Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοραστικό κρεσέντο στο Χρηματιστήριο

Ισχυροποιείται η ανοδική αντίδραση στην αγορά, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές και αγοραστές σε όλο το εύρος του ταμπλό. Υψηλός ο τζίρος. Υπεραποδίδουν με κέρδη άνω του 5% ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Jumbo. Κρίσιμο για την τάση το αυριανό triple witching.

Ανεβάζει "στροφές" το ΧΑ, με συνολική ανοδική αντίδραση τραπεζικών και μη μετοχών του FT 25, με σημείο καμπής σήμερα την υπέρβαση των 610 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Η εδώ και ώρα ανοδική διάσπαση μίας σημαντικής ζώνης τιμών (600-610) και μάλιστα με αυξανόμενες συναλλαγές (και τους αγοραστές να υπερτερούν) ενεργοποίησε ακόμη περισσότερους παίκτες, με αποτέλεσμα την υπεραπόδοση δεικτών, μετοχών, με παράλληλη κίνηση στα Παράγωγα.

Πάνω από τις 173 μονάδες ο FT 25, με το Συμβόλαιο του δείκτη να "δείχνει" από νωρίς διαθέσεις για συνέχιση της αντίδρασης ενόψει και της αυριανής λήξης της "τριπλής σειράς" του τελευταίου triple witching για το 2015.

Σχετική αναφορά στο premium του FT 25 είχε γίνει από το προηγούμενο σχόλιο, αν και στο μεταξύ η απόκλιση σταδιακά διευρύνθηκε περισσότερο, με τιμές πάνω από τις 180 μονάδες.

Ανοδικό το κλίμα από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με... αέρα Wall Street και Fed, διευκολύνοντας από τις πρώτες κιόλας εντολές τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Αιχμή της κίνησης -βραχυπρόθεσμα- ο τραπεζικός κλάδος καθώς εδώ και δύο ημέρες έχει υπερκαλυφθεί η τιμή της α.μ.κ. των Alpha Bank, Eurobank, και το επόμενο στοίχημα να αφορά σε ανάλογη πορεία των Εθνικής, Πειραιώς.

Οριακά πέριξ του 0,30 ευρώ η ΕΤΕ και η Πειραιώς, δηλαδή στην περιοχή της α.μ.κ, αποτελούν από τη χθεσινή συνεδρίαση τα δύο πιο άμεσα πονταρίσματα όσων εκτιμούν πως θα ακολουθήσουν την τύχη των Alpha Bank, Eurobank. Στα 2,52 ευρώ η πρώτη, στο 1,12 ευρώ η δεύτερη, αποδίδουν σε όσους "έπαιξαν" με την τιμή της α.μ.κ. και την "επόμενη ημέρα" της εισόδου και των "νέων μετοχών" με μεγαλύτερα κέρδη για την Alpha Bank και μικρότερα για τη Eurobank.

Θυμίζω πως η Goldman Sachs βγήκε υποστηρικτική προς τις 4 τραπεζικές μετοχές με προτίμηση στην Alpha Bank, όταν ακόμη η τιμή των δύο μετοχών ήταν χαμηλότερα της τιμής της α.μ.κ. Σημειωτέον, πως ο αμερικανικός οίκος είχε ενεργό συμμετοχή (κυρίως για τελικούς πελάτες του στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών ομίλων). Είναι δε ο ίδιος που φρόντισε να ενισχύσει τη συμμετοχή του στο μ.κ. των ΕΧΑΕ, "φανερώνοντας" μάλιστα τη θέση του ανακοινώνοντας ένα άξιον προσοχής ποσοστό (πάνω από 6% του μ.κ.).

Είναι προφανές, με ενδεικτική την περίπτωση της Goldman Sachs, πως τα ισχυρά χέρια και όσοι μεγάλοι παίκτες συμμετείχαν στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών βιάζονται να κλείσουν τον Δεκέμβριο με κέρδη.

Δεδομένης της πρόσφατης σημαντικής διόρθωσης των blue chips, θα έλεγε κάποιος πως υπεραξίες βγαίνουν και από τις τράπεζες και τις δύο τελευταίες ημέρες και από τις εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς.

Αλλωστε είναι οι ίδιοι που φρόντισαν να περάσουν το στίγμα των προθέσεών τους τόσο μέσω του ΧΠΑ, όσο και με την αποκλιμάκωση της απόδοσης όλων ανεξαιρέτως των χρονικών σειρών στη "ρηχότατη" αγορά ομολόγων.

Στο 11,49% πλέον η εβδομαδιαία απόδοση για τον Γενικό Δείκτη, με τον ΔΤΡ κατά 22,22% υψηλότερα (στο ίδιο διάστημα) και τις 21 από τις 25 μετοχές του δείκτη να έχουν "γυρίσει" από τα μέσα της συνεδρίασης σε θετικό πρόσημο.

Ηδη οι μέχρι χθες σωρευτικές απώλειες για τον Δεκέμβριο καλύπτονται και μένει να φανεί στην αυριανή συνεδρίαση εάν και κατά πόσον θα επιχειρηθεί ο ΓΔ να κινηθεί προς τη ζώνη των 625-630, θυμίζοντας σταθερά το σημείο αναφοράς μας, τις περίφημες... 666 μονάδες, ως καταληκτική περιοχή της όλης κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 550/560 μονάδων.

Κατά 30,57% ενισχύεται η μετοχή της Alpha Bank σε εβδομαδιαία μέτρηση, με 18,71% της Eurobank, ενώ θετικό πρόσημο σημειώνεται μεταξύ άλλων για τις Αεροπορία Αιγαίου (5,93%), Viohalco (3,97%), ΓΕΚ/ ΤΕΡΝΑ (2,04%), Grivalia (3,70%), Coca Cola HBC (11,15%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (13,85%), ΕΛ.ΠΕ (3,54%), ΕΥΔΑΠ (7,98%), ΕΧΑΕ (13,49%), Lamda Development (5,56%), METKA (4,42%), Motor Oil (3,45%), Jumbo (8,36%), Μυτιληναίο (0,85%), ΟΛΠ (13,60%), ΟΠΑΠ (8,52%), ΟΤΕ (7,94%), ΤΕΝΕΡΓ (8,69%), ΤΙΤΑΝ (6,69%), και με 1,05% των FF Group πάντα σε εβδομαδιαία βάση.

Το σημαντικό είναι πως:

- δύο από τις τέσσερις τραπεζικές (Alpha Bank, Eurobank) υπεραποδίδουν

- εδώ και 3-4 συνεδριάσεις, παρατηρείται μεταφορά θέσεων προς τις ΕΤΕ και Πειραιώς (καθώς για πολλούς είναι τα δύο επόμενα στοιχήματα, που θα ακολουθήσουν τις άλλες δύο),

- έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τη ΔΕΗ ακόμη στο μείον 5,45% (πάντα σε διάστημα εβδομάδας),

- η δεικτοβαρής Coca Cola είναι σε εμφανή διαδικασία επαναφοράς πάνω από τα 20,50 ευρώ,

- για όλο και περισσότερα blue chips τουλάχιστον η εβδομαδιαία τάση (ξανα)γίνεται θετική.

Το αν θα υπάρξει συνέχεια, με κρίσιμο το αυριανό triple witching και τις περιοχές των 185 και 187/189 μονάδων για τον FT 25, θα φανεί άμεσα.

Προσώρας η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική/long με πάνω από 3.730 Συμβόλαια στον δείκτη και premium που πριν λίγο (στις 13:57) διαμορφωνόταν στο 3,26% σε σχέση με την υποκείμενη αγορά.

Λίγο πριν τις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 228 εκατ. μετοχές, από τα οποία 124 στην ΕΤΕ και 63 εκατ. τεμάχια στην Πειραιώς. Ο τζίρος στα 136 εκατ. ευρώ και πάλι με επικέντρωση στις τράπεζες (στο 80% το σχετικό ποσοστό).

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v