Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο Γολγοθάς για τους επενδυτές και τα στοιχήματα... Ανάστασης

Με ανοικτά τα κύρια μέτωπα για την οικονομία, ολοκληρώνεται ο Μάρτιος για το ΧΑ. Εύθραυστο το διεθνές περιβάλλον λόγω των ανησυχιών για τρομοκρατικές επιθέσεις. Τα τεχνικά κρίσιμα επίπεδα για τον FT 25. Το ευνοϊκό σενάριο για τις αγορές και ο ρόλος των τραπεζών.

Με το βλέμμα στη «μάχη της Βουλής» την Τρίτη αλλά κυρίως στην επιβεβαίωση (ή όχι) της επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα το Σάββατο 2 Απριλίου, ξεκινά η εβδομάδα για το ΧΑ.

Χωρίς συνεδρίαση σήμερα (λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών) αλλά με ζυμώσεις σε όλα τα κύρια ανοιχτά μέτωπα, με πρώτα και καλύτερα του "μεταναστευτικού/προσφυγικού", της αξιολόγησης αλλά και της "συζήτησης για τη διαφθορά" στις 29 του μήνα.

Οι διεθνείς αγορές, κυρίως όμως οι ευρωπαϊκές, θα ξαναλειτουργήσουν και αυτές από την Τρίτη (σήμα θα δώσει η Wall Street), υπό τις νέες απειλές που εκτοξεύουν οι τζιχαντιστές, την ώρα που η ζωή στις Βρυξέλλες δυσκολεύεται να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της.

Να θυμίσουμε πως την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διόρθωσαν υπό το βάρος βαριών απωλειών, με τον DAX κατά 1,71% χαμηλότερα στις 9.851 μονάδες. Σημειωτέον πως την ίδια μέρα ανακοινώθηκε η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία στις 9,4 από 9,5 μονάδες, ενώ και στη Γαλλία η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις 101 από τις 103 μονάδες. Δεδομένου ότι ακόμη είμαστε στο τέλος του τρίτου μήνα του 2016 και ότι μεσολαβούν δύο πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες (τέλη Ιουνίου για το... Brexit και λίγο αργότερα νέες βουλευτικές στην Ισπανία), ο δείκτης "επενδυτικού ρίσκου" για τις ευρωαγορές πιθανότατα θα επιβαρυνθεί περισσότερο.

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση επιδιώκει την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αξιολόγησης, ενδεχομένως επισπεύδοντας την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή ίσως και αρχές Απριλίου, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκότερη/ταχύτερη συμφωνία με τους δανειστές.

Σε ένα ευνοϊκό -για τις «αγορές»- ενδεχόμενο, ο τραπεζικός κλάδος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων -λόγω της πεποίθησης πως μία συμφωνία για την αξιολόγηση θα έφερνε το "πράσινο φως" σε μία σειρά ενεργειών από την πλευρά της ΕΚΤ. Σε αυτή την περίπτωση περισσότερο ευνοημένος θα ήταν ο τραπεζικός κλάδος, την ώρα που επιταχύνονται οι διαδικασίες περιορισμού του λειτουργικού κόστους (ήδη η Πειραιώς ανήγγειλε τους όρους του προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενους).

Οπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, η επικείμενη (και προεξοφλούμενη από την πλειονότητα των επενδυτών) ολοκλήρωση της συμφωνίας θα συντηρήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και ως εκ τούτου, εάν δεν μεσολαβήσουν δραματικές εξελίξεις "εκτός" αλλά και "εντός" τειχών μέχρι τότε, δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες πτωτικές διορθώσεις. Τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση την ανοδική τάση/momentum δηλαδή για τον FT 25, μία υποχώρησή του χαμηλότερα των 140 (προς τις 134/5 μονάδες).

Από την άλλη, σε ένα τόσο εύθραυστο διεθνές περιβάλλον, οι αγορές δύσκολα θα διακινδυνεύσουν υπεραισιόδοξα σενάρια (για τα ξένα χρηματιστήρια).

Προσώρας, για τον FT 25 επιβεβαιώνεται η σημασία των 134/5 μονάδων (καθώς αντιστοιχεί στο 50% της ανοδικής διόρθωσης από το χαμηλό των 107 μονάδων), ενώ σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary η αύξηση της συχνότητας των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για αισιοδοξία, κάτι που θα βαραίνει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο εύλογο παραμένει το ερώτημα κατά πόσον στα "χαμηλά" του Φεβρουαρίου (11/2) όντως καταγράφηκαν τα "νέα ελάχιστα" του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας, που θα έδινε "ανάσα" στο ΧΑ, ίσως να απαντούσε και στο ερώτημα εάν οι 107 μονάδες είναι ο "πυθμένας' για τον FT 25.

Βραχυπρόθεσμα -σε εβδομαδιαία προσέγγιση- ο στόχος των 164 μονάδων παραμένει εφικτός (στις 152,73 μον. την Πέμπτη), με τους long traders να έχουν πλεονέκτημα όσο ο δείκτης δεν "κλείνει" χαμηλότερα του εκθετικού ΚΜΟ 30 που διέρχεται από τις 147, ή έστω του τοπικού χαμηλού στις 145 μονάδες. Οι long θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους στην περίπτωση βίαιης διάσπασης των 140, με κίνδυνο δοκιμασίας των 134/5 μονάδων.

Από την πλευρά τους, οι πωλητές/short είναι μεν με συγκριτικό μειονέκτημα (πάντα βραχυπρόθεσμα/εβδομαδιαία προσέγγιση), πλην όμως παραμένουν εντός παιδιάς τουλάχιστον όσο ο FT 25 δεν υπερβαίνει πειστικά τις 157 περισσότερο δε των 160 μονάδων.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα ο FT 25 δοκιμάστηκε επιτυχώς στη στήριξη του εκθ. ΚΜΟ 30, διατηρώντας έτσι τη βραχυπρόθεσμη τάση ανοδική. Ανεπιτυχής όμως ήταν η προσπάθεια υπέρβασης της αντίστασης που θα άναβε το πράσινο φως για υπέρβαση των 157 και 160 μονάδων. Συνεπώς, ακόμη καλύτερα στη συνεδρίαση της Τρίτης θα πρέπει να φανεί εάν ο δείκτης μπορεί να υπερβεί τις 157 μονάδες (αντίστοιχα τις 43/44 ο Δείκτης Τραπεζών).

Για την ομάδα ανάλυσης eZMarket ο δείκτης FT 25 έχει διαγράψει μία έντονα καθοδική κίνηση, από τα "τοπικά υψηλά Οκτωβρίου 2015" των 220 μέχρι τα "ελάχιστα του Φεβρουαρίου" στις 107 μονάδες, διασπώντας μία πολύ σημαντική στήριξη (των προηγούμενων χαμηλών στις αρχές Ιουνίου του 2012). Στήριξη που πλέον έχει μετατραπεί σε πολύ σημαντική αντίσταση.

Σε αυτό το ευρύτερο εύρος (107-220 μον.) φαίνεται ως πιθανότερο σενάριο να "δοκιμάζεται" και ανάλογα με τις εξελίξεις να οδηγείται ο δείκτης.

Σηματωρός για τις ευρωαγορές παραμένει ο DAX, με τον Μάκη Βελλιανίτη να σημειώνει πως στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις κυμάνθηκε μεταξύ της στήριξης των 9.834 (από το ανοδικό χάσμα/gap της 14/3) και της αντίστασης των 10.065 μονάδων. Αντιστάσεις για τον DAX στις 10.065 και κύρια στις 10.387 μονάδες, με στηρίξεις προς τις 8.699 μονάδες.

Για τις διεθνείς αγορές, ο δείκτης-οδηγός θεωρείται ο S&P 500, που την εβδομάδα κινήθηκε έως τις 2.057 μονάδες (μετρώντας την αντίδραση από τις 1.891), με στηρίξεις στις 1.969 και 1.963 και αντιστάσεις στις 2.051 και 2.080 μονάδες.

Διαγραμματικά κυρίως για τον S&P 500 και συνακόλουθα για τον DAX, η τάση φαίνεται πως θα αποσαφηνιστεί, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, μέσα στις επόμενες 2, το πολύ 3 εβδομάδες.

Σε αγώνα... δρόμου για ξένες επενδύσεις (μέσω επιτάχυνσης για τον αναπτυξιακό νόμο και ΕΣΠΑ) και σε έντεκα εισηγμένες που "βλέπουν" καλύτερο 2016" αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, για να συμπληρώσουμε πως σχεδόν 14 μήνες μετά την (πρώτη) εκλογή ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη "αναπτυξιακό νόμο/πλαίσιο" δεν έχουμε δει. 

Η πορεία του ΓΔ σε διάστημα τριών μηνών

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v