Σόιμπλε: Έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο προσφυγικό

Για έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα κάνει λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ζητά Ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση. Εθνικά μέτρα αν είναι ανέφικτη μια ευρωπαϊκή λύση ζητά ο Ζεεχόφερ.

Σόιμπλε: Έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο προσφυγικό

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κάλεσε για μια Ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για τις επαναλαμβανόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες να υπάρξει καταμερισμός του προβλήματος σε όλη την Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στο συνέδριο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G20, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου αυξάνεται ο εγκλωβισμός προσφύγων/μεταναστών, δημιουργώντας πρόσθετο πρόβλημα σε μια χώρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επισφαλή οικονομική της κατάσταση.

Σχολιάζοντας τον διχασμό των χωρών της ΕΕ, δήλωσε πως οι άλλες χώρες, πλην της Γερμανίας, δεν έδειξαν «υπερβολική» αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Κάνοντας λόγο για την δύσκολη κατάσταση στη χώρα μας, ο κ. Σόιμπλε είπε πως «γι' αυτό αγωνιζόμαστε με άλλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτή την ευρωπαϊκή αποστολή».

Μετά το πέρας της συνόδου των G20, ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει πως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερη απ' όσο υποδηλώνει η πρόσφατη αστάθεια των αγορών, προσθέτοντας ωστόσο πως η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, εν μέρει λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων/μεταναστών.

Όπως ανέφερε, υπάρχει «μια ευρεία συναίνεση... πως η πραγματικό κατάσταση είναι καλύτερη απ' όσο θα μας έκαναν να πιστέψουμε οι αγορές».

Πρόσθεσε πως η απειλή αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την εισροή προσφύγων έχουν φέρει την Ευρώπη σε πολύ δύσκολη θέση.

Σημειώνεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη δοκιμασία της θητείας της, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων/μεταναστών, την ώρα που πολλοί θα προτιμούσαν η Γερμανία να κλείσει τα σύνορά της.

Στη Γερμανία, ο βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει εθνικά μέτρα, όπως η επιβολή ορίου στον αριθμό των μεταναστών στους οποίους θα επιτραπεί η είσοδος, εάν είναι ανέφικτη μια ευρωπαϊκή λύση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις άλλες χώρες να λύσουν τα προβλήματά μας», δήλωσε. «Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι έχουν όλοι αναλάβει δράση. Μόνο εδώ όλα είναι διαφορετικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v