Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα μερίσματα

Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται εταιρείες που προτίθενται να μοιράσουν αυξημένα ποσά στους μετόχους τους, η πλειονότητα των αναλυτών κρατά... μικρό καλάθι για φέτος. Δεκάδες χαρακτηριστικές περιπτώσεις από το ταμπλό.

Εισηγμένες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα μερίσματα

Η κίνηση της διοίκησης του ΟΤΕ να προτείνει για φέτος τη διανομή αυξημένου μερίσματος στους μετόχους της εταιρείας αναμφίβολα ικανοποίησε την αγορά και είναι αποτέλεσμα της άριστης ρευστότητας που διαθέτει, καθώς και των σημαντικών θετικών ταμειακών ροών που επιτυγχάνει κατά τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, ο ΟΤΕ δεν θα είναι η μόνη εισηγμένη εταιρεία που αναμένεται να δώσει φέτος περισσότερα μετρητά στους μετόχους της σε σχέση με πέρυσι.

Για παράδειγμα, η Coca-Cola HBC ήδη ανακοίνωσε τη διανομή αυξημένου μερίσματος κατά 11% (από 0,36 σε 0,40 ευρώ).

Επίσης, η Grivalia προτίθεται να μοιράσει 0,305 ευρώ ανά μετοχή, ποσό οριακά ανεβασμένο σε σχέση με το 0,30 ευρώ της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Η Motor Oil που πέρυσι δεν διένειμε μέρισμα, φέτος αναμένεται να «επιστρέψει δριμύτερη» (έχει ήδη δώσει προμέρισμα ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή).

Ο Μουσικός Οίκος Νάκα επέστρεψε τον περασμένο Δεκέμβριο €0,07 στους μετόχους του, μετά από αρκετά χρόνια... ανομβρίας.

H εισηγμένη ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) είναι πολύ πιθανόν να διανείμει φέτος περισσότερα μετρητά σε σχέση με πέρυσι. Ενώ λοιπόν το 2015 είχε επιστρέψει 0,17 ευρώ ανά μετοχή, φέτος διένειμε ήδη προμέρισμα 0,12 ευρώ και... αναμένεται η συνέχεια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Alpha Αστικά Ακίνητα που μέχρι πέρυσι (αν και κερδοφόρα με πλεονάζουσα ρευστότητα) δεν διένειμε μέρισμα επειδή ήταν θυγατρική τράπεζας με πλειοψηφική συμμετοχή του ΤΧΣ. Φέτος όμως, ενδέχεται να έχουμε αλλαγή πλεύσης καθώς η πλειοψηφία της Alpha Bank έχει περάσει σε χέρια ιδιωτών.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η περίπτωση της Βογιατζόγλου Systems, εταιρεία που κατά το παρελθόν έχει επιστρέψει αρκετές φορές χρήματα στους μετόχους της μετά από πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων. Ενώ λοιπόν πέρυσι δεν έδωσε μετρητά στους μετόχους της, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 προχώρησε στην πώληση ακινήτου της, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι έκλεισε την περασμένη χρονιά με θετικό καθαρό ταμείο. Θα προχωρήσει άραγε σε νέα επιστροφή κεφαλαίου φέτος;

H Quest Holdings είχε επιστρέψει στα τέλη του 2013 1,1 ευρώ στους μετόχους της και μετά από ένα «στεγνό» 2015, επανήλθε στις αρχές της φετινής χρονιάς μοιράζοντας 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον, θα δώσει δωρεάν μετοχές της νέας ΑΕΕΑΠ που θα δημιουργηθεί, από την απόσχιση μέρους των ακινήτων της. Οι μετοχές αυτές θα ενταχθούν στο μέλλον προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Παρόλα αυτά, η γενικότερη εντύπωση που επικρατεί μεταξύ των αναλυτών είναι πως φέτος οι εισηγμένοι όμιλοι θα επιστρέψουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, λιγότερα κεφάλαια στους μετόχους τους.

Αν και είναι ενωρίς για μια τέτοια κουβέντα, οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών να είναι περισσότερο συγκρατημένες από πέρυσι, για τους εξής κυρίως παράγοντες:

Πρώτον, η αβεβαιότητα στην οικονομία διατηρείται και ενδεχομένως μάλιστα η όλη κατάσταση να μη βελτιωθεί σημαντικά κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τα διοικητικά συμβούλια των περισσότερων εταιρειών. Όλα δείχνουν ότι τα capital controls θα διατηρηθούν για (τουλάχιστον) πολλούς ακόμη μήνες, ενώ η οικονομία ξεκίνησε το πρώτο δίμηνο του 2016 με ύφεση.

Δεύτερον, η ρευστότητα στην οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με το 2015 (βλέπε συνεχιζόμενη αρνητική πιστωτική επέκταση, με τις χορηγήσεις να είναι δυσεύρετες και τα επιτόκιά τους πολύ υψηλότερα από αυτά των ανταγωνιστικών εταιρειών στην Ευρώπη). Όσο για τις προσδοκίες άντλησης κεφαλαίων μέσα από ομολογιακές εκδόσεις, αυτές περιορίζονται μόνο σε πολύ μικρό αριθμό εισηγμένων, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας φλερτάρουν με το πανύψηλο 11% και

τρίτον, όσες εταιρείες για διάφορους λόγους κατά την τελευταία διετία προχώρησαν σε σημαντικές διανομές μετρητών, (ενδεχομένως και για να μην κινδυνεύσουν έναντι σεναρίων κουρέματος των καταθέσεών τους), φέτος είναι αμφίβολο αν επαναλάβουν την ίδια τακτική.

Η Inform Λύκος για παράδειγμα δεν θα διανείμει φέτος 1,1 ευρώ ανά μετοχή, καθώς πέρυσι ο συνδυασμός επιστροφής κεφαλαίου και υψηλού μερίσματος είχε έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Αμφίβολο είναι επίσης αν και φέτος θα επαναληφθούν στον ίδιο -ή και μικρότερο- βαθμό οι «γενναίες» περυσινές κινήσεις εισηγμένων όπως εκείνες των: Πλαίσιο (0,50 ευρώ), Profile (0,02 ευρώ), Χαϊδεμένος (0,02 ευρώ), ΕΚΤΕΡ (0,04 ευρώ), AS Company (0,04 ευρώ).

Να θυμίσουμε τέλος, πως μεταξύ των περυσινών μερισμάτων, συγκαταλέγονται: ΟΛΠ (0,036 ευρώ), ΟΛΘ (1,95 ευρώ), Πετρόπουλος (0,10 ευρώ), Autohellas (0,8 ευρώ), Kleeman (0,17 ευρώ), Αεροπορία Αιγαίου (0,7 ευρώ), Γενική Εμπορίου (0,02 ευρώ), Sarantis (0,15 ευρώ), Newsphone (0,0032 ευρώ), ΕΧΑΕ (0,32 ευρώ), ΕΥΑΘ (0,121 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (0,20 ευρώ), Καρέλιας (9,3 ευρώ), ΚΡΙ-ΚΡΙ (0,06 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (0,50 ευρώ), Μυτιληναίος (0,1 ευρώ), ΟΠΑΠ (0,4517 ευρώ), Κανάκης (0,10 ευρώ), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,09 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (0,30 ευρώ), Καραμολέγκος (0,01 ευρώ), ΔΕΗ (0,05 ευρώ), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (0,08 ευρώ), Flexopack (0,09 ευρώ), Πλαστικά Θράκης (0,022536 ευρώ), Paperpack (0,067 ευρώ), Μύλοι Κεπενού (0,03 ευρώ), Μύλοι Λούλη (0,09 ευρώ), Alpha Trust ΑΕΔΑΚ (0,18 ευρώ) και Μάρμαρα Κυριακίδη (0,24 ευρώ).

ΥΓ: ΕΛΤΡΑΚ, ΕΛΤΟΝ Χημικά και Entersoft είχαν εξαγγείλει πέρυσι αρχικά τη διανομή μερισμάτων, προτάσεις ωστόσο που τελικά δεν ψηφίστηκαν από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, λόγω της επιδείνωσης του κλίματος και της επιβολής των capital controls.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v