Η FED είναι έτοιμη για τo... «lift off»

Ωρα ιστορικών αποφάσεων για την αμερικανική κεντρική τράπεζα. Η προσδοκία για αύξηση των επιτοκίων, πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και ποια μηνύματα περιμένουν οι αγορές. Τι θα παρακολουθούν οι traders.

  • του Sam Fleming
Η FED είναι έτοιμη για τo... «lift off»

Ο πόνος στα ομόλογα υψηλού κινδύνου και το sell-off στις μετοχές έχουν αυξήσει τους κινδύνους ενόψει της συνεδρίασης της Fed, αλλά θα χρειαστεί ένα μεγάλο σοκ για να αποτραπεί η κεντρική τράπεζα από το να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σήμερα και να κάνει το ευρέως αναμενόμενο... lift off.

Λιγότερο σαφές είναι το σήμα που θα δώσει μαζί με την απόφαση για τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων το 2016 και μετά. Για να φτάσουμε μέχρι εδώ χρειάστηκε ένας συμβιβασμός μεταξύ επιθετικών και μετριοπαθών μέσα στην Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, στο πλαίσιο του οποίου μια αρχική αύξηση έρχεται με τη διαβεβαίωση πως οι επακόλουθες κινήσεις θα έρθουν μόνο σταδιακά.

Ωστόσο, η Fed δεν θέλει να περιορίσει τον εαυτό της προσφέροντας υπερβολικά συγκεκριμένες ενδείξεις σχετικά με τον ρυθμό των μελλοντικών κινήσεων, ούτε επιθυμεί να ξεκινήσει μια προβλέψιμη σειρά αυξήσεων, παρόμοιων με εκείνες υπό την ηγεσία του Alan Greenspan στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το μήνυμα είναι ότι το «σταδιακά» είναι προσδοκία, όχι δέσμευση.

Γιατί αναμένεται ευρέως μια αύξηση;

Η Fed είχε επίτηδες μετριάσει τις προσδοκίες κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, όταν οι αγορές θεωρούσαν σχετικά μικρή την πιθανότητα μιας αύξησης τον Δεκέμβριο. Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς μπορούσε να δει πως αυτή δεν ήταν μια επιθυμητή κατάσταση -ακόμη και οι αισιόδοξοι μπορούν να αποδεχθούν πως υπάρχει τουλάχιστον κάποια πιθανότητα η Fed να ήθελε να προχωρήσει σε αύξηση, αν τα δεδομένα ήταν αρκετά ισχυρά.

Αντίστοιχα, η Fed έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα τον Οκτώβριο, ότι η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα είναι «καυτή» για μια αύξηση του επιτοκίου. Από τότε, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι εύρωστα, οδηγώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά στην πλήρη απασχόληση και η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της Fed, έχει υπονοήσει πως μια αύξηση σίγουρα είναι στο τραπέζι.

Πώς το έκανε αυτό;

Αυτό τον μήνα η κ. Γέλεν ανέφερε πως η εμπιστοσύνη της στην προοπτική για τον πληθωρισμό έχει «τονωθεί» από τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία για την εργασία -κάνοντάς το να ακούγεται λες και μια βασική προϋπόθεση για την πρώτη αύξηση είναι έτοιμη να ικανοποιηθεί.

Οι αγορές φαίνονται ανήσυχες τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει οδηγήσει κάποιους επενδυτές να αναρωτιούνται αν η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει και πάλι να κινηθεί. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα είναι ευσεβής πόθος. Αν η κ. Γέλεν δεν προχωρήσει τώρα σε μια μέτρια αύξηση της τάξης του 0,25%, θα στείλει ένα βαθιά ανησυχητικό μήνυμα σχετικά με την υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η Fed δεν επιθυμεί να φανεί ότι ταλαντεύεται από βραχυπρόθεσμες αναποδιές στην αγορά.

Θα ήταν σημαντική μια αύξηση σήμερα;

Ναι. Η πρώτη αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2006 θα είναι μια ιστορική στιγμή που, όπως έχει πει και η ίδια η κ. Γέλεν, θα αποτελεί σύμβολο του μεγέθους της ανάκαμψης των ΗΠΑ από τη Μεγάλη Ύφεση και μετά. Επιπλέον είναι απίθανο να αποτελέσει την τελευταία κίνηση προς τα πάνω και, υπ' αυτή την έννοια, θα είναι μια σημαντική ένδειξη για την ισχύ της οικονομικής προοπτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο προχωρούν σε χαλάρωση.

Η Fed θέλει να αρχίσει να αφαιρεί την υπερβολική νομισματική διευκόλυνση που θέσπισε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να μην την εγκαταλείψει πολύ αργά, κάτι που θα την οδηγούσε στο να αυξήσει τεχνητά τα επιτόκια υπερβολικά απότομα. Το να κινηθεί σύντομα και με αργό ρυθμό θα της επιτρέψει να μετρήσει επακριβώς τον αντίκτυπο μιας πολύ μικρής κίνησης του 0,25% στην οικονομία, τις αγορές και -πολύ σημαντικό- στο δολάριο.

Τι θα παρακολουθούν οι traders;

Το εύρος του στόχου για τα ομοσπονδιακά κεφάλαια βρίσκεται αυτή τη στιγμή μεταξύ του μηδέν και του 0,25. Αυτό πιθανότατα θα αυξηθεί σε 0,25 με 0,5%. Η κίνηση θα εφαρμοστεί μέσω μιας αύξησης στο επιτόκιο επί των πλεοναζόντων αποθεματικών των τραπεζών, καθώς και μέσω της χρήσης των overnight διευκολύνσεων επαναγοράς της Fed -ενός νέου εργαλείου πολιτικής.

Μεγάλο μέρος του απογεύματος της Τετάρτης θα ξοδευτεί στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του πότε θα έρθει η επόμενη κίνηση της Fed μετά την πιθανή αύξηση αυτού του μήνα. Βασικό ερώτημα είναι το τι είδους ενδείξεις δίνει η Fed σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να προχωρήσει κι άλλο.

Κάποιοι από τους αισιόδοξους της Fed πιέζουν ώστε η κεντρική τράπεζα να ανεβάσει τον πήχη σε μια επακόλουθη αύξηση, υπονοώντας πως επιθυμεί να δει πραγματικές αποδείξεις ανοδικών κινήσεων σε τιμές και μισθούς. Ο Eric Rosengren, επικεφαλής της Fed της Βοστώνης, που ψηφίζει το επόμενο έτος, έχει υποστηρίξει πως η υπάρχουσα δοκιμασία κατά την οποία η Fed αυξάνει το επιτόκιό της μόνο όταν είναι «εύλογα σίγουρη» πως ο πληθωρισμός πλησιάζει προς το 2%, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί μετά την πρώτη κίνηση.

Αυτό είναι ιδιαίτερα λογικό, δεδομένων των προηγούμενων υπερεκτιμήσεων της Fed για τον πληθωρισμό και τα ερωτήματα που εγείρονται από κάποιους φορείς χάραξης πολιτικής, περιλαμβανομένης της Lael Brainard, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fed, σχετικά με το αν η λεγόμενη καμπύλη του Φίλιπς (Phillips Curve) στην οποία μια πιο σφικτή αγορά εργασίας οδηγεί σε αύξηση μισθών και πληθωρισμού, είναι πραγματικά λειτουργική. Η πρόσφατη βουτιά στην τιμή του πετρελαίου μόνο θα ανανεώσει τα ερωτήματα για το πόσο γρήγορα πρόκειται να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της Fed.

Όσοι παρακολουθούν τη Fed θα εστιάσουν προσεκτικά για να δουν το αν εκείνη θα επισημοποιήσει το «σταδιακό» σύστημα διακυβέρνησης στην ανακοίνωση, αντικαθιστώντας τη σχετικά ακατάστατη γλώσσα της, που υπονοεί πως τα επιτόκια θα παραμείνουν κάτω από τα ομαλά επίπεδα για ένα διάστημα. Η ιδέα να αναφερθεί αυτό στην ανακοίνωση ήταν υπό συζήτηση, αλλά δεν είναι σαφές το ποια θα είναι η έκβαση.

Για περισσότερα στοιχεία για το πότε θα έρθει η δεύτερη αύξηση στο επιτόκιο, οι επενδυτές θα παρακολουθούν το λεγόμενο «dot plot» (διάγραμμα με τελείες) των προσδοκιών για το επιτόκιο. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν πως θα μειωθούν ελαφρώς οι προβλέψεις για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Ενώ οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για την αύξηση του μέσου επιτοκίου 100 μονάδων βάσης για το επόμενο έτος την καταδεικνύουν σταδιακή, είναι δύσκολο να ξέρει κανείς αν θα πέσουν περαιτέρω τα μέσα σημεία, δεδομένου ότι αντανακλούν τις προβλέψεις 17 διαφορετικών φορέων χάραξης πολιτικής.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ένα κεντρικό μήνυμα πιθανώς θα είναι πως το λεγόμενο πιθανό επιτόκιο ισορροπίας -το πραγματικό επιτόκιο που είναι συμβατό με περιβάλλον πλήρους απασχόλησης και σταθερού πληθωρισμού- παραμένει πολύ χαμηλό και θα αυξηθεί αργά, υποστηρίζοντας τις διαβεβαιώσεις ότι τα επίσημα επιτόκια θα αυξηθούν μόνο σταδιακά. Η Fed δεν επιθυμεί να υπερβεί το ουδέτερο επιτόκιο και να συσφίξει την οικονομία πρόωρα.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v