Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 12,3% στις τράπεζες

Μικρή άνοδος για το Γενικό Δείκτη, μεγάλη άνοδος στις τραπεζικές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση. Ανοδος 10% για Εθνική, υπεραπέδωσαν και οι Alpha, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. Ισχυρές πιέσεις σε ΔΕΗ και Follie, που υποχώρησε σε χαμηλά 30 μηνών. Αυξημένες και σήμερα οι συναλλαγές. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διεκδικήσει, ακόμα και την είσοδό του στην πρώτη ζώνη αντίστασης 590 - 600, προκειμένου να προσδοκά κάτι καλύτερο από Δευτέρα, ανάγκασε τους ενεργούς παίκτες στο Χ.Α. να μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους σε επιμέρους τίτλους.

Πριν ξεκινήσει η αναφορά σε επιμέρους μετοχές και επειδή αρκετοί επενδυτές εξέφρασαν την απορία τους για το θετικό πρόσημο του Δείκτη, σε μία καθαρά πτωτική Αγορά (ενδοσυνεδριακά οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες των ανοδικών), αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει προσανατολιστεί σε απόλυτα Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την τελευταία (χθεσινή) ανακοίνωση του Χ.Α., ο μέχρις πρότινος "βαρύτερος" τίτλος, αυτός της ΕΕΕ (-2,02%), παρά το ότι έχει μακράν την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση (συμμετοχή στον ΓΔ 6,9%), ενώ την πρώτη τριάδα απαρτίζουν οι Alpha Bank (21,53%), Eurobank (12,51%) και ΟΤΕ (7,29%). Ευνόητο είναι ότι οι συσχετισμοί θα γίνουν ακόμα Τραπεζοκεντρικότεροι όταν αποκτήσουν την "δέουσα" στάθμιση οι τίτλοι των Πειραιώς και Εθνικής!

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας την επιμέρους αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκπληξη της ημέρας ήταν η σημερινή κίνηση της μετοχής της Εθνικής, καθώς μαζί με την Eurobank ήταν οι δύο μετοχές που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από την Εθνική, ο τίτλος της οποίας αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4230 ευρώ (+29,75%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,3600 ευρώ με κέρδη 10,43%. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των 8.911.608.218 νέων μετοχών της Τράπεζας, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με ιδιωτική τοποθέτηση, δημόσια προσφορά και μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας σε κοινές μετοχές.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Επειδή είναι κοινή πεποίθηση ότι η σημερινή κίνηση του τίτλου ήταν για την δημιουργία "μαξιλαριού" πριν την "νηοπομπή" πωλήσεων που θα ακολουθήσει από την Δευτέρα, θεωρείται βέβαιο ότι τα σημερινά κέρδη ο τίτλος θα τα επιστρέψει και μάλιστα εντόκως!

Προχωρώντας στον επόμενο Τραπεζικό τίτλο που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αυτόν της Eurobank (+1,09%), αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες των αγοραστών, ήταν εμφανής η παρουσία εν δυνάμει πωλητών και σε αυτό οφείλεται, σε μεγάλο ποσοστό, η απόσταση που φαίνεται να δημιουργείται από τον άλλο τίτλο που συνεχίζει να έχει εισροές, αυτόν της Alpha Bank.

Στην περίπτωση της Alpha Bank (+5,89%), ο τίτλος συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και δεύτερη συνεχόμενη υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ), με εμφανή την παρουσία εισερχόμενων "flows".

Χωρίς αμφιβολία η Alpha έχει το καλύτερο από τα ημερήσια Τραπεζικά διαγράμματα, με πρώτες στηρίξεις στα 2,10 και 2,05 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που υπερκεραστούν τα 2,25 - 2,26 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό 2/12) δημιουργούνται τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 2,50 ευρώ.

Επόμενος τίτλος που παίρνει σειρά για αναφορά είναι αυτός της Πειραιώς (0%), που ερχόταν από συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο και τελευταία στιγμή απέφυγε ένα ακόμα και σήμερα, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας.

Παρά το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο και υποχώρησε μέχρι τα 0,2050 ευρώ (-9,69%), δεν "έκανε το χατίρι" των περισσότερων traders, που περίμεναν τιμές χαμηλότερες των 0,20 ευρώ για να προχωρήσουν σε βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα".

Επειδή αρκετοί από τους παίκτες, απόλυτα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, αναγκάστηκαν να "κυνηγήσουν τις τιμές", οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για την Πειραιώς, θα δείξουν αν δικαιώνονται όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν σε υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων επίπεδα, ή θα δικαιωθούν όσοι επέλεξαν να περιμένουν το επόμενο κύμα ρευστοποιήσεων!

Επόμενος Τραπεζικός τίτλος που χρήζει αναφοράς είναι αυτός της Τρ. Αττικής (+6,31%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν Παπαϊωάννου, "άτυπη παράταση μίας εβδομάδας, έως την επόμενη Παρασκευή, πήρε η διαδικασία για την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της Attica Bank και των Συνεταιριστικών Τραπεζών, με στόχο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και να αποφευχθούν φαινόμενα εκκαθάρισης και σπασίματος Τραπεζών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 'πράσινο φως' για την παράταση έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν συνεννόησης με τους Θεσμούς. Στην περίπτωση της Τρ. Αττικής χθες ολοκληρώθηκε το τμήμα της Α.Μ.Κ. υπέρ των παλαιών μετόχων, με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, να ασκεί δικαιώματα τοποθετώντας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας 380 εκατ. ευρώ".

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των "stress tests" ανέρχεται σε 584 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το δυσμενές, οι ανάγκες διαμορφώνονται στα 748,7 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις φήμες, που σήμερα, έκαναν τον γύρο της Αγοράς, η Αττικής φαίνεται να καλύπτει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.

Μένοντας στην Αττικής αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά το πρόσφατο reverse split (20π/1ν), ο τίτλος παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή της εν εξελίξει Α.Μ.Κ. (0,30 ευρώ) και αν επαληθευτούν τα θετικά σενάρια, δεν μπορεί να αποκλειστεί "κόντρα κίνηση" στο ταμπλό!

Τελευταία Τραπεζική μετοχή, που αξίζει αναφοράς είναι αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος (-2,55%), καθώς φαίνεται ο τίτλος να επιμένει πλαγιοκαθοδικά, σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,00 ευρώ (κλείσιμο 2/11).

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, έγινε περισσότερο από ευδιάκριτο ότι η χθεσινή ανοδική αντίδραση ήταν απολύτως βραχύβιου χαρακτήρα και υπό τον "φόβο" των νέων υποχρεωτικών αναδιαρθρώσεων, οι εν δυνάμει πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι, στους περισσότερους τίτλους.

Ασφαλώς και σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό, την μερίδα του λέοντος, από πλευράς ενδιαφέροντος απέσπασαν οι εξελίξεις στην Κινεζική "Fosun". Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετά την φερόμενη εξαφάνιση του δισεκατομμυριούχου επικεφαλής της Guo Guangchang, οι μετοχές της εταιρείας κατρακύλησαν στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

Τα "απόνερα" έφθασαν και στο Χ.Α. και στις εισηγμένες Folli Follie Group (η Fosun μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης) και Lamda Development (η Fosun είναι από τους συμμετέχοντες στο project του Ελληνικού).
Η μετοχή της Lamda Development (-4,27%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,65 ευρώ (-8,29%) και της Folli Follie Group (-6,19%) μέχρι τα 13,84 ευρώ (-13,5%).

Ο τίτλος της Folli Follie Group, βρίσκεται, πλέον, σε χαμηλά 30 μηνών και αν συνεχίσει να επιμένει ο εν δυνάμει πωλητής, ο οποίος είχε κάνει αισθητή την παρουσία του και στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 14,70 και 14,00 ευρώ.

Σε χαμηλό 30 μηνών η μετοχή της FF Group

Οι ισχυροί προβληματισμοί επέστρεψαν και για τον τίτλο της ΔΕΗ (-7,64%), ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (!) Τα 3,84 και 3,63 - 3,53 ευρώ, είναι τα αμέσως επόμενα "οχυρά".

Σημαντικές οι ημερήσιες απώλειες για ΕΥΔΑΠ (-4,96%) και Μυτιληναίο (-5,04%).

Χαμηλότερα του 25αρη, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην, τελευταία, εν εξελίξει πλαγιοκαθοδική κίνηση της Frigoglass (-7,34%), που έχει ξεκινήσει από τα 2,19 ευρώ (κλείσιμο 1/12). Επόμενες στηρίξεις στα 1,51, και 1,41 - 1,38 ευρώ, ενώ χαμηλότερα από εκεί ο τίτλος πέφτει σε "τεχνικό γκρεμό"!

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε νέα δεδομένα, πλην ίσως του νέου επερχόμενου rebalancing, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επηρεάσει σημαντικά τους περισσότερο Τραπεζοβαρείς, βασικούς δείκτες

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (με βάση τα ημερήσια διαγράμματα), οι 172 - 174 μονάδες είναι κοντινή μας αντίσταση, που μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει το 175 και 180 επίπεδο. Το 168 κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει και πάλι το 165. "Intraday position short" με "stop" τις 182 μονάδες.

Σημαντική αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει επερχόμενου triple witching Δεκεμβρίου (επόμενη Παρασκευή 18/12), ενώ μικρή επιστροφή πωλητών, σε κοντινές λήξεις, σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 3ετες 8,56%, 5ετες 8,28% και 10ετες 8,47%.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 4,82%. Αντίθετα, ο "μοχλευμένος" Τραπεζικός δείκτης, σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 12,29%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 30% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 94,6%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Με την 'ευγενική χορηγία' των τριών τίτλων της Alpha Bank, της Eurobank και του ΟΤΕ, όπου πλέον μετά τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις ελέγχουν το 41,3%, ο Γενικός Δείκτης 'απέδρασε' μέσα από την επικίνδυνη ζώνη στήριξης των 560 με 550 μονάδων, δείχνοντας διάθεση να κινηθεί έως το πολύ βραχυχρόνιο ανοδικό όριο των 593 με 600 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος. Από εκεί και έπειτα η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 600 μονάδων μπορεί να οδηγήσει έως την "αυλή" της σημαντικής διαγραμματικής αντίστασης των 638 μονάδων.

Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει αδυναμία διάτρησης της περιοχής των 593 με 600 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε άτακτη επιστροφή προς τις 560 μονάδες, με κίνδυνο να τμηθεί καθοδικά ανοίγοντας για τις 517 μονάδες, όπου θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η μετέπειτα μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη.

Το "σαράκι", όμως, της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι, για ακόμα μια φορά, η "άνυδρη" κατάστασή της, καθώς η έλλειψη εισόδου "νέου χρήματος" ωθεί τους Θεσμικούς επενδυτές στις όποιες αλλαγές των δεικτών να "τραυματίζουν" τις μετοχικές αξίες, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά το ίδιο χρήμα.

Έτσι όταν μειώνεται η στάθμιση μιας εταιρείας, για παράδειγμα στον Γενικό Δείκτη, θα πρέπει να βγουν αναγκαστικές πωλήσεις, δίχως να υπάρχει η κατάλληλη ρευστότητα που θα μπορέσει να στηρίξει και να αποσβέσει τους "κραδασμούς" από τις αυξημένες ρευστοποιήσεις. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει στις τελευταίες συνεδριάσεις ισχυρές απώλειες από –6% έως και –25% δίχως να έχει αλλάξει κάτι στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, που να δικαιολογεί τέτοιες "βυθίσεις".

Όσον αφορά τώρα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διάθεσή του να ξεφύγει από τις 170 μονάδες, ή όχι, θα ανάψει την ένδειξη για τη φορά της τάσης, έχοντας ως αντίσταση τις 190 μονάδες και στήριξη τις 158 μονάδες, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Οι διακυμάνσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό μιας ακόμα εβδομάδας έντονων και νευρικών κινήσεων στον Χ.Α." αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι τέσσερις Τράπεζες "στρίμωξαν" τις βαρύτητες των άλλων μετοχών του FTSE25, με αποτέλεσμα στο διήμερο της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης να υπάρχει σταθερή πίεση στα "χαρτιά" που μέχρι πρότινος στήριζαν τον Δείκτη.
Σε αυτό το μπαράζ πωλήσεων ο Γενικός Δείκτης παραδόθηκε εύκολα, υποχωρώντας από τις στηρίξεις που υπήρχαν λίγο πάνω από τις 610 μονάδες. Η διήμερη πίεση έφερε τον Γενικό Δείκτη τιμών σε χαμηλά 42 μηνών, τρεις εβδομάδες πριν το τέλος του 2015. Η χρονιά τελειώνει κοντά στο χαμηλό των προσδοκιών και θα μείνει στην ιστορία για πολλά και σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν Ψυχολογία, Επενδυτές, Επιχειρήσεις και φυσικά τις αποτιμήσεις.

Οι επόμενες ημέρες μπορεί να μην είναι κενές οικονομικού περιεχομένου, αλλά τα νέα δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά σε επίπεδο τιμών, αφού μετά την ερχόμενη Παρασκευή η Αγορά θα "κατεβάσει ταχύτητα" ακολουθώντας την εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών που παρατηρείται παραδοσιακά στο τέλος Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία της χρονιάς με κάποιο ουσιώδες χρηματιστηριακό και οικονομικό ενδιαφέρον.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών, ξύπνησαν την εγχώρια Αγορά η οποία μετά από καιρό είδε καθαρούς τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση. Η επίδραση του εν λόγω παράγοντα αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας τον χρηματιστηριακό κύκλο της εισόδου των νέων μετοχών από τις Τραπεζικές Α.Μ.Κ.

Σταδιακά η εστίαση θα επανέλθει στα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς οι Τράπεζες είναι μεν φθηνές, σε σχέση με τα λογιστικά κεφάλαια και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, ωστόσο οι καταλύτες που θα δώσουν το έναυσμα για μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση και ενεργότερη δραστηριοποίηση δεν έχουν ακόμα δημιουργήσει την απαραίτητη ορατότητα κερδοφορίας.

Σε αυτό τον τομέα η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων και η υπογραφή των Αποκρατικοποιήσεων στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, την πώληση του Αστέρα και του ΟΛΠ, πλάνα που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, αποτελούν ότι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Από εκεί και πέρα, το 2016 έρχεται με μια πλούσια ατζέντα υλοποίησης μέτρων και αποφάσεων που αφορούν την πώληση του ΑΔΜΗΕ, την πώληση επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις Αποκρατικοποιήσεις Υποδομών, τις πωλήσεις μετοχικών μεριδίων σε εισηγμένες Επιχειρήσεις και τέλος την επαναδιαπραγμάτευση των όρων εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους.

Όλα τα παραπάνω έχουν χιλιοειπωθεί και αναλυθεί εξοντωτικά, δημιουργώντας ένα αίσθημα κόπωσης στους επενδυτές οι οποίοι πλέον αναμένεται να κινηθούν ενεργά περισσότερο στην είδηση και λιγότερο στην προσδοκία.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους (557,63 μονάδες) στις 9 Δεκεμβρίου, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη τεχνική υποτίμηση από τις 16 Οκτωβρίου του 2014 σε όλους τους ταλαντωτές. Η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει κάποιες "συμπαθητικές" προοπτικές ως προς το δυνητικό περιθώριο, "κοιτάζοντας" με καλές πιθανότητες την ζώνη των 615 μονάδων. Σε αυτό το επίπεδο η αντίδραση θα έχει καλύψει το ελάχιστο όριο των αναλογιών διόρθωσης μεταξύ 794 και 557 μονάδων, υπόθεση που ενισχύεται και από την εικόνα των ταλαντωτών οι οποίοι παραμένουν οριακά υψηλότερα από τις ζώνες της υποτιμητικής υπερβολής.

Όσο πιο υψηλοί είναι οι όγκοι συναλλαγών στην πορεία της ανοδικής διόρθωσης, τόσο πιο ανθεκτική θα γίνει η περιοχή κάτω από τις 600 μονάδες. Συμπερασματικά μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και 100 μονάδες συνεχούς πτώσης και βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης δικαιολογεί μια τοπική ανοδική διόρθωση προς το μέσον των απωλειών αυτής της κίνησης. Αυτό είναι και το θεωρητικό σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την συνέχεια.

Η συνεδρίαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και η απόφαση για τα Αμερικανικά επιτόκια την ερχόμενη Τετάρτη 16/12, δεσπόζει στο διεθνές οικονομικό ημερολόγιο.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ξεκινούν την διαπραγμάτευση τους την Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα θα αλλάξει και η σχετική στάθμιση στον δείκτη FTSE Large cap.

Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για δείκτες και μετοχές για τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση του Eurostoxx 600, με Ελληνικό ενδιαφέρον την διαγραφή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από τον δείκτη. "Επισημαίνεται ότι αναδιαρθρώσεις δεικτών θα λάβουν χώρα και για τους δείκτες MSCI και FTSE στις 16 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, με σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς εισροών σε μετοχές του Τραπεζικού κλάδου" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,97%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,11%).

Ενεργειακές ανησυχίες βυθίζουν την Ευρώπη, ενώ με αξιοπρόσεκτες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Νέα χαμηλά 7ετιας για το πετρέλαιο, μικρά κέρδη για χρυσό και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, "η Κινεζική Οικονομία δείχνει κάποια πρώιμα σημάδια ανάκαμψης και θα υπάρξουν περισσότερα θετικά σημάδια τους επόμενους μήνες καθώς θα αυξάνεται η δυναμική των υποστηρικτικών πολιτικών της Κυβέρνησης", σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Επιτροπή Εποπτείας Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων της Κίνας ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της ότι οι "China Ocean Shipping Group" και η "China Shipping Group", ο τζίρος των οποίων ξεπερνά τα 40 δισ ευρώ, θα συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία μιας εκ των μεγαλυτέρων Ναυτιλιακών στον Κόσμο χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται οι όροι της αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα πάντως με το Reuters, η "China Shipping" υποστηρίζει πως η συγχώνευση με την "Cosco" θα επικεντρώθεί στην μεταφορά φορτίου, στο container shipping και στις υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, άνοδο 0,4% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο κατά 0,1%.

Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2%, μετά από άνοδο 0,1% τον Οκτώβριο. Ήταν η καλύτερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%.

Στις 91,8 μονάδες αυξήθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 92 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού ενός (1) δισεκατομμυρίου Ευρώ, λήξεως 18 Μαρτίου 2016.

Από το Χ.Α. ανακοινώθηκε η αλλαγή στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών της Τρ. Πειραιώς σε 74% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει. Οι νέοι συντελεστές στάθμισης θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2015.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 588,01 (+1,99%) και 572,9 μονάδων (-0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 580,49 (+0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 578,3 μονάδες με κέρδη 0,30%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 163 εκατ. από τα οποία τα 19,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑΤΠ), ενώ Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, διακίνησαν το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Βελτιωμένη, σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή, αλλά κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Εθνική, ΕΧΑΕ και Eurobank, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Πειραιώς, Jumbo και Folli Follie Group. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν.

---ΧΠΑ

Παρά την μικρή άνοδο στην spot Αγορά, οριακή υποχώρηση σημειώθηκε στα συμβόλαια του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την ενίσχυση του όγκου συναλλαγών (εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων), τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.731 συμβόλαια).

Στα 10.815 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.315, 4.808 για τον Δεκέμβριο και 3.507 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 170,25) κινήθηκε μεταξύ 168 και 173,5 μονάδων, μειώνοντας το premium στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Eurobank, 12.276 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (1.895), ΔΕΗ (1.171), ΟΤΕ (814), MIG (1.170), Alpha Bank (6.092), Eurobank (5.320), ΓΕΚ (220), Ελ. Πετρέλαια (128), Μυτιληναίο (507), Ελλάκτωρα (116), ΕΧΑΕ (325), Folli Follie Group (780), Τιτάνα (164), Jumbo (344), Μέτκα (105), Πειραιώς (22.777), Frigoglass (284), Viohalco (187).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στα επίπεδα του 38% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν μικρός στα 51 δικαιώματα, (31 δικαιώματα αγοράς και 20 δικαιώματα πώλησης).

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα πώλησης, για την Alpha Bank, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,90 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: ΔΕΗ (1.166.293 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v