Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην κόντρα κίνηση ποντάρουν οι επενδυτές

Ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη, μεγάλες πιέσεις σε Πειραιώς, Εθνική στο ξεκίνημα. Η διαφοροποίηση Bank και Eurobank δημιουργεί προσδοκίες. Με νέο «βάρος» από σήμερα οι δύο μετοχές. Βαρύ το κλίμα λόγω της μετ’ εμποδίων διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η εικόνα στα παράγωγα.

Κομισιόν και Βερολίνο ξεκαθαρίζουν στην Αθήνα τα περί συμμετοχής του ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά, μετά από μία ολιγοήμερη προσπάθεια να... πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, μπερδεύεται για πολλοστή φορά ακόμη και με ένα έλασσον θέμα όπως είναι αυτό του υπολογισμού των αποδείξεων στη φορολόγηση του εισοδήματος χρήσης 2015.

Για τους λόγους που η κυβέρνηση "επιτέθηκε" κατά του ΔΝΤ, όταν αυτή ήταν που το είχε (ξανα)προσκαλέσει το καλοκαίρι, είναι κάτι που το γνωρίζουν καλύτερα οι ένοικοι του Μαξίμου και ουδόλως απασχολούν τον κόσμο όλες αυτές οι σκιαμαχίες και οι τακτικισμοί της κυβέρνησης.

Κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, πολύς θόρυβος για το τίποτε και για το ΧΑ, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, όλη αυτή η παράσταση διευκόλυνε ακόμη περισσότερο στο να "αδειάσουν" τράπεζες και blue chips μέσα σε ένα "τραυματικό" 7ήμερο, στη διάρκεια του οποίου χάθηκε 12% της αποτίμησης των εισηγμένων, για τον ΓΔ μαζεμένες περί τις 80 μονάδες, για να διορθώσει με συνοπτικές διαδικασίες στα νέα χαμηλά έτους των 557,63 μονάδων.

Το θέμα των αποδείξεων είναι -πάντα κατά την ταπεινή εκτίμησή μου- άλλο ένα δείγμα του πόσο μεθοδικά, συντονισμένα και με πρόγραμμα λειτουργεί η κυβέρνηση και δη νευραλγικοί τομείς της.

Στο ΧΑ, όπως στους περισσότερους τομείς, αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η εύρυθμη λειτουργία ενός συστήματος που έχει κληθεί να πάει τη χώρα λίγο παρακάτω.

Με αυτά και με εκείνα, το ΧΑ διορθώνει στα επίπεδα Αυγούστου 2012, ήτοι σε χαμηλά 3,5 ετών, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με σημαντικές απώλειες και για εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Παράμετρος στην οποία αναφερόμαστε συχνότατα τις τελευταίες ημέρες από τις στήλες του Euro2day.gr, καθώς αυτή η επιστροφή σε χαμηλά πολλών μηνών δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο και αποκλειστικά στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ομίλων ή και στην αναδιάρθρωση σταθμίσεων, αποτιμήσεων.

Στις 165 μονάδες ο FT 25, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο και λόγω των προσυμφωνημένων πράξεων σε Alpha Bank και Eurobank, που άλλαξαν χέρια στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Στα των ημερών, οι πιέσεις αρκετών ΑΧΕ από τους πελάτες τους να κάνουν υπομονή μέχρι την είσοδο των "νέων μετοχών" της Εθνικής, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αρκετοί λογαριασμοί margin είναι σε οριακό σημείο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση και τα περιθώρια κίνησης της αγοράς.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά, που βλέποντας τη χθεσινή κόντρα κίνηση των Alpha Bank και Eurobank εκτιμά πως τα χαμηλά έτους μπορεί να είναι και σημεία αναφοράς και όχι περαιτέρω διόρθωσης.

Θα εξαρτηθεί από την πορεία καταρχήν των Alpha Bank, Eurobank, που από σήμερα, με νέα βαρύτητα στάθμισης (κατά 14+ %και 9+ %, βάσει του κλεισίματος της Τρίτης) θα προσμετρηθούν στη διακύμανση των δεικτών.

Μπορεί να γίνει η διαφορά από μόνο αυτές τις δύο μετοχές; Θα φανεί συνεκτιμώντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν "ισχυρά χέρια" σε τιμές χαμηλότερα των α.μ.κ. (στα 2 ευρώ για την Alpha Bank και στο 1 για τη Eurobank). H σύνθεση των συναλλαγών που έγιναν χθες προς το κλείσιμο, τα Συμβόλαια και επί των δύο τίτλων στα Παράγωγα, παραπέμπουν σε πολλά πονταρίσματα, πως η τιμή αυτών των δύο μετοχών θα επιχειρηθεί να υπερκαλύψει τις τιμές των α.μ.κ.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η προσέγγιση, τότε και ο ΔΤΡ (με ελαφρύτερες ακόμη τις μετοχές των ΕΤΕ και Πειραιώς) θα μπορούσε να αντιδράσει από τα νέα ιστορικά ελάχιστά του. Αλλωστε, όπως σημείωναν από χθες οι Γιώργος Α. Σαββάκης, Χρήστος Κίτσιος, ο οίκος FTSE θα προχωρήσει σε αλλαγή σταθμίσεων για τις τραπεζικές μετοχές στην αναθεώρηση της 21ης Δεκεμβρίου (και αφού θα έχει κλείσει και το τελευταίο triple witching για το 2015). Ορισμένοι περιμένουν αλλαγές και στους δείκτες MSCI, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται.

Συνεπώς το ΧΑ είναι σε κομβικό σημείο μετατροπής του και πάλι σε τραπεζοβαρές, με σταδιακή αύξηση της "ισχύος" του κλάδου στη διαμόρφωση των δεικτών, στη σύνθεση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων κάθε λογής. Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως το ΧΑ είναι το μόνο ειδικών χαρακτηριστικών χρηματιστήριο χώρας-μέλους της Ευρωζώνης και εξ αυτού αγορά μπορεί να προσελκύσει και τα πιο ριψοκίνδυνα χαρτοφυλάκια.

Τη δραματική εικόνα που παρουσιάζει τελευταία η αγορά ομολόγων δεν θα τη θεωρήσω και τόσο ενδεικτική, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά "ρηχή" αγορά, με περιορισμένη συμμετοχή 4-5 κύριων παικτών, που με ελάχιστο κόστος έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την τάση που θέλουν.

Φρονώ πως όσο εύκολα τα spreads εκτινάχθηκαν στα ύψη, δίνοντας την εντύπωση πως επίκειται... Grexit, ίσως το ίδιο εύκολα μπορεί να αποκλιμακωθούν, εάν έτσι κρίνουν πως τους εξυπηρετεί τα 4-5 "ισχυρά χέρια" που καθημερινά διενεργούν τη μερίδα του λέοντος των συναλλαγών. Παρεμπιπτόντως χθες σημειώθηκε μικρή μείωση με το 3ετές στο 8,02%, μόλις μία μέρα μετά την ανάλυση της Goldman Sachs πως ο τραπεζικός κλάδος είναι με discount και προτιμητέα από τις συστημικές είναι η Alpha Bank.

Θεωρώντας πως και αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων θα κλείσει με συμφωνία, παρά τη δραματοποίηση της κατάστασης που για ακόμη μία φορά παρατηρείται μεταξύ δανειστών - Αθήνας, με την ελληνική πλευρά να έχει κάνει πολλά βήματα πίσω και τους δανειστές μετρημένα μόνο, και στο ΧΑ οι αγοραστές/long θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα πρώτο ταμείο πριν τις εορτές. Το αν ο κλάδος που θα δώσει τα "δώρα" θα είναι ο τραπεζικός και κατά πόσον θα βγει το ποντάρισμα "ισχυρών χεριών" κυρίως σε Alpha Bank και Eurobank θα το δούμε στη συνέχεια. Το γεγονός πως αμφότερες κάλυψαν τις α.μ.κ. από ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα με discount, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αντίδραση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.

Το αν σήμερα-αύριο θα υπάρξει συνέχεια και κατά πόσον θα μπορούσε να στηριχθεί σε Alpha Bank, Eurobank, μία προσπάθεια αντίδρασης προς την αντίσταση (πλέον) των 600 μονάδων για τον ΓΔ θα φανεί άμεσα.

Το σίγουρο είναι πως η συνέχεια προοιωνίζεται εξόχως ενδιαφέρουσα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v