Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αυτονόμηση επιχειρούν τα blue chips

Συντηρείται το ανοδικό κλίμα στην αγορά, με τα περισσότερα blue chips να συμμετέχουν στην αντίδραση. «Παραφωνία» από Εθνική και Πειραιώς, που υποχρεώνονται σε νέες βαριές απώλειες. Τα νέα δεδομένα στις σταθμίσεις των τίτλων αναλύουν οι επενδυτές.

Όλο και ανεβαίνει ο πήχης στο Χ.Α., καθώς ενισχύεται η αντεπίθεση των blue chips. Με προσεκτική αύξηση συναλλαγών/τζίρου, απόρροια του συγχρονισμού κινήσεων πωλητών - αγοραστών, επανακτάται μέρος των τελευταίων βραχυπρόθεσμων απωλειών για εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς, με ποσοστά που φτάνουν το 7,78% για τη μετοχή της Lamda Development.

Με τον Δείκτη Τραπεζών να παραμένει σε αρνητικό έδαφος (στις 48 μονάδες με -0,85%), η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική για όλους τους κύριους κλαδικούς δείκτες, καθώς ενισχύονται μετοχές-οδηγοί όπως είναι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Coca Cola HBC, Τιτάν, Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil.

Σταδιακή η αύξηση των συναλλαγών, σταθερή η αύξηση του τζίρου, που παραμένει επικεντρωμένος κατά 77% στις τράπεζες (ακριβώς όπως στην προηγούμενη αναφορά μας), με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, ΔΕΗ και Jumbo στην πρώτη πεντάδα (πλην τραπεζικών). Αλλωστε οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο MSCI ξαναμοιράζουν την τράπουλα.

Μέχρι πριν από λίγο(*) οι κινήσεις των επενδυτών ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, προκειμένου να υπάρξει ομαλή απορρόφηση της όποιας προσφοράς βγαίνει από τους μέχρι και χθες πωλητές. Για ορισμένους αναλυτές αυτό αποτελεί ένδειξη πως όσοι τοποθετήθηκαν στα blue chips στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης προσβλέπουν σε υψηλότερες τιμές μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ενισχυτική αυτής της προσέγγισης η μικρή αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στο ΧΠΑ και για Συμβόλαια επί μετοχών όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και λιγότερο σε ΣΜΕ της Coca Cola HBC, της ΜΕΤΚΑ, της ΕΥΔΑΠ, της Jumbo κ.ά. Στην πλειονότητά τους τα ΣΜΕ «ανοίγονται» σε υψηλότερες τιμές/premium, δηλαδή προηγούνται ανοδικά των τιμών στην υποκείμενη αγορά.

Τεχνικά η υπέρβαση των 570 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, κυρίως όμως των 166-167 μονάδων για τον FT 25 -γύρω στις 13:10-13:15-, φαίνεται πως συνέβαλε στην ενεργοποίηση κι άλλων εντολών αγοράς σε μετοχές blue chips, δίνοντας την αίσθηση ότι τα «ισχυρά χέρια» θα «εκβιάσουν» ακόμη υψηλότερες τιμές στη συνέχεια.

Να συνεκτιμηθεί πως η συνεδρίαση εξελίσσεται στη... σκιά της διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθήνας, των αναφορών περί εμπλοκών, διαφωνιών και κυβερνητικών... κόκκινων γραμμών, των σεναρίων για ολιγοήμερη παράταση στην επίτευξη συμφωνίας κ.λπ., με τη Μαρίνα Μάνη να δίνει όλες τις λεπτομέρειες σε ένα ακόμη εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της. Τέτοια «ψαγμένα» ρεπορτάζ, που δεν περιορίζονται στην επιφάνεια των εξελίξεων, συχνά-πυκνά αποδεικνύονται χρήσιμα για έναν παίκτη του χρηματιστηρίου, ο οποίος μπορεί να ποντάρει σε επίτευξη (ή όχι) συμφωνίας αύριο Παρασκευή ή την Δευτέρα-Τρίτη. Στα υπόψη η έκτακτη σύγκληση άλλης μίας Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε αυτό το περιβάλλον, από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η Alpha Bank στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης της τιμής της ΑΜΚ, δηλαδή των 2 ευρώ με ενδεικτική την τρέχουσα στην υποκείμενη στο 1,93 ευρώ και των ΣΜΕ με μικρό premium στο 1,94 και στο 1,95 ευρώ. Μικρές απώλειες για τη Eurobank, ενώ συνεχίζουν με μεγάλες -και σήμερα- απώλειες η Πειραιώς και η Εθνική. Αμφότερες οι τελευταίες συγκλίνοντας χαμηλότερα προς το 0,30 ευρώ της ΑΜΚ.

Προσεκτική αντίδραση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά πίεση για τη ΔΕΗ που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και λόγω ΑΔΜΗΕ.

Από το διάγραμμα και των τριών μετοχών φαίνεται πως σταδιακά γίνονται πωλήσεις σε «υψηλές τιμές», ακολουθεί μικρή διόρθωση με αγορές σε λίγο «χαμηλότερες τιμές» και ξανά αντίδραση με νέες πωλήσεις σε καλύτερα επίπεδα. Εκτιμάται πως οι ενδοσυνεδριακές κινήσεις έχουν και πάλι ενταθεί, ειδικότερα σε μετοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα. 

Επανακτάται χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25, καθώς για Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 3%, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια και με ορίζοντα την αυριανή συνεδρίαση αλλά και της Δευτέρας (στην περίπτωση που δανειστές - Αθήνα δεν συμφωνήσουν αύριο).

Στις 13:30 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 55 εκατ. μετοχές, οι περισσότερες (30 εκατ.) στην Πειραιώς, ενώ ακολουθούσαν Alpha Bank και Eurobank. Στα 50+ εκατ. η αξία των συναλλαγών, με το 77% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v