Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια της τραπεζικής αντίδρασης

Αρνητικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί σχεδόν 1%, μετά και το χθεσινό μίνι ράλι. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Η κίνηση στις διεθνείς αγορές και το ζητούμενο του τζίρου. Η προϋπόθεση για συνέχεια της ανόδου των τραπεζικών μετοχών.

Καλό μήνα και καλή δύναμη. Δεν έβγαλε το EwG εισιτήρια δανειστών για την Αθήνα, μας ενημέρωσε αργά χθες βράδυ η Ελενα Λάσκαρη, συνεπώς εκ των πραγμάτων η χθεσινή άνοδος με χορηγία... ΕΛΣΤΑΤ θα δοκιμασθεί από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ενας μήνας που προοιωνίζεται κρισιμότερος από τους προηγούμενους (πάντα μέχρι τον επόμενο), με τις εξελίξεις να καθορίζουν την πορεία των αγορών σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών και τζίρου η χθεσινή, με 154 εκατ. μετοχές και σχεδόν 94 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μετάβασης στους δείκτες MSCI Greece από τους δείκτες FTSE, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Στηρίχτηκαν λόγω Κίνας οι ευρωαγορές, σε χαμηλό 10μήνου η απόδοση του bund, σε αναμονή σήμερα η Wall Street λόγω της Σούπερ Τρίτης, με Τραμπ - Κλίντον να έχουν, προσώρας, το προβάδισμα στη μακρά προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη η ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων συνεχίζεται, σε σημείο που όλο και περισσότεροι σε Βρυξέλλες (Κομισιόν) και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) να εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχοι, και με τον Μ. Ντράγκι να υποχρεώνεται να επισπεύσει τις όποιες κινήσεις του. Πιθανότατα στις 10 Μαρτίου να έχουμε εικόνα από τη στάση που θα τηρήσει ο Ιταλός τραπεζίτης και τα μηνύματα που θα στείλει στις αγορές. Θα έχει προηγηθεί (στις 7 Μαρτίου) η Σύνοδος Κορυφής, το Eurogroup, ενώ θα έπεται (στις 13 Μαρτίου) η τριπλή εκλογική δοκιμασία για Μέρκελ/CDU στη Γερμανία.

Σε αυτό το περιβάλλον η Αθήνα εναγωνίως αναζητεί διεξόδους στα δύο πολύ μεγάλα μέτωπα, σε αυτό της αξιολόγησης και στο λεγόμενο μεταναστευτικό.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στο "όχι" στην οικουμενική, αλλά αφήνοντας παράθυρα για περικοπές στις υψηλές συντάξεις μέσω του ανώτατου ορίου, μιλώντας στην εκπομπή e-Nikos στο Star.

Το θέμα των περικοπών και στις συντάξεις -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- το έχει προεξοφλήσει η πλειονότητα των παικτών και δη των βραχυπρόθεσμων, εκτιμώντας πως έτσι θα διευκολυνόταν η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Προς το παρόν, ημερομηνία δεν υπάρχει αλλά πηγή των δανειστών θεωρεί πολύ πιθανό να οριστεί για μετά τη Σύνοδο Κορυφής - Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά... από την ερχόμενη Τρίτη 8 Μαρτίου και γνωρίζοντας περισσότερα από τα των συναντήσεων της Δευτέρας.

Χρηματιστηριακά το χθεσινό 1,89% για τον Γενικό Δείκτη τον φέρνει στις 517 μονάδες, με επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για τον FT 25 καθώς ενισχύθηκε 2,71% στις 140 μονάδες. Κλάδος-οδηγός ο τραπεζικός, με διψήφια απόδοση 10,32% και με τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών σε συνεχιζόμενη βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας πως ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών (από τα χαμηλά της Τετάρτης - Πέμπτης) θα κατοχυρωνόταν, ωστόσο από μία πρώτη εξέταση των στοιχείων δεν φαίνεται το... ταμείο να ξεπέρασε τα 10 με 15 εκατ. ευρώ. Λογικά μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων και δη στις τραπεζικές θα πρέπει να κατοχυρωθεί σήμερα, με το ξεκίνημα της συνεδρίασης να χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Πλέον, ο FT 25 είναι πολύ κοντά στις 141-142 αλλά και εγγύτατα στον μεγάλο στόχο των 145 μονάδων, με στηρίξεις στις 136 και κύρια στις 134 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος επανέκτησε μέρος των μηνιαίων απωλειών του, για την Alpha Bank δοκιμάστηκε το πρόσφατο υψηλό στο 1,65 ευρώ, η ΕΤΕ "έκλεισε" στο υψηλό ημέρας, σε Πειραιώς και Eurobank υπάρχουν περιθώρια συνέχισης, με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν σήμερα οι εβδομαδιαίες στηρίξεις τους.

Συνεχίζεται η επιθετική κίνηση από την Jumbo, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι εβδομαδιαίες στηρίξεις, η ΔΕΗ πέτυχε τον στόχο των 3,10 ευρώ, ο Μυτιληναίος "έκλεισε" στα υψηλά του εβδομαδιαίου καναλιού, ενώ σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Viohalco να προσεχθούν οι αυξημένες συναλλαγές/τζίροι σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Στο ΧΠΑ στα 12.910 μειώθηκαν τα Συμβόλαια του FT 25, ενώ αυξημένα ήταν τα ΣΜΕ επί μετοχών κυρίως τραπεζικών.

Στο 1,10% η υποτίμηση/discount, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης, θυμίζοντας το triple witching της 18ης Μαρτίου και το ότι σε επίπεδο Γ.Δ. πάνω από τις 500 μονάδες δικαιολογείται short covering.

Στο 1,0865 και 1,0825 δολάριο οι στηρίξεις για τη σχέση ευρώ/δολάριο, με το 1,0930 κοντινότερη αντίσταση.

Στα 32,40-34,24 δολάρια η διακύμανση των συμβολαίων για το πετρέλαιο, με τα 35,60 δολάρια να δοκιμάζονται από ορισμένους long παίκτες τις τελευταίες ημέρες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v