Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνευρη αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη

Ασθμαίνοντας ακολουθεί την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο. Μεικτή εικόνα στις τράπεζες και ανοδική κίνηση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Προσπάθεια αντίδρασης από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, με πενιχρά ωστόσο αποτελέσματα μέχρι τώρα. Περιορισμένων συναλλαγών, ανάλογου τζίρου, επιβεβαιώνοντας τη διάχυτη επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί σε επενδυτές και βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup αλλά και της παρέμβασης/άρθρου Τόμσεν, το Χ.Α. δείχνει διάθεση να απεγκλωβιστεί από τα τελευταία ελάχιστα, πλην όμως απαιτούνται ειδήσεις/εξελίξεις και έξωθεν (υπο)στήριξη.

Έως τις 450 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, έως τις 116,72 μονάδες ο FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 22 μονάδες, με λιγοστές και άκρως προσεκτικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές, πωλητών - αγοραστών.

Αντίστοιχα επιφυλακτική εικόνα και στην αγορά Παραγώγων, με λιγοστά συμβόλαια του δείκτη σε μικρό discount.

Στοιχεία που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν για τη συνέχεια, για σήμερα. Η διασπορά ενδιαφέροντος, συναλλαγών και σε τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους-σηματωρούς και blue chips, με το 65% του χαμηλού τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Η μερική παύση ρευστοποιήσεων από χαρτοφυλάκια που τις τελευταίες ημέρες ήταν από την πλευρά των επιθετικών πωλητών, όπως η αναθάρρηση ορισμένων αγοραστών από τα ελάχιστα της χθεσινής συνεδρίασης.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως εάν (πάντα βραχυπρόθεσμα) επιβεβαιωνόταν ως σημείο αναφοράς η περιοχή των 113 μονάδων για τον 25άρη, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι αγοραστές. Με γνώμονα την προηγηθείσα βίαιη διόρθωση αλλά και την «τεχνική ανάλυση», θα μπορούσαν να δοθούν ανάσες, έστω πρόσκαιρα.

Όπως σημειώθηκε νωρίτερα (στον Εκηβόλο), για τον FT 25 προέχει η υπέρβαση των 115 μονάδων σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να βελτιωθεί κάπως η βραχυπρόθεσμη τάση και να... λυθούν περισσότερο όσοι κινούνται σε διάστημα μίας-δύο συνεδριάσεων.

Θεωρώντας «κλειδί» το ασφαλιστικό/αγροτικό για την προοπτική της αξιολόγησης (που αποτελεί ίσως τον μοναδικό στόχο του Χ.Α., σε αυτή τη συγκυρία), θα έλεγα πως η δήλωση Γ. Σταθάκη (στον ΣΚΑΙ), ο οποίος «...νομίζει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει την προστασία των κύριων συντάξεων», προϊδεάζει για τα περιθώρια οπισθοχώρησης της ελληνικής πλευράς, μετά και το ξεκάθαρο μήνυμα του ΔΝΤ (μέσω Τόμσεν).

Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank να επιβεβαιώνει το 1 ευρώ ως σημείο αναφοράς -θυμίζοντας πως η τρίτη ΑΜΚ έγινε 1 ευρώ υψηλότερα-, αλλά και τις υπερπιεσμένες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να αντιδρούν έως 3,88%.

Πρόκειται για προσπάθεια κίνησης μετά τα διαδοχικά ιστορικά χαμηλά που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποφέρει περιθώρια ανόδου (καταρχήν μέχρι τις πρώτες αντιστάσεις). Έτσι, ενδεικτικά για τη μετοχή της ΕΤΕ φαίνεται πως εάν κερδηθεί το 0,125 ευρώ, στόχος θα είναι το 0,15-0,16 ευρώ.

Συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά και στις μετοχές των Μυτιληναίου, Jumbo, EXAE, Τράπεζας Κύπρου, ΟΛΠ, Motor Oil, F.F. Group, Grivalia, Τιτάν, ενώ πιο περιορισμένες έχουν γίνει σε Coca Cola, Αεροπορία Αιγαίου, Φουρλή, ΕΧΑΕ.

Αναμφίβολα η... τηλεοπτική εικόνα των όσων διαδραματίζονται στο κέντρο της Αθήνας δημιουργεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κλίμα και στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Ενδεικτικά νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε από τις 8.815 έως τις 8.886 μονάδες, θυμίζοντας πως ισχυρή περιοχή θεωρούνται οι 9.100-9.150 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v