Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική προσπάθεια στο ξεκίνημα

Να σταθμίσει τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν από τα μηνύματα του Eurogroup και την παρέμβαση του ΔΝΤ, καλείται η αγορά. Τι δείχνει το χθεσινό «μάζεμα» των απωλειών. Το «κλειδί» των διεθνών αγορών και το «μη μήνυμα» από τον MSCI.

Βαριές οι απώλειες στη Wall Street, αργά το βράδυ, μετά από κύματα μαζικών ρευστοποιήσεων στις ευρωαγορές. Το σκηνικό του... τρόμου στα διεθνή χρηματιστήρια παραμένει λίγο-πολύ απαράλλαχτο με αυτό για το οποίο έχουν προετοιμαστεί οι παίκτες από Σανγκάη και Φρανκφούρτη μέχρι Νέα Υόρκη.

Το θετικά άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών ωστόσο βοηθά και το ΧΑ να ξεκινήσει ανοδικά με τα κέρδη να διαμορφώνονται σε λίγο πάνω από 1,5% στο ξεκίνημα.

Εκρηκτικό το μείγμα, ειδικά στην Ευρώπη, πιο επικίνδυνο ακόμη στη Γερμανία. Μεταναστευτικό, ραγδαία υποχώρηση της δημοφιλίας της Γερμανίδας καγκελαρίου, θεαματική -δημοσκοπικά, προσώρας- ενίσχυση της AfD και ανάλογων σχημάτων, Deutsche Bank, φόβοι (του IfO) για περαιτέρω επιβράδυνση της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης και πάει λέγοντας. Τα περισσότερα από αυτά αποτυπώνονται εδώ και εβδομάδες στην ιστορικών διαστάσεων κατρακύλα του DAX, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Εντός η κατάσταση ανάλογη, με διαφορετικά συστατικά το μείγμα μεν, εκρηκτικό δε, με την επόμενη ημέρα του Eurogroup και τις νέες σκληρές θέσεις του ΔΝΤ αλλά και το αγροτικό να δεσπόζουν στην ειδησεογραφία.

Με τη... βόμβα Τόμσεν αρχίζει η «μάχη», σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, με τις «υψηλές συντάξεις» στο τραπέζι. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί χωρίς μείωση των συντάξεων, επιμένει το ΔΝΤ, μπορούμε συμφωνία ως το Πάσχα εκτιμά ο αρμόδιος Επίτροπος (διευκρινίζοντας πως αναφέρεται σε αυτό των Καθολικών, στις 27 Μαρτίου), σε μία συγκυρία που αγρότες και κυβέρνηση ετοιμάζονται να «μετρήσουν» δυνάμεις, αντοχές αλλά και πιθανά περιθώρια ελιγμών, υπαναχωρήσεων, ίσως και συμβιβασμού.

Θα δείξει, αλλά σε ένα τέτοιο περιβάλλον η «μέτρηση» του Θανάση Σταυρόπουλου για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση διόρθωσης είναι μάλλον περιττή σε ένα Χ.Α. όπου έχουμε ξεχάσει πλέον το θετικό πρόσημο.

Ωστόσο, η χθεσινή συνεδρίαση, παρά τις νέες απώλειες κατά 1,89% για τον Γενικό Δείκτη στις 441 μονάδες, κατά 2,51% για τον FT 25 στις 114, με τον τραπεζικό ακόμη 4,85% χαμηλότερα, ήταν μάλλον η δεύτερη (σε αυτό το 8άρι σερί) που άφησε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις πως οι «χθεσινοί πυθμένες» θα μπορούσαν να είναι σημεία αναφοράς μας.

Θα πείτε, ωστόσο, πως αναζητώντας σημεία αναφοράς από τις 471 μονάδες (προηγούμενο... ιστορικό ελάχιστο, αρχών Ιουνίου 2012) γράψαμε άλλες 50 μονάδες πτώσης, πέφτοντας έξω από τη «μέτρησή» μας. Όμως τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Πέμπτης υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι στηρίξεις για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση-ανάσα.

Οι κινήσεις ισχυρών χεριών που έγιναν προς το τέλος της συνεδρίασης δημιούργησαν αυτή την εντύπωση. Εάν δεν ακολουθούσε το sell-off στην Ευρώπη, οι βαριές απώλειες στη Wall Street, το ενδεχόμενο της αντίδρασης θα είχε περισσότερες πιθανότητες.

Η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI ήταν χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον, όπως άλλωστε λίγο έως πολύ αναμέναμε.

Στη Βουλή το θερμόμετρο στα ύψη χθες με αφορμή την τροπολογία για τα κανάλια (πέρασε με 154 «ναι»), την ώρα που οι αγρότες ετοιμάζονται για μαζική κάθοδο στην Αθήνα.

Τελευταία συνεδρίαση ακόμη μίας εβδομάδας-κόλαση, με κάποιες ενδείξεις από το χθεσινό Eurogroup και λιγοστές υποσχέσεις από την τελευταία ώρα της συνεδρίασης (κυρίως στις 15:45-16:45), με την Alpha Bank να επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως σηματωρού για τον τραπεζικό κλάδο.

Η επιβεβαίωση των 113 μονάδων για τον FT 25 ήταν σημαντική ενθαρρυντική ένδειξη, που όμως θα πρέπει και σήμερα να κρατήσει σε κλείσιμο. Για τους φίλους της τεχνικής ανάλυσης, τα «κεριά» ενθαρρυντικά (σε ημερήσια μέτρηση), αλλά θα πρέπει να ισχύσουν και σήμερα. Θεαματικά «μαζέματα» σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Frigoglass, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια. Για τον FT 25 σημεία αναφοράς μας παραμένουν ως χαμηλό όριο οι 113 μονάδες και ως υψηλό οι 121 μονάδες.

Ζητούμενο το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, που προφανώς θα διαμορφώσει τάση -κάτι που παρατηρείται σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις- και οι εξελίξεις εντός των τειχών, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στο «αγροτικό».

Εξαιρετική η προσέγγιση της Gillian Tett, στους F.T., για το ερώτημα της Fed που τίναξε στον αέρα τις αγορές. Αφορμή η εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Εύλογο το ερώτημα πώς θα κινηθούν, υπό το βάρος των νέων δεδομένων, οι «άσπονδοι» Ντράγκι και Σόιμπλε. Ενδιαφέρον από πολλές απόψεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v