Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Καθολική» άνοδος για τράπεζες και blue chips

Πάνω από τις 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με μεγάλο τζίρο και την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 στο «πράσινο». Κέρδη για τις τράπεζες, «αγγίζουν» τις τιμές των ΑΜΚ Εθνική και Πειραιώς. Υποστηρικτικό το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ανοδικά ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με σημαντικά μάλιστα κέρδη σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Βρυξέλλες.

Με τον ευρωπαϊκό... αέρα και τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Fed, επηρεάζεται ανάλογα και η βασική ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος (στα 1.0853-1,086$), με την Goldman Sachs εδώ και μήνες να έχει προβλέψει την απόλυτη ισοτιμία μέχρι το τέλος του 2015.

Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχυόταν κατά 1,85% στις 10.665 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 περίπου ισοποσοστιαία στις 4.721 μονάδες, με τη συνεδρίαση στο ΧΑ να ξεκινά (με γνώμονα τις χθεσινές τιμές των ΓΔ στις 601,20, FT 25 στις 175,80 και ΔΤΡ στις 57,08 μονάδες) με αρχικό χάσμα/gap που από τις πρώτες κιόλας εντολές (που πέρασαν στο σύστημα) έφτασε μέχρι και 0,63% υψηλότερα (*). Από την προσυνεδρίαση (10:25-10:29) είχε προδιαγραφεί το "βάθος εντολών" και στις 4 τραπεζικές μετοχές, αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ενώ και στην Coca Cola HBC εντολές είχαν δοθεί μέχρι τα 20,52 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, έγινε η αρχή της συνεδρίασης, για να εξελιχθεί στα πρώτα 25'-30' με αρκετές συναλλαγές και τζίρο που σε κάποιο βαθμό παραπέμπουν στη χθεσινή ημέρα. Θυμίζοντας πως χθες, στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, η ροή συναλλαγών ήταν ικανοποιητική, αισθητά χαμηλότερη όμως σε σχέση με την Τρίτη-Δευτέρα, ενώ "στροφές" ανέβηκαν από τα μέσα και μετά, όταν συνήθως από τις 13:00-13:30 δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι ξένοι (και "ξένοι") παίκτες.

Πρακτικά η μετοχή της Εθνικής ξεκίνησε ανοδικά με αγοραστές έως το 0,298 πλησιάζοντας το 0,30 ευρώ της αύξησης, με την Πειραιώς σε ανάλογη κίνηση έως το 0,289 ευρώ (επίσης στο 0,30 ευρώ η τιμή της α.μ.κ.). Για τις Alpha Bank και Eurobank, που από προχθές έχουν υπερβεί τις αντίστοιχες τιμές της α.μ.κ. (στα 2 και 1 ευρώ), συναλλαγές γίνονται αρκετά υψηλότερα στην πρώτη -έως τα 2,41- και οριακά μέχρι το 1,04 ευρώ για τη δεύτερη. Ο κλαδικός δείκτης συνέχισε λίγο υψηλότερα, φθάνοντας σε συνολική απόδοση 17% σε διάστημα εβδομάδας, θυμίζοντας πως στο 94,08% ανέρχονται οι σωρευτικές απώλειες για το 2015.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και Coca Cola, όπως προαναφέρθηκε, οι αγοραστές βγήκαν από λίγο υψηλότερες τιμές και σταδιακά ανέβασαν τον πήχη. Ενδιαφέρον το ότι η ΔΕΗ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντίδραση έως τα 4,01 ευρώ, ενισχύοντας την εκτίμηση αρκετών παικτών πως ο ΑΔΜΗΕ θα μείνει... εκτός Δημοσίου. Να σημειωθεί πως για τη μετοχή της Επιχείρησης η Alpha Finance έχει χαμηλώσει τον πήχη στα 4 (από τα 9,5 ευρώ!) μειώνοντας σημαντικά την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή.

Σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης η δεικτοβαρής Coca Cola, με τις πρώτες συναλλαγές σε μόλις 0,02 μεταξύ 20,50-20,52 ευρώ, πιθανόν για να αφομοιωθούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Κινητικότητα στις περισσότερες μετοχές του FT 25, με τα ΕΧΑΕ να πλησιάζουν τα 4,99 ευρώ έχοντας γίνει γνωστό ότι η Goldman Sachs έχει αυξήσει τη συμμετοχή της στο 6,33%, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας για ύπαρξη ξένου παίκτη-αγοραστή το προηγούμενο διάστημα. Για τα ΕΧΑΕ σχετική είναι η ανάρτησή μας στον Εκηβόλο.

Προσεκτικές οι κινήσεις των παικτών με παράλληλη παρακολούθηση της αγοράς Παραγώγων, ενδεικτικό το ότι μόλις μία μετοχή -της Lamda Development- από τις 25 του δείκτη υποχωρούσε κι αυτή με ελεγχόμενη προσφορά/ μικρή υποχώρηση. Lamda Development, κυρίως όμως FF Group, "παρακολουθούνται" και λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο της Fosun.

Συγκριτικά χαμηλότερος σήμερα ο τζίρος στις τράπεζες, με το ποσοστό στο 66% (από το χθεσινό απόλυτο του 89%, περίπου την ίδια ώρα), με ικανοποιητική ροή σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, FF Group αλλά και σε Σαράντη, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ/Τέρνα, Motor Oil, MIG, EXAE, Viohalco, Grivalia κ.α.

Με μικρό premium (0,43%) και λίγες συναλλαγές στο ΧΠΑ, με ενδεικτικό τα 168 Συμβόλαια στον FT 25 σε τιμές προς τις 179 (όταν στην υποκείμενη ήταν 178,22 μονάδες).

(*) το χάσμα/gap του ανοίγματος μεταξύ 601,20-605,29 μονάδων ας το κρατήσουμε για τη συνέχεια ως σημείο αναφοράς ενδοσυνεδριακά και πιθανής στήριξης για σήμερα.

Συνεκτιμώντας πάντα πως η αρχική στόχευση από τα τελευταία χαμηλά των 550/560 ήταν η επαναφορά του ΓΔ στο εύρος κύριας βραχυπρόθεσμης αντίστασης των 600-610 μονάδων.

Με χαρακτηριστικά κυρίως τεχνικής κίνησης, διορθωτικής μετά από μία σημαντική διόρθωση και "άδειασμα" των blue chips.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v