Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντεπίθεσης από τα blue chips

Πάνω από τις 560 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, με τα περισσότερα blue chips να καταγράφουν κέρδη. Στο -τρίτο- limit down η Πειραιώς, διψήφιες απώλειες για Εθνική. Σταθεροποιητικά κινούνται Alpha-Eurobank. Αυξημένος ο τζίρος.

Σε εξέλιξη η κόντρα κίνηση στην οποία ποντάρουν οι παίκτες, με τους πωλητές-αγοραστές να συγχρονίζονται από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών.

Αντιδρούν οι βασικοί δείκτες, «μάχη» για το πρόσημο του Δείκτη Τραπεζών και το ενδιαφέρον στραμμένο σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Δευτερευόντως, σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και Coca Cola HBC, EXAE, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίο κ.ά.

Από την αρχή ενδιαφέρουσα η συνεδρίαση, ακριβώς όπως την περίμενε η αγορά, με τις τράπεζες στο επίκεντρο, κάτι που από νωρίς αποτυπώθηκε στις συναλλαγές και στον τζίρο.

Έως τις 167 μονάδες ο FT 25, προς τις 565 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον ΔΤΡ να παραμένει σε αρνητικό έδαφος μέχρι πριν από λίγο(*).

Στα ενδιαφέροντα των πρώτων 30'-45', από τα αρνητικά, η υποχώρηση της μετοχής της Πειραιώς προς το 0,227 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα της τιμής της ΑΜΚ (0,30 ευρώ), από τα ενθαρρυντικά, η κίνηση της Eurobank προς το 0,924 ευρώ (στο 1 ευρώ η τιμή της ΑΜΚ) και της Alpha Bank στο 1,94 ευρώ (στα 2 ευρώ η τιμή της ΑΜΚ).

Alpha Bank και Eurobank προηγούνται κατά μία... φάση της Πειραιώς, με την ΕΤΕ να ακολουθεί έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα πως οι «νέες μετοχές» έχουν ήδη εισαχθεί και βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, την προσπάθεια επιβεβαίωσης των νέων χαμηλότερων τιμών (με στόχο την επαναπροσέγγιση των τιμών των ΑΜΚ) και το γεγονός πως οι μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες καλύφθηκαν σε μέγιστο ποσοστό από ιδιώτες επενδυτές και δη ισχυρά χέρια.

Ωστόσο, για αρκετούς ζητούμενο δεν είναι τόσο η εικόνα των τραπεζικών μετοχών, που ούτως ή άλλως θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να ισορροπήσουν, όσο η ανάσχεση της πτώσης εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips, προκειμένου να μη χαθούν όσα κερδήθηκαν το 2015 αλλά και σε βάθος 2-3 ετών.

Για αυτό προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συνολικότερη εικόνα της αγοράς (μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης), εκεί όπου εδώ και μήνες έχει «χτισθεί» σημαντικός αριθμός επενδυτικών θέσεων, έχουν κερδηθεί υπεραξίες, έχει δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εταιριών - επενδυτών.

Εστιάζοντας λοιπόν και σε αυτό το μέρος του ταμπλό, θα πρέπει να επανακτηθούν απώλειες των τελευταίων 3-5 συνεδριάσεων για όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές του FT 25, κάτι που θα διευκόλυνε μέχρι και το καλύτερο «κλείσιμο βιβλίων» για το 2015.

Προφανώς μετά την αλλαγή στάθμισης και τη μεταφορά του βάρους προς τον τραπεζικό κλάδο, η όποια αντίδραση θα έλθει κυρίως από αυτόν τον τομέα. Αφορμή που πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν όσοι τις τελευταίες ημέρες απορροφούσαν την προσφορά των πωλητών σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, με λίγους πωλητές σε ΟΠΑΠ, με εντολές έως τα 20,25 ευρώ στην Coca Cola HBC, επίσης με αγοραστές στα περισσότερα blue chips και βελτίωση της τεχνικής εικόνας για Motor Oil, Jumbo, EXAE, Viohalco, FF Group, ΜΕΤΚΑ κ.ά., η συνεδρίαση θα εξελιχθεί με αυξημένο ενδιαφέρον.

Ήδη λίγο πριν από τις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 38 εκατ. μετοχές αξίας 18,8 εκατ. ευρώ, με το 77% στις τράπεζες. Με την Alpha Bank να «γυρίζει» ανοδικά, τη Eurobank στο 0,93 ευρώ και τα Συμβόλαια των δύο μετοχών με μικρές αποκλίσεις (premium για το ΣΜΕ της Alpha Bank, discount για το ΣΜΕ της Eurobank).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v