Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο

Το «αναμενόμενο» limit down της Πειραιώς στο ντεμπούτο των νέων μετοχών συνοδεύεται από αθρόες πωλήσεις στα blue chips και άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα. Μεγάλη πτώση για Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Lamda. Αντιστάσεις από Eurobank.

Σημαντική διεύρυνση των απωλειών για βασικούς δείκτες και μετοχές σημειώνεται εδώ και μία ώρα, με τον Γενικό Δείκτη πλέον χαμηλότερα και των 590 μονάδων, καθώς εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας.

Στην επιφυλακτικότητα αρκετών ξένων για τις αντοχές της ελληνικής πλευράς, στην επικείμενη αλλαγή στη στάθμιση των βασικών μετοχών/δεικτών, στην εικόνα των ξένων αγορών, αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την αποκαρδιωτική εικόνα του ταμπλό.

Ανάλογη εικόνα και στη «ρηχή» αγορά ομολόγων, με την απόδοση όλων ανεξαιρέτως των σειρών να έχουν εκτιναχθεί... Μάλιστα νωρίτερα η επιβάρυνση της απόδοσης του 10ετούς στο 8,79% επανέφερε το spread του τίτλου σε επίπεδα «μη επενδύσιμης χώρας» κι αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην αναδιάρθρωση σταθμίσεων/βαρύτητας τραπεζικών μετοχών - blue chips στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% για τον FT 25, καθώς από τις μετοχές του δείκτη για μόλις 3 από αυτές διατηρείται η ανοδική τάση, ενώ στις 22 οι ρευστοποιήσεις έχουν προσλάβει συστηματικό χαρακτήρα. Πωλήσεις που, όπως επισημαίνει στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, ξεκίνησαν από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ενόψει της επικείμενης αναδιάρθρωσης στις αποτιμήσεις των τραπεζικών ομίλων, στη σημαντική αύξηση της βαρύτητας που αποκτούν από την επόμενη εβδομάδα, περιορίζοντάς την ανάλογα από μη τραπεζικές μετοχές.

Στο limit down η μετοχή της Πειραιώς (από την αρχή της συνεδρίασης*), με την Εθνική να ακολουθεί κατηφορικό δρόμο και να καταγράφει απώλειες ως 10%, καθώς πολλοί προεξοφλούν την πίεση που θα ασκηθεί με την είσοδο των «νέων μετοχών» της ΕΤΕ από την ερχόμενη Δευτέρα. Στο 0,54 ευρώ από την αρχικά υψηλότερη τιμή του 0,689 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, ανοδική εξαίρεση για Alpha Bank και Eurobank καθώς έχουν αφήσει πίσω τους την επανεισαγωγή των «νέων μετοχών» τους. Σημειώνεται πως από αύριο οι δύο μετοχές σταθμίζονται με μεγαλύτερη βαρύτητα στον FT 25 και στον Γ.Δ., θυμίζοντας πως η αποτίμηση της Alpha Bank διαμορφώνεται πλέον στα 2,89 δισ. και της Eurobank στα 2 δισ. ευρώ.

Πρακτικά στο ταμπλό εξελίσσεται η σύγκλιση της τρέχουσας τιμής προς την τιμή των ΑΜΚ, που και για ΕΤΕ και Πειραιώς θυμίζω πως ήταν στο 0,30 ευρώ/μετοχή.

Ωστόσο, πέραν αυτής της καθαρά... τεχνικής αλλαγής -που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα σε τράπεζες και blue chips, στη στάθμιση των επιμέρους μετοχών στους δείκτες-, η επιφυλακτικότητα αρκετών ξένων αποτυπώνεται και πάλι σε δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών (κυρίως γερμανικών) ΜΜΕ, κάτι που αντανακλάται και στην εκρηκτική άνοδο της απόδοσης των ελληνικών τίτλων.

Από τη μία, η αναδιάταξη δυνάμεων/μετοχικών θέσεων, από την άλλη, η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί σε ορισμένα ξένα κέντρα επηρεάζει τη στάση των επενδυτών αλλά και των βραχυπρόθεσμων παικτών. Οι μεν πρώτοι προχωρούν σε αναγκαστικές αλλαγές θέσεων, καθώς θα αυξηθεί θεαματικά η βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου με ανάλογη μείωση του «βάρους» που θα έχουν τα blue chips. Πρόκειται για μεσομακροπρόθεσμες επιλογές πολλών ξένων χαρτοφυλακίων, που «χτίστηκαν» στη διάρκεια ενός ανοδικού κύκλου και που σε ετήσια μέτρηση αποφέρουν ακόμη υπεραξίες. Ακριβώς σε αυτές τις μετοχές παρατηρείται μέχρι τώρα η μεγαλύτερη πίεση, με συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του FT 25 και του Γ.Δ.

Όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα ροή των συναλλαγών, με σχεδόν παράλληλες πωλήσεις στην πλειονότητα των blue chips, θα πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα εντολών ρευστοποιήσεων και στις 22 μετοχές του δείκτη.

Είναι ενδεικτικό πως το 58% του συνολικού τζίρου (**) πραγματοποιείται στις τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο σε μετοχές/εισηγμένες-σηματωρούς και blue chips. Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Grivalia, FF Group, αλλά και Τιτάν, Coca Cola, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά. από αυτή την κατηγορία.

Χρηματιστηριακή πηγή υποστηρίζει πως πρόκειται για... αναγκαστικές πωλήσεις ξένων σε blue chips, προκειμένου να «γυρίσουν» θέσεις τους/ρευστότητα σε τραπεζικούς τίτλους. Μάλιστα συνδυάζεται με την τελευταία προσέγγιση της Goldman Sachs, που βρίσκει μεγάλα τα discount στις ελληνικές τράπεζες, ειδικότερα δε προχωρώντας σε αναβάθμιση της Alpha Bank.

Εάν συγκεκριμένα ξένα σπίτια που συμμετείχαν στις ΑΜΚ των τραπεζών επιχειρούν να «γυρίσουν» μέρος των θέσεών τους σε τραπεζικούς τίτλους, εξηγείται η συνολικά πτωτική εικόνα των blue chips, οι σημαντικές απώλειες που καταγράφονται και στις τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και σε Coca Cola και άλλων δεικτοβαρών τίτλων.

Ειδικότερα στη μετοχή της Coca Cola, η στάθμιση της οποίας υπολογίζεται ότι θα μειωθεί 3%-4%, οι πωλήσεις συνεχίζονταν μέχρι τα επίπεδα των 20,6 ευρώ. Δεδομένου ότι για τη μετοχή της τα ετήσια κέρδη φθάνουν στο 34%, η μερική μείωση θέσεων θεωρείται αναπόφευκτη. Μειώνουν θέσεις σε κερδοφόρες επιλογές τους για το 2015, που θα «ελαφρύνουν» από την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να υποστηρίξουν «νέες θέσεις» τους κυρίως στις τράπεζες που θα αποκτήσουν σχεδόν 10πλάσια βαρύτητα.

Να σημειωθεί πως ενώ για τον Δείκτη Τροφίμων - Ποτών καταγράφεται θετική απόδοση 33,62% από την αρχή του έτους, για τον ΔΤΡ οι απώλειες φθάνουν το 95% στο ίδιο διάστημα.

Παράλληλα το triple witching, το «κλείσιμο βιβλίων», η στάση των ξένων σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος (που βλέπουν κάποιοι ξένοι) ενισχύουν την πωλητική διάθεση επενδυτών και βραχυπρόθεσμων παικτών.

Για τη δεικτοβαρή Coca Cola, η υποχώρηση προς τα 20,60 ευρώ παραπέμπει σε επιστροφή προς τα χαμηλότερα επίπεδα της 21ης/10, με ορατό τον κίνδυνο περαιτέρω κίνησης προς τα 20,17 ευρώ της 13ης/10.

Σημαντικές απώλειες έως 5,08% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 5,97 ευρώ. Η απώλεια και των 6 ευρώ ανοίγει τον δρόμο επιστροφής χαμηλότερα στα επίπεδα της 3ης Αυγούστου και συγκεκριμένα των 5,65 ευρώ. Ανάλογη επιβάρυνση παρατηρείται για τις μετοχές των ΟΤΕ και ΔΕΗ, καθώς νωρίτερα διόρθωσαν έως τα 8,38 και τα 4,65 ευρώ αντίστοιχα.

Ρευστοποιήσεις/πιέσεις στο σύνολο των θεσμικών επιλογών, με τη Lamda Development να χάνει έδαφος προς τα 3,80 ευρώ (μείον 8,48%), την ΕΛΛΑΚΤΩΡ προς το 1,34 ευρώ (μείον 10%), με τα Ελληνικά Πετρέλαια προς τα 4,26 ευρώ (μείον 4,25%).

* Στα 584,2 εκατ. μετοχές το βάθος ανεκτέλεστων στο limit down της Πειραιώς.
** Στις 13:45 είχαν αλλάξει χέρια 26,8 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 44 εκατ. ευρώ (αυξημένος σε σχέση με χθες).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v