Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντέχει ο ΓΔ το limit down της Εθνικής

Σταθεροποιητική κίνηση στο ΧΑ, με αγορές σε τράπεζες και blue chips. Με απώλειες σχεδόν 30% η Εθνική στο ντεμπούτο των νέων μετοχών. Συνεχίζονται οι πιέσεις στον τίτλο της ΔΕΗ. Ανοδική κίνηση για Alpha, Πειραιώς, αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Στο limit down η μετοχή της Εθνικής, υψηλότερα όμως τραπεζικός δείκτης και μετοχές-σηματωροί, με το ΧΑ να περνά τις 580 μονάδες.

Στην... πεπατημένη των άλλων τριών τραπεζικών που είχαν προηγηθεί, η ΕΤΕ ακολουθεί με είσοδο λίγο-πολύ προεξοφλημένη καθώς από την πρώτη κιόλας εντολή, οι πωλήσεις τέθηκαν στα 0,26-0,252 ευρώ, με σημαντικό βάθος αγοράς (*) και συναλλαγές που νωρίς νωρίς ξεπέρασαν τα 35 εκατ. τεμάχια.

Ωστόσο οι άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές κινούνται υψηλότερα, καθώς μετά τα πρώτα 5' υπερίσχυσαν λιγοστές αγορές, με αποτέλεσμα η μεν Alpha Bank να αντιδράσει έως τα 2,22 ευρώ (δηλαδή 0,22 πάνω από την τιμή της α.μ.κ.), η Eurobank έως το 0,94 (υπολείπεται ακόμη του 1 ευρώ της α.μ.κ.), η δε Πειραιώς στο 0,23 ευρώ (στο 0,30 η α.μ.κ.).

Με αυξημένη τη βαρύτητα των Alpha Bank, Eurobank και της Πειραιώς οσονούπω, ο κλαδικός δείκτης κινείται από την αρχή της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος.

Αυξημένες συναλλαγές αλλά και τζίρος με δύο πακέτα σε Εθνική, Eurobank στο πρώτο 10' της συνεδρίασης (των 5.000.000 στο 0,252 και 2.000.000 στο 0,934 αντίστοιχα) και συγκριτικά υψηλό τζίρο και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ-ΟΤΕ αλλά και σε μετοχές των FF Group, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Motor Oil, Κύπρου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Ενδεικτικό του ρυθμού συναλλαγών το γεγονός πως στις 10:50 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 65 εκατ. τεμάχια, αξίας 20,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το... 95% στους 4 τραπεζικούς τίτλους. Στοιχεία ενδεικτικά της τραπεζοβαρούς κλίσης, που έχει λάβει πλέον ξεκάθαρα το ΧΑ και δη η μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στις επικείμενες αναδιατάξεις στη στάθμιση των χαρτοφυλακίων. Με τα rebalancing να ακολουθούν, θα απαιτηθούν κάποιες συνεδριάσεις μέχρις ότου διαμορφωθούν οι ισορροπίες και οι νέες στηρίξεις στην αγορά.

Εβδομάδα triple witching αυτή που ξεκινά με λίγα συμβόλαια στον δείκτη (στον FT 25 μόλις 45 ΣΜΕ), αλλά συγκριτικά αρκετά σε τραπεζικές και επιλεγμένες μετοχές του δείκτη.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (και λόγω Fed), με τον DAX να αντιδρά 0,64% έως τις 10.460 μονάδες. Ενδιαφέρουσα και η σχέση ευρώ/$, με την απόλυτη ισοτιμία προ των θυρών.

Στα του ταμπλό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο με λιγοστές κινήσεις στις άλλες 21 μετοχές του δείκτη, ενώ λίγο πριν τις 11:00 δεν είχαν ανοίξει καν τρεις μετοχές (Coca Cola, Lamda Development και ΟΛΠ), ενώ σε άλλες 3-4 δεν είχαν αλλάξει χέρια καν περισσότερες των 1.000 τεμαχίων.

Μεικτές τάσεις με μέτριο τζίρο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με πωλητές στη μετοχή της Επιχείρησης και αγοραστές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Στα 8,73 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 5,85 ο ΟΠΑΠ, αμφότεροι οι τίτλοι απέχουν αρκετά από τις πρώτες αντιστάσεις τους.

Νέα διόρθωση για τη μετοχή της Επιχείρησης, με πωλητές έως 4,04% χαμηλότερα στα 3,83 ευρώ, πλησιάζοντας απειλητικά τα χαμηλά της 24ης Αυγούστου των 3,47 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές για τη ΔΕΗ έχουν διαμορφωθεί στα 3,30 ευρώ, με σχηματισμό "διπλού πυθμένα" στις 18/6 και 3/8. Ο σχηματισμός "επιστροφής" στα χαμηλά της 3/8 και εν δυνάμει της 18/6 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός.

Προσπάθεια αντίδρασης στη μετοχή των FF Group, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τον Κινέζο μέτοχο, σε μία προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα τελευταία χαμηλά των 13,84 ευρώ (11/12) και των 14,77 (νωρίτερα σήμερα).

(*) Στις 11:10 στη μετοχή της ΕΤΕ είχαν αλλάξει χέρια 54 εκατ. τεμάχια, αξίας 13,6 εκατ. ευρώ, με πάνω από 4,6 εκατ. μετοχές στο limit down.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v