Στις χώρες με «πολιτικά ρίσκα» κατατάσσει το ΔΝΤ την Ελλάδα

Εκθεση του Ταμείου χτυπά καμπανάκι καθώς εκτιμά ότι μπορεί να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν δημοσιονομικά τη χώρα. Κατηγοριοποιεί την Ελλάδα μαζί με κράτη που οδεύουν σε εκλογές ή έχουν πολιτικές εντάσεις.

Στις χώρες με «πολιτικά ρίσκα» κατατάσσει το ΔΝΤ την Ελλάδα

Ένα έμμεσο καμπανάκι για ενδεχόμενα πολιτικά αδιέξοδα χτυπά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την έκθεσή του η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με την πρώτη ματιά, στη έκθεση ξεχωρίζει η αδυναμία του Ταμείου να κάνει προβλέψεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα (όπως σημειώθηκε και στο World Economic Outlook χθες) και η επιμονή του στην εκτίμηση ότι πέρυσι ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και όχι με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% (έως και 0,4% στην καλύτερη περίπτωση) που αναμένει η κυβέρνηση.

Στη σελίδα 13 όμως, όπου περιγράφονται οι κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν διεθνώς και συγκαταλέγονται στα ρίσκα για την εξέλιξη των δημοσιονομικών σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα φιγουράρει μαζί με την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή των πιθανών «κινδύνων» που συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις.

«Ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων, ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 σε μια σειρά χωρών, περιλαμβανομένων ανεπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)».

Επί των αριθμών, η καταγραφή της πορείας του πρωτογενούς ελλείμματος από την ένταξη της χώρας στα Μνημόνια δείχνει την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή την οποία έχει πετύχει η Ελλάδα.

Από πρωτογενές έλλειμμα 10,1% του ΑΕΠ το 2009, σε πλεόνασμα 1,1% το 2013 και μηδενικό έλλειμμα το 2014. Πέρυσι, κατά το ΔΝΤ, υπήρξε πισωγύρισμα με έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Από τα στοιχεία του Ταμείου προκύπτει παράλληλα ότι το 2015 τα έσοδα του προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησαν στο 45,8% έναντι 46% το 2014 και οι δαπάνες αυξήθηκαν οριακά στο 50% του ΑΕΠ από 49,9%.

Το δημόσιο χρέος παρέμεινε αμετάβλητο στο εφιαλτικό επίπεδο του 178,4% του ΑΕΠ το 2015, όσο δηλαδή ήταν και στο τέλος του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v