Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δοκιμάζει» υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, μετά την απορρόφηση των πρωινών πωλήσεων. Σε θετικό έδαφος «γυρίζουν» Alpha Bank και Eurobank, πιέσεις για Εθνική, Πειραιώς. Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola. Τι δείχνουν τα παράγωγα.

Άνω η Φρανκφούρτη, κάτω η Αθήνα. Με κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες ακολούθησε το ελληνικό.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η αντίδραση (ειδικά) των βραχυπρόθεσμων παικτών, καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκε πως αρκετοί θα προχωρούσαν σε κατοχύρωση μέρους των θέσεών τους, με συνέπεια την υποχώρηση των βασικών δεικτών και της πλειονότητας των μετοχών του FT 25.

Στον απόηχο του χθεσινοβραδινού EwG, η μερική κατοχύρωση θέσεων θεωρείται απόλυτα φυσιολογική, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών/τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Με εβδομαδιαία απόδοση 21,53%, ο ΔΤΡ είναι λογικό να υποχωρεί πρώτος και να υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης, κάτι που αποτυπώνεται στο ποσοστό του 68% επί του συνολικού τζίρου.

Ωστόσο, για τη συνέχεια θα πρέπει να συνεκτιμηθούν κυρίως δύο στοιχεία, με το πρώτο να αφορά στην καλή εικόνα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το δεύτερο στην απρόσκοπτη απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώθηκε μέχρι τις 508 μονάδες για τον Γ.Δ. και έως τις 137,47 μονάδες για τον FT 25. Όντως στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές αγοράς αρχικά στον ΟΠΑΠ και εν συνεχεία σε ΟΤΕ και Coca Cola.

Να σημειωθεί πως στις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις η δεικτοβαρής Coca Cola «αφηνόταν» να διορθώνει χαμηλότερα, σε αντίθεση με τις πτωτικές όπου λειτουργεί σαν... φρένο στη διόρθωση.

Στο 10,14% η συμμετοχή της μετοχής στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, έναντι 7,40% της Alpha Bank, 7,25% της Jumbo (που ανεβαίνει στην τρίτη θέση) και 6,05% της Κύπρου, που κερδίζει (και αυτή) θέσεις στη σχετική κατάταξη.

Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η μέχρι στιγμής ελεγχόμενη απορρόφηση της προσφοράς, σε συνδυασμό με την εικόνα των ευρωαγορών, ενδέχεται να αλλάξει τους συσχετισμούς στη συνέχεια, ενώ πιθανή επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων (εβδομαδιαίων) στηρίξεων θα ενίσχυε τους εν δυνάμει αγοραστές.

Την ίδια ώρα, η μείωση της υποτίμησης/discount για το Συμβόλαιο του FT 25 έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση του χρηματιστηριακού παράγοντα.

Με αγοραστές από τα 7,51 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, φθάνοντας σταδιακά έως 1,97% υψηλότερα, στα 7,79 ευρώ. Με αγοραστές από τα 6,07 έως τα 6,23 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ στη δεικτοβαρή Coca Cola, από τα 17,40 οι συναλλαγές σταδιακά ανέβηκαν έως τα 17,60 ευρώ.

Με την τριάδα των Coca Cola, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να κερδίζουν πόντους -από τα χαμηλά ημέρας-, η σταδιακή αντίδραση για τους βασικούς δείκτες έρχεται φυσιολογικά.

Στις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια 21,2 εκατ. μετοχές, αξίας 10 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, περίπου όσα και χθες (αλλά μέχρι τις 11:45), που αφορούν κυρίως σε κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v