Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧA: Πέφτει το κάστρο των 600 μονάδων

Tο αναμενόμενο limit down της Πειραιώς και οι ρευστοποιήσεις στα blue chips πιέζουν τον Γενικό Δείκτη. Πτωτικά και η Εθνική. Αντίσταση από Alpha Bank, Eurobank. Πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και άλλα δεικτοβαρή blue chips.

Σε δοκιμασία και οι 600 μονάδες, «απειλείται» με οπισθοχώρηση στα χαμηλά επίπεδα των 24-25 Αυγούστου, όταν ο Γενικός Δείκτης «έγραφε» το... 5άρι μπροστά.

Πάνω Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, στο limit down με... ανεκτέλεστο-μαμούθ η Πειραιώς. Στο συν ο κλαδικός δείκτης, με απώλειες Γενικός Δείκτης και FT 25, καθώς σε Coca Cola και ΟΤΕ υπερισχύουν οι αγοραστές.

Επανενεργοποίηση των πωλητών σταδιακά μετά τις 10:55, με αιχμή τις μετοχές των ΟΤΕ και Coca Cola, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών και τη δοκιμασία του Γενικού Δείκτη κάτω από το... χείλος των 600 μονάδων.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η εικόνα στην Πειραιώς, μετά την επανεισαγωγή και των «νέων μετοχών», με όσους πωλητές πρόλαβαν από τις πρώτες κιόλας εντολές να «στείλουν» την τιμή έως 29% χαμηλότερα στο 0,462 ευρώ, θυμίζοντας την τιμή της ΑΜΚ στο 0,30 ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η «υποδοχή» στην Πειραιώς αποτελεί πρόκριμα για την επικείμενη εισαγωγή των «νέων μετοχών» και της Εθνικής από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Στο 0,682 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, ενισχύοντας το «μαξιλάρι», συνεκτιμώντας την τιμή της ΑΜΚ επίσης στο 0,30 ευρώ. Ενδιαφέρουσα η προσφορά στο «κλειδωμένο» χαρτί νωρίτερα(*).

Με αυτά τα δεδομένα, η προσοχή των παικτών παραμένει εστιασμένη στα του τραπεζικού κλάδου, πόσω μάλλον όταν, σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, το κούρεμα στις προνομιούχες του Δημοσίου φθάνει στο 70%, ενώ για τα senior bonds ορίζονται χωρίς κούρεμα και δεδουλευμένους τόκους.

Με αγοραστές εκτός από την ΕΤΕ σε Alpha Bank και Eurobank, με τις δύο τελευταίες να καταγράφουν απώλειες 18,30% και 33,45% αντίστοιχα, σε διάστημα εβδομάδας.

Πέραν των τραπεζών, όπου πραγματοποιείται το 65% του συνολικού τζίρου(**), με συγκριτικά αυξημένο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Μυτιληναίο, FF Group, Attica Bank κ.ά. Στο 0,29 ευρώ (προσαρμοσμένη τιμή) για την Attica Bank, με την τράπεζα να προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Κινητικότητα και στα Παράγωγα, με λίγες πράξεις και στα Συμβόλαια επί των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank σε λίγο υψηλότερες τιμές/long. Αντιθέτως, σε λίγο χαμηλότερες τιμές τα περισσότερα ΣΜΕ του FT 25, με discount που δικαιολογείται από τις απώλειες των ΔΕΗ, FF Group, Ελληνικών Πετρελαίων.

Χωρίς capital controls για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με φυσιολογική τη μέχρι τώρα εικόνα των περισσότερων μετοχών του δείκτη, συμπεριλαμβανόμενης της Πειραιώς.

Πτωτικές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με αρνητική έκπληξη το «γύρισμα» στη μετοχή του Οργανισμού καθώς από τις αρχικές αγορές έως τα 8,85 ευρώ ανέλαβαν οι πωλητές μέχρι τα 8,60 ευρώ. Χαμηλότερα από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή της ΔΕΗ, με την ελληνική πλευρά να επιμένει να υποστηρίζει πως τα Δίκτυα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Στα 6,16-6,25 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που έχει βαρύνει σημαντικά μετά τα τελευταία «υψηλά» από τα 8,76 ευρώ στις 27 Οκτωβρίου.

Αρνητική έκπληξη και το «γύρισμα» της δεικτοβαρούς Coca Cola, καθώς από τα 21,69 υποχώρησε προς τα 21,28 ευρώ.

(*) Στις 11:05 το λεγόμενο βάθος πώλησης έφτανε τα 535.567.651 τεμάχια.
(**) Την ίδια ώρα είχαν αλλάξει χέρια 6 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 6,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v