Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά, με κέρδη για τράπεζες και blue chips. Η αμερικανική Fed δεν τρόμαξε τις αγορές και οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα έχει συνέχεια το χθεσινό «πάρτι στους ήχους του rebalancing». H προσοχή (και) στα παράγωγα, με το αυριανό triple witching. Τα τεχνικά όρια.

Προς τις 610 μονάδες κινείται στο ξεκίνημα η αγορά, με άνοδο άνω του 1% μετά το χθεσινό "πάρτι" λόγω rebalancing. Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών αλλά και οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr σημείωνε:

Στα διεθνή, η είδηση της χρονιάς από την Janet Yellen και την απόφαση της Fed να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια, μετά από δέκα χρόνια.

Στα καθ' ημάς, η συνέντευξη της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και οι αντιδράσεις που πυροδότησε από την πρώτη κιόλας στιγμή στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Σε μία συγκυρία που στη Wall Street δινόταν ισχυρή ώθηση, είχε προηγηθεί επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές και στο ΧΑ στηνόταν ένα άλλο πάρτι στους ρυθμούς του rebalancing, με αποτέλεσμα την επαναφορά πάνω από τις 600 μονάδες, με σημαντική ανοδική αντίδραση και των blue chips.

Ο Αλέξανδρος Μανωλάτος αναφέρεται στο τέλος εποχής για τα μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ, με τη Fed να καθησυχάζει τις αγορές, έρχεται η πρόβλεψη για σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα καταδεικνύεται για ακόμη μία φορά ποιος είναι το "αφεντικό" διεθνώς, δηλαδή αυτός που έχει τη δυνατότητα να "τυπώνει" το μοναδικό αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις γενικότερες εξελίξεις.

Η Αγγελική "ανάβει φωτιές" για ακόμη μία φορά, με αφορμή τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν και το Μαξίμου να εξαπολύει πυρά κατά της αντιπολίτευσης.

Εξοχα...

Για το πάρτι στο ΧΑ, με τις τράπεζες και σύσσωμη συστράτευση των blue chips, αναφέρεται λεπτομερώς ο Θανάσης Σταυρόπουλος, "μετρώντας" συναλλαγές 473 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος στις τράπεζες αλλά και τον απόλυτο τζίρο σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips να ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Εβδομάδα λήξης στα Παράγωγα, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) καθώς αύριο Παρασκευή κλείνει και η τελευταία "τριπλή σειρά" για φέτος, το τέταρτο triple witching του 2015.

Ηδη στο ΧΠΑ η χθεσινή συνεδρίαση μετά από καιρό είχε κινητικότητα, παλμό, ενδιαφέρον, με μετακυλίσεις θέσεων και μείωση των συμβολαίων του δείκτη σε 9.546 με χαμηλότερο premium.

Στις 176 μονάδες ο FT 25, στις 57 ο Τραπεζικός Δείκτης και από το σχόλιο του Θανάση κρατάμε τη σημείωση του Στρατή Πολυχρονέα πως ενώ στην 1/12/15 η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν στο 19,9% του ΑΕΠ, στις 16 του μήνα ενισχυόταν στο 26,8%, ήτοι 8,53 δισ. ευρώ περισσότερα, κατά κύριο λόγο από την αύξηση της αποτίμησης των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων.

Βραχυπρόθεσμα η διάσπαση των 173 μονάδων (για τον FT 25) και η είσοδος του ΓΔ στην περιοχή αντίστασης των 600-610 μονάδων άφησε ελπίδες για ανοδική συνέχεια, με ενδεχόμενη κατοχύρωση των 178 να οδηγεί σε ακύρωση της βραχυπρόθεσμης πτωτικής κίνησης, με πολύ πιθανή την επαναπροσέγγιση των 185 μονάδων.

Αιχμή ο τραπεζικός κλάδος, με τις Alpha Bank, Eurobank ήδη πάνω από την τιμή των α.μ.κ. και τις Εθνική, Πειραιώς να δοκιμάζουν τα ανάλογα επίπεδα. Το triple witching με τα περισσότερα συμβόλαια αγοράς/long να έχουν "παραδοθεί" από margins, κάτι που παρατηρείται τα τελευταία τρίμηνα στο χρηματιστήριο.

ΟΤΕ και Αεροπορία Αιγαίου δείχνουν να αντέχουν, με τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι. Η ΔΕΗ αντέδρασε σημαντικά πάνω από την αντίσταση των 4,04 ευρώ προεξοφλώντας (;) πως το σενάριο απορρόφησης του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο σαν σχέδιο θα πρέπει να απομακρύνεται.

Ανάλογη είναι η εικόνα στη "ρηχή" αγορά ομολόγων, που έδειξε να ικανοποιείται από την ψήφιση ορισμένων προαπαιτούμενων και ενδεικτική την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς στο 8,48% (από 8,66% νωρίς το πρωί της Τετάρτης) που πιθανότατα θα έχει αποκλιμακωθεί περισσότερο.

Κι ενώ απομένει η σημερινή για το αυριανό triple witching και πλησιάζουμε προς το τέλος του 2015, λιγοστοί παίκτες έχουν αρχίσει να κάνουν τις πρώτες κινήσεις τους ενόψει της αρχής του επόμενου χρόνου και της ενδιαφέρουσας συνέχειας, όπως προοιωνίζεται από τις μέχρι τώρα εξελίξεις και εκτιμήσεις.

Εκτίμηση αρκετών πως σταδιακά θα πληθύνουν τα πονταρίσματα για το αν το ΧΑ μπορεί να ξεπεράσει κάποιους σκοπέλους που βρίσκονται υψηλότερα, προς τις 700 και 740 μονάδες, σε σχέση και με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαβεί... κάβους όπως αυτούς του ασφαλιστικού, των "κόκκινων δανείων"...

Αν και δεν σχετίζονται άμεσα τα θέματα που αφορούν στο "μοντέλο τραπεζών", στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στις "ενοχές" του ΔΝΤ για την εσωτερική υποτίμηση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ψηφίδες της ίδιας... μεγάλης εικόνας.

Ξαναδιαβάζοντας τα "ψιλά γράμματα" της συνέντευξης του αντιπροέδρου της Κομισιόν, βλέποντας την εκτίμηση του Fitch να μην...π εριμένουμε κύμα πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα, καταλαβαίνει κάποιος πως οι δανειστές, ακολουθώντας την τακτική του "καρότου και του μαστίγιου", ενδεχομένως να μη θελήσουν να πιέσουν (πέραν των αντοχών της) μία ελληνική κυβέρνηση, που στο κάτω- κάτω περνάει μέτρα, προαπαιτούμενα και ρυθμίσεις που ουδείς είχε διανοηθεί πως θα συνέβαινε.

Γιατί, κακά τα ψέματα, όσα περνάει η "δεύτερη φορά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ" ούτε στο ελάχιστο δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μία αντίθετη (η προηγούμενη, φερειπείν) κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση (δεν είναι μακρινές δα οι εποχές της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με τους νυν υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ τότε στην αντιπολίτευση κυριολεκτικά στα... κάγκελα).

Μόλις ένα χρόνο πριν... για να μην ξεχνιόμαστε. Για αυτό οι λιγοστοί διορατικοί έχουν αρχίσει να ποντάρουν και στο σενάριο βάσει του οποίου αυτή η κυβέρνηση "διευκολύνεται" από τους δανειστές να προχωρήσει όσο μπορεί, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και χρηματιστηριακά. Ο χρόνος θα δείξει εάν αναλύουν σωστά τις εξελίξεις, και σε ποιο βαθμό θα τους δικαιώσουν ή θα τους διαψεύσουν.

Προσώρας και βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα το κλείσιμο της χρονιάς, ζητούμενο παραμένει αυτό που σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης για τον δείκτη FT 25, που έχει έρθει αντιμέτωπος με τις 178 μονάδες. Περιοχή απ' όπου διέρχεται το επίπεδο 23,6% του πτωτικού (από τις 220 προς τις 164 μονάδες). Η υπέρβαση αυτής της περιοχής αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για τη σχετική βελτίωση της δραματικής -μέχρι τώρα- εικόνας του δείκτη. Οπως σημειώνεται από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας απαιτείται η υπέρβαση της "διακεκαυμένης ζώνης" που εκτείνεται στο χάσμα/gap μεταξύ 183 έως 186 μονάδων.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και "μετρήσεις" στον Εκηβόλο, στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η εικόνα στο μέτωπο των κεφαλαιοποιήσεων

Α/Α

  Ονομασία

Κεφαλαιοποίηση

 

1  

COCA-COLA HBC AG (ΚΟ)

7.492.865.091,39 

 

2  

ΟΤΕ (ΚΟ)

4.244.702.368,74 

 

3  

ALPHA ΒΑΝΚ (ΚΟ)

3.703.883.692,00 

 

4  

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)

2.652.673.942,83 

 

5  

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

2.471.490.868,24 

 

6  

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS (ΚΟ)

2.251.578.727,95 

 

7  

ΟΠΑΠ (ΚΟ)

1.891.670.000,00 

 

8  

ΚΥΠΡΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)

1.329.518.735,42 

 

9  

ΤΙΤΑΝ (ΚΟ)

1.256.136.158,40 

 

10  

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΚΟ)

1.219.484.388,15 

 

11  

JUMBO (ΚΟ)

1.189.162.293,66 

 

12  

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΚΟ)

1.152.142.992,00 

 


 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v