Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται η κατρακύλα του ΓΔ

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία, με τις Πειραιώς-ΕΤΕ να υποχωρούν και τις Alpha Bank-Eurobank να αντιστέκονται. Υποχωρούν τα περισσότερα blue chips υπό το βάρος των αλλαγών στη στάθμιση των δεικτών και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Διόρθωσης συνέχεια, με το Χ.Α. να κλίνει χαμηλότερα προς τις 570 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζεται διχασμένος, αλλά με την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να χάνουν κι άλλο έδαφος.

Η τράπεζα Πειραιώς για δεύτερη μέρα είναι κλειδωμένη στο limit down με 900 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η ΕΤΕ υποχωρεί 8% και Alpha Bank - Eurobank βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Προς τις 570 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 169 μονάδες ο FT 25, τιμές που προσεγγίζουν στα χαμηλά της 24ης και της 25ης Αυγούστου. Μέτριες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος, αν και τα πρώτα 40'-45' δεν μπορεί να θεωρηθούν ενδεικτικά, καθώς η «αλλαγή θέσεων» (λόγω της αναδιάρθρωσης στη στάθμιση των τραπεζικών - μη τραπεζικών μετοχών) είθισται να γίνεται προς το κλείσιμο και με τη δημοπρασία στις 17:15, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η συντηρητική στάση των επενδυτών και των παικτών, καθώς το ενδιαφέρον έχει μετατεθεί προς το τέλος της ημέρας, με το μεγαλύτερο μέρος των πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων να προγραμματίζεται για μετά τις 17:00, με εστίαση στον τραπεζικό κλάδο.

Αυτό γιατί από την αυριανή συνεδρίαση η στάθμιση των Alpha Bank και Eurobank θα «βαραίνει» θεαματικά περισσότερο απ' ό,τι τον τελευταίο καιρό. Όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, «... χαμηλότερα της τιμής των ΑΜΚ και οι Alpha Βank, Eurobank, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλά πακέτα (προς το κλείσιμο) μεταξύ χαρτοφυλακίων. Αυτό γιατί αύριο οι δύο θα "βαραίνουν" στους δείκτες με προσαρμοσμένη/μεγαλύτερη στάθμιση. Συγκεκριμένα οι αλλαγές θέσεων αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα προς το κλείσιμο -οπότε θα περιμένουμε και τζίρο ενδεχομένως πάνω από τα 92 εκατ. ευρώ, που άλλαξαν χέρια χθες. Από αύριο η Alpha Βank θα έχει "βάρος" στάθμισης 14% (από 1% προ reverse split), η Eurobank 9% (από 0,50%!) ενώ αναλογικά θα μειώνεται των άλλων μετοχών του FT 25».

Στο 1,90 ευρώ η μετοχή της Alpha Βank, στο 0,905 της Eurobank (όταν οι τιμές των ΑΜΚ ήταν στα 2 και στο 1 ευρώ αντίστοιχα), με απώλειες η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών, των οποίων η βαρύτητα στη στάθμιση των δεικτών μειώνεται ανάλογα.

Στον σχετικό πίνακα, με βάση την αποτίμηση των εταιριών, οι πρώτες 5 είναι Coca Cola HBC, OTE, Πειραιώς, Alpha Βank και Eurobank, ενώ ακολουθούν ΟΠΑΠ, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν.

Η πρώτη στην κατάταξη Coca Cola HBC, με (τρέχουσα) αποτίμηση στα 7,50 δισ. ευρώ, θα βαραίνει κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο, με τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων να προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε σταδιακή μείωση θέσεων.

Το γεγονός πως σε μέτρηση εβδομάδας η μετοχή υποχωρεί 9,32% ενισχύει την εκτίμησή μας για το τι γίνεται (και) στην περίπτωση της Coca Cola HBC. Σημειωτέον πως η συγκεκριμένη μετοχή είναι από τις 8-10 που ακόμη και τώρα αποδίδουν θετικά για το 2015, με συνολικά κέρδη 31% από την αρχή του έτους.

Σημαντικές απώλειες και σήμερα για τη μετοχή του ΟΤΕ, που μόνο την τελευταία εβδομάδα έχει υποχωρήσει 10,36% (στο -8,35% από την αρχή του έτους) αλλά και σε ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν κ.ά.

Έως τα 5,76 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, που υποχωρεί 15,06% σε διάστημα εβδομάδας και 34,61% από την αρχή του έτους, με ένα ιδιαίτερα αρνητικό σερί από τα τελευταία υψηλά των 8,76 ευρώ στις 27 Οκτωβρίου. Κατά 9,39% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τα Ελληνικά Πετρέλαια, σε πτωτικό ρυθμό ανάλογο με των υπόλοιπων σηματωρών - blue chips.

Σε επιμέρους μετοχές επιχειρείται αντίδραση -έστω πρόσκαιρη, τεχνικής μορφής-, με ενδεικτική την περίπτωση της Viohalco. Σε νέο ιστορικό ελάχιστο χθες (στο 1,64 ευρώ) η μετοχή, με λίγους αγοραστές από τα αρχικά χαμηλά.

Κινητικότητα στις μετοχές της Grivalia, του Τιτάνα (ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης στην ΕΘΕ), του Μυτιληναίου με λίγες αγορές από τα 3,85 ευρώ. Σηματωροί οι μετοχές των Τιτάν και Μυτιληναίου παρακολουθούνται και από συντηρητικούς παίκτες, με τα 15,80 και τα 3,70 ευρώ αντίστοιχα να θεωρούνται πολύ σημαντικά σημεία αναφοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v