Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Νέα πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο, με την Τράπεζα Πειραιώς στο -29%. Στο προσκήνιο οι τράπεζες και η αναδιάταξη δυνάμεων στον κλάδο. Απώλειες για ΟΤΕ, Ελλάκτωρα. Προβληματισμός και από τη νέα κόντρα κυβέρνησης - Σόιμπλε.

Αντιμέτωπο με τα "χαμηλά" της 24ης (562,87 μον.) και της 25ης Αυγούστου (569,85 μον.) το Χ.Α., καθώς η ρευστότητα σε πολιτικό επίπεδο, η νέα κόντρα κυβέρνησης - Σόιμπλε, σε συνδυασμό με την επικείμενη αναδιάταξη δυνάμεων στο χρηματιστηριακό ταμπλό, δημιουργούν ένα πτωτικό μείγμα, που "στέλνει" τον Γενικό Δείκτη χωρίς σημαντικές αντιστάσεις χαμηλότερα και των 600 μονάδων.

Ερχονται ραγδαίες αλλαγές για τον Γενικό Δείκτη, αναφερόταν στον Εκηβόλο της 30ής Νοεμβρίου. Αφορμή η αναστάθμιση των μετοχών στους βασικούς δείκτες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών.

Σε μπόνους από τον... MSCI ποντάρουν οι τράπεζες, σημειώνουν ο Γιώργος Α. Σαββάκης και ο Χρήστος Κίτσιος, εστιάζοντας στις σημαντικές αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης των τραπεζικών μετοχών στους δείκτες FTSE και MSCI, απόρροια της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών ομίλων. Οι ξένοι είναι εδώ, με την Goldman Sachs να προχωρά από χθες σε δημοσιοποίηση των... προθέσεών της.

Από το χαμηλό στο χαμηλότερο το Χ.Α., με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω και από το όριο των 600 μονάδων να σηματοδοτεί την επιστροφή της αγοράς σε επίπεδα τιμών Αυγούστου και συγκεκριμένα όταν το χρηματιστήριο επαναλειτουργούσε μετά τον κίνδυνο "εκτροχιασμού", το "κλείσιμο" των πιστωτικών ιδρυμάτων, την επιβολή των capital controls.

Με σημαντικές απώλειες 4,43% για τον Γ.Δ. στις 582 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών με 5,22% σε νέα "βουτιά" και ιστορικά ελάχιστα, με τον FT 25 μειωμένο κατά 4,60% στις 172 μονάδες, η συνέχεια προοιωνίζεται... χαμηλότερη.

Από τη μία πλευρά, η αναδιάρθρωση μετοχών/δεικτών που εύλογα και λίγο έως πολύ αναμενόμενα προκαλεί "τριγμούς", αλλαγές μετοχικών θέσεων και εισροές-εκροές ρευστότητας/κεφαλαίων.

Σε αυτό το θέμα, το Euro2day.gr αναφέρεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, εστιάζοντας στην είσοδο των "νέων τραπεζικών" μετοχών, στην αλλαγή σταθμίσεων, στις αλλαγές που θα προχωρήσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Ηδη, στη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά υποδέχτηκε, όπως αναμενόταν, την Πειραιώς με ένα μεστό limit down, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ρευστοποιήσεις προεξόφλησης και στη μετοχή της ΕΤΕ ενόψει της εισαγωγής των δικών της "νέων μετοχών" από τη Δευτέρα. Η απόκλιση μεταξύ τρέχουσας τιμής και τιμής της ΑΜΚ των δύο τραπεζών (στο 0,30 ευρώ) είναι ενδεικτική, με τους παίκτες να προεξοφλούν πως η τρέχουσα θα έρθει και θα πλησιάσει την ΑΜΚ.

Χαμηλότερα της τιμής των ΑΜΚ και οι Alpha Bank, Eurobank, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλά πακέτα (προς το κλείσιμο) μεταξύ χαρτοφυλακίων. Αυτό γιατί αύριο οι δύο θα "βαραίνουν" στους δείκτες με προσαρμοσμένη/μεγαλύτερη στάθμιση. Συγκεκριμένα οι αλλαγές θέσεων αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα προς το κλείσιμο -οπότε θα περιμένουμε και τζίρο ενδεχομένως πάνω από τα 92 εκατ. ευρώ, που άλλαξαν χέρια χθες. Από αύριο η Alpha Bank θα έχει "βάρος" στάθμισης 14% (από 1% προ reverse split), η Eurobank 9% (από 0,50%!) ενώ αναλογικά θα μειώνεται των άλλων μετοχών του FT 25.

Ενδεικτικά το "βάρος" στάθμισης της Coca Cola HBC από το 30% θα μειωθεί στο 23%, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ θα ακολουθούν (πάντα αναλογικά και όταν προστεθούν ΕΤΕ, Πειραιώς από την επόμενη εβδομάδα) ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΔΕΗ κ.ο.κ., που συμπληρώνουν το 13άρι των εισηγμένων με αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός (1) δισ. ευρώ.

Τεχνικά το Χ.Α. "βλέπει" χαμηλότερα, με την άνετη διάσπαση των 622-617 μονάδων να θεωρείται από μόνη της κακός οιωνός, και με την ταχύτητα προσέγγισης των 585 μονάδων να επιβαρύνει περισσότερο την τεχνική εικόνα. Κάτι που αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες και στην αγορά Παραγώγων.

Από την άλλη, όμως, η υποβόσκουσα αντιπαράθεση, που όπως φαίνεται και από το σχετικό θέμα του Euro2day.gr, με την κόντρα κυβέρνησης - Σόιμπλε για το ΔΝΤ, οι επιφυλάξεις αρκετών ξένων για την ελληνική περίπτωση, οι ανησυχίες ορισμένων για την πολιτική ρευστότητα, τα ανησυχητικά νέα από την οικονομία που δεν λένε να κοπάσουν, δημιουργούν αυτό το "πτωτικό μείγμα".

Εστιάζαμε τελευταία στην υποχώρηση/παράδοση "πύργων" της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αναφέροντας ως ανησυχητικό το γεγονός πως πέραν των όσων διαδραματίζονται στον τραπεζικό κλάδο, έχει αρχίσει η "παράδοση" blue chips παραδοσιακών επιλογών, κυρίως ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών/παικτών τα τελευταία χρόνια.

Σηματωρός τελικά η υποχώρηση του "πύργου" ΟΠΑΠ από τα τελευταία υψηλά των 8,76 ευρώ στις 27 Οκτωβρίου ΔΕΝ μας πονήρεψε όσο έπρεπε (και σε αυτήν την περίπτωση υποεκτίμησα τα μηνύματα...) και η σταδιακή υποχώρηση άλλων σημαντικών δυνάμεων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οπως μετρά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για τον Γ.Δ. σημειώθηκε το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο μετά τα capital controls, η μετοχή της Viohalco υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό, σε χαμηλό 32 μηνών ο Μυτιληναίος, σε χαμηλό 27 μηνών ο Τιτάνας κ.ο.κ.

Τα μηνύματα από οικονομία και ομόλογα ανησυχητικά, παρότι η δεύτερη (αγορά) είναι εξαιρετικά "ρηχή", καθοδηγούμενη και πολύ συχνά μη αντιπροσωπευτική. Ωστόσο, η εκτίναξη των spreads σε όλες ανεξαιρέτως τις χρονικές σειρές κάτι δείχνει, πως κάποιο πρόβλημα, έστω και εικονικό, υπάρχει. Είναι όμως ουσιαστικότερα τα μηνύματα από την οικονομία, είναι η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο -μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της Ευρζώνης-, είναι η υποχώρηση των εξαγωγών -και μάλιστα σε πολλούς κλάδους/δραστηριότητες-, είναι η κοινή πεποίθηση στην αγορά πως παρά και την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση η πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, η κοινωνία, δύσκολα -πολύ δύσκολα- να επαναχρηματοδοτηθούν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016.

Στη σταδιακή υποχώρηση των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών, των blue chips και των "πύργων" του FT 25, πέραν όλων των άλλων, αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η επιφύλαξη, πως η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα δυσκολότερα.

Στην αγορά συνεκτιμάται και η προοπτική αναδιάρθρωσης των "κόκκινων επιχειρηματικών δανείων", των πιθανών αλλαγών, συνεπειών που μπορεί να επιφέρει αυτή η "εκκαθάριση" του εγχώριου επιχειρείν, το ενδεχόμενο ανάδειξης "σκελετών", η ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων και κέντρων ισχύος.

Πίσω από το παζάρι για τα "κόκκινα δάνεια", στο οποίο αναφέρεται η Αλεξάνδρα Γκίτση, "κρύβεται" (και το ξέρουμε σχεδόν όλοι) η μεγαλύτερη, ευρύτερη, συστημικού χαρακτήρα αναδιάταξη δυνάμεων που θα έχει επισυμβεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Το γιατί η κυβέρνηση "σηκώνει το γάντι" στον Σόιμπλε, όπως γράφει η Μαρίνα Μάνη, είναι μία από τις πτυχές της κατάστασης.

Αυτών δεδομένων, η συνέχεια προεξοφλείται πως θα είναι... συναρπαστική από κάθε άποψη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v