S&P: Υψηλά τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες

Oι περιορισμένες προοπτικές κερδοφορίας, το πολιτικό σκηνικό και οι αβεβαιότητες για τη χρηματοδότηση διατηρούν υψηλά τα ρίσκα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Κλειδί για τη συμφωνία με θεσμούς το ασφαλιστικό. Ερωτηματικό η νέα συμφωνία με ΔΝΤ. Καθοριστική η άρση των capital controls.

S&P: Υψηλά τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερα οικονομικά ρίσκα από τους περισσότερους τραπεζικούς τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμά σε έκθεση της η S&P.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, με την επιστροφή στην ανάπτυξη να αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα ανακάμψει με αργό ρυθμό μετά από τις δύο αναδιαρθρώσεις και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Η S&P προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν υψηλές ζημίες από τα δάνεια το 2016 και το 2017, παρά τις μεγάλες προβλέψεις που έχουν εγγράψει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Υψηλά χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης και τα ρίσκα για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, λόγω των πολύ χαμηλών προοπτικών κερδοφορίας και της ασταθούς θέσης χρηματοδότησης.

«Αναμένουμε πως οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών – η οποία αυτήν την στιγμή καλύπτει το 35% των χρηματοδοτικών τους αναγκών – καθώς υπέφεραν από μεγάλες εκροές καταθέσεων και περιορισμένη πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στις αγορές κεφαλαίου» σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως επισημαίνεται, από το τέλος Νοεμβρίου του 2014 ως το τέλος Νοεμβρίου του 2015, οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται ότι έχασαν περίπου 47 δισ. ευρώ καταθέσεων ή 26% του ΑΕΠ. Η S&P δεν αναμένεται ότι οι τράπεζες θα ανακτήσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μειωμένης εξασφάλισης, ενώ οι προοπτικές για τις καταθέσεις παραμένουν αβέβαιες.

Ωστόσο, εκτιμά πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο τέλος του 2015 και η δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τελικά την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και θα οδηγήσουν σε πιο σταθερή ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Σταθερή βλέπει ο οίκος αξιολόγησης την τάση των οικονομικών ρίσκων στην Ελλάδα. «Κατά την εκτίμηση μας, η πολιτική εικόνα είναι κάπως πιο φωτεινή από ότι το 2015, καθώς πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τους όρους του προγράμματος οικονομικής στήριξης των 86 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» αναφέρουν οι αναλυτές που συνέταξαν την έκθεση.

«Ειδικότερα, ως το τέλος του Απριλίου αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμβιβασμό για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Κατά την γνώμη μας, η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας με το Eurogroup» υποστηρίζουν.

Πιο πολύπλοκο φαίνεται το ζήτημα της συμφωνίας ενός νέου προγράμματος με το ΔΝΤ, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες για την δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται από το 2017 και 2018.

Η S&P θεωρεί την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ως ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και την σταδιακή σταθεροποίηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v