δεν δημιουργούν εκ των προτέρων εικόνα εμπλοκής. Πηγές των δανειστών, όμως, αναφέρουν ότι κρύβουν σημαντικό βαθμό δυσκολίας, ιδίως στο θέμα των κόκκινων δανείων και του ΑΔΜΗΕ, και δεν αποκλείουν καθυστερήσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε με νόημα πως αν το 1 δισ. ευρώ δεν εκταμιευθεί έως το τέλος του έτους, δεν χάνεται, αλλά θα εκταμιευθεί εντός του επομένου έτους.

Το πιο δύσκολο μέτρο κρίνεται αυτό των κόκκινων δανείων, όπου θα πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για τη διαχείρισή τους ή την πώληση σε τρίτους.

Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει εξαίρεση της πώλησης στεγαστικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ιδιώτες, ενώ για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αδειοδότηση των φορέων (διαχείρισης ή πώλησης) από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι δανειστές φέρονται να ζητούν κάτι παραπάνω...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v