Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Νέα κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο. Στο -6% η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ άνοδο καταγράφουν Εθνική, Alpha Bank, Εurobank. Κινητικότητα και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Tιτάνα, Jumbo. Στο προσκήνιο οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. H εικόνα στην αγορά παραγώγων.

Η κόντρα κίνηση στην οποία πόνταραν οι επενδυτές ήρθε χθες με το ΧΑ να κερδίζει πόντους και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 576,51 μονάδες.

Συνεδρίαση με συνολικότερη αντίδραση κλαδικών δεικτών και επαναφορά εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips, με τον FT 25 να "πατά" και πάλι την περιοχή των 170 μονάδων.

Στα 127,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στα 107,4 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, δικαιώνοντας όσους περίμεναν πως η επαναφορά των τραπεζικών τίτλων θα οδηγούσε σε σημαντική ενίσχυση συναλλαγών/αξίας.

Πόσο δρόμο έχει η αντίδραση, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, επιχειρώντας να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα. Το σερί των rebalancing ανατρέπει τα δεδομένα, συμπληρώνει από νωρίς σήμερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Οπως τονίζαμε στα χθεσινά σχόλιά μας, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ θα διαδραμάτιζε η προεξόφληση ορισμένων επενδυτικών κύκλων της επίτευξης συμφωνίας δανειστών-Αθήνας και για το δεύτερο πακέτο των 13 προαπαιτούμενων.

Στο εκτενές ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση αναφέρονται όλες οι τελευταίες... πρωινές πληροφορίες για το πού οι δύο πλευρές συμφώνησαν και σε ποια σημεία για τα κόκκινα δάνεια είναι κοντά στο να συμφωνήσουν. Οι εξελίξεις διευκολύνουν τους αγοραστές/long παίκτες που από τα χαμηλά των συνεδριάσεων της Τρίτης και Τετάρτης απορροφούσαν μεγάλο μέρος της προσφοράς, ειδικά σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Ισως το μεγαλύτερο κέρδος από τη χθεσινή συνεδρίαση να είναι η επαναφορά της πλειονότητας των μετοχών αυτής της κατηγορίας, για λόγους που σημειώνουμε συνεχώς τις τελευταίες ημέρες.

Το «κλειδί» της τάσης παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, πόσο μάλλον που από τη χθεσινή συνεδρίαση "βαραίνουν" περισσότερο οι Alpha Bank και Eurobank, με την αγορά να περιμένει (μάλλον από την ερχόμενη Τρίτη) και την Πειραιώς.

Η Alpha Bank δικαίωσε πλήρως όσους τη θεωρούσαν επικρατέστερη ως σηματωρό της αντίδρασης του κλάδου, με το πρώτο από μία σειρά πονταρισμάτων να βγαίνει για τους long παίκτες. Στα 2,05 ευρώ η μετοχή, υπερακλύπτοντας την τιμή της α.μ.κ. (των 2 ευρώ), με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο 56 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το 50% του τζίρου άλλαξε χέρια στην Alpha Bank, ενώ 21+ εκατ. ευρώ στη Eurobank, που για πολλούς είναι το δεύτερο ποντάρισμα.

Για τον κλάδο συνέχεια έχει (μάλλον από την ερχόμενη Τρίτη) η Πειραιώς, με εκτιμώμενη "βαρύτητα" στο 8%-9% (με βάση τα τρέχοντα στοιχεία), ενώ για την Εθνική θα πρέπει να υπολογίζεται πως με τη νέα "βαρύτητα" θα υπολογίζεται από την εβδομάδα των Χριστουγέννων (πιθανότατα Τρίτη 22 ή Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου).

Οι συνεχόμενες αλλαγές σταθμίσεων στον ΓΔ (και τον FT 25), η αναδιάρθρωση στους διεθνείς δείκτες (FTSE, MSCI) είναι προφανές πως δημιουργούν νέα δεδομένα, που θα χρειαστούν χρόνο για να αφομοιωθούν.

Ερώτημα είναι οι πωλήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, που ρευστοποιούν ΕΤΕ και Πειραιώς σε τιμές χαμηλότερα από την α.μ.κ. (στο 0,30 ευρώ) καθώς παραπέμπουν σε αναγκαστικές κινήσεις funds.

Από τους κλάδους που και λόγω εξελίξεων προσελκύουν ενδιαφέρον είναι αυτοί της ενέργειας, των κατασκευών, των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπου θα "τρέξουν" οι ιδιωτικοποιήσεις, λ.χ. ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ) αλλά και σηματωρών όπως είναι οι ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Lamda Development κ.α. Κινητικότητα παρατηρείται και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Τεχνικά για τον FT 25 πρώτη αντίσταση είναι στις 172 μονάδες και κύρια στις 175, ενδεχόμενη κατοχύρωση της οποίας θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στην αντίδραση. Συνεκτιμώντας αυτό που σημειώναμε χθες στον Εκηβόλο, ότι για τον ΓΔ μέχρι την περιοχή των 600-605 μονάδων ΔΕΝ αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση, απλώς περιοριζόμαστε σε μία (καλοδεχούμενη) αντίδραση από τα "χαμηλά έτους".

Να συνεκτιμηθούν η νέα μικρή αποκλιμάκωση στην απόδοση όλων ανεξαιρέτως των χρονικών σειρών για τα ομόλογα (θυμίζοντας πως η μικρή υποχώρηση ξεκίνησε από την πτωτική συνεδρίαση της Τετάρτης) και η συντήρηση των θέσεων αγοράς/long για τα Συμβόλαια του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 12.562 ΣΜΕ μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον τρέχοντα μήνα Δεκέμβριο. Με premium και τα δύο ΣΜΕ της Alpha Bank, η σειρά Δεκεμβρίου με 5,70% και για την πρώτη 2016 (Μαρτίου) με 6,22%, ενώ με premium "γύρισαν" και τα ΣΜΕ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil.

Aπό τις ευρωπαϊκές αγορές για τον DAX το stop (σε ωριαία μέτρηση) χαμηλώνει στις 10.666, που ως κοντινότερη αντίσταση θα μπορούσε σε ενδεχόμενη υπέρβασή της να συνέχιζε προς τις 10.762 μονάδες. Κοντινότερη στήριξη οι 10.550 για τον δείκτη, που ξεκινάει από τις 10.598,93 μονάδες (με οριακή άνοδο 0,06% στη χθεσινή συνεδρίαση).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v