Πίεση των αμερικανών για την αξιολόγηση

Πιέσεις για να προχωρήσει η αξιολόγηση ασκεί ο αμερικανικός παράγοντας. Μετά τις συναντήσεις με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε ο αμερικανός υπουργός τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό. Ζήτησε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις γρήγορα να να ρυθμιστεί το χρέος.

Πίεση των αμερικανών για την αξιολόγηση

Αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιου για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Λιου συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης, υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών Λιου-Τσίπρας συζήτησαν την σημασία για την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πολύ γρήγορα.

Ο Τζακ Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της και να μπει η Ελλάδα σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας μέσω ελάφρυνσης του χρέους της.

Επίσης ο κ. Λιου εξέφρασε την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την ελπίδα του για μία «συμπαγή ευρωπαϊκή λύση ώστε να αποφευχθούν περισσότερες δυσκολίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v