Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στο ΧΑ και έντονες πιέσεις στις τράπεζες

Σταθερά στο κόκκινο και με σημαντικές απώλειες ο Γενικός Δείκτης. Διψήφια πτώση για Eθνική, Πειραιώς, Eurobank. Σημαντικές ρευστοποιήσεις και σε Alpha, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Κρατά η Coca Cola. Μέτριος ο τζίρος.

Στην επιβράδυνση του ρυθμού των συναλλαγών (πωλήσεις/αγορές) εστιάζουν ορισμένα χρηματιστηριακά στελέχη και στην εικόνα μια σχετικά ελεγχόμενης διόρθωσης -μετά την αρχική... ψυχρολουσία-, για να υποστηρίξουν πως το ανοδικό σενάριο παραμένει ενεργό.

Πράγματι, σταδιακά μετά τις 11:00-11:15 και αφού είχε προηγηθεί ομοβροντία εσπευσμένων πωλήσεων σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές επιβράδυναν, οι δε αγοραστές ενεργοποιήθηκαν λίγο υψηλότερα των χαμηλών ημέρας.

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προσβλέπει στη σύγκληση Συνόδου Κορυφής (μεταφέροντας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο το αδιέξοδο) και τον Ντ. Τουσκ να μιλά για ορισμό Eurogroup εντός ημερών, φαίνεται πως οι traders ακολουθούν πιο ψύχραιμη τακτική.

Ο περιορισμός των συντονισμένων ρευστοποιήσεων ενισχύει μία τέτοια προσέγγιση, αν και όπως εκτιμούν χρηματιστηριακά στελέχη, οι προθέσεις των δανειστών (και δη των Ευρωπαίων) θα φανούν από το αν εν τέλει θα συγκληθεί έστω μία Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μηδαμινές είναι οι πιθανότητες μίας Σ.Κ., την ώρα που αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημειώνει ότι στα προληπτικά μέτρα και στο χρέος θα πρέπει να αποδοθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε πως Ελλάδα και δανειστές έχουν πλήρη ταύτιση σε όλα τα θέματα εκτός των έκτακτων προληπτικών μέτρων.

Θα δείξει σύντομα, κυρίως από τη στάση των Ευρωπαίων, τι μέλλει γενέσθαι, την ώρα που αρκετά ξένα ΜΜΕ δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις.

Πάντως, νωρίτερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούσαν δύσκολη έως απίθανη μία Σύνοδο Κορυφής, αλλά άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Eurogroup σε διάστημα ημερών κι όχι εβδομάδων. Μάλιστα, ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε προ ολίγου σε μία τέτοια προοπτική.

Ολες αυτές οι... δεύτερες σκέψεις εκτιμάται πως πρυτάνευσαν μετά την αρχική ομοβροντία και συνέβαλαν στην ενεργοποίηση στοχευμένων αγορών από τις 570 μονάδες. Αποτέλεσμα ο σχετικός περιορισμός των μεγάλων απωλειών έως τις 580 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει λίγους πόντους και τη δεικτοβαρή Coca Cola από τα 17,90 να ενισχύεται προς τα 18,16 ευρώ.

Από την τεχνική πλευρά, η απώλεια των σημαντικών 585 μονάδων επιτάχυνε τη διόρθωση προς την αμέσως χαμηλότερη στήριξη (572 μονάδες), με καταληκτική την περιοχή των 550-540 μονάδων, ανεκτό επίπεδο υποχώρησης στο οποίο δεν ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμη φορά.

Οπως έχει σημειωθεί κατ' επανάληψη και σύμφωνα με τη μέτρηση του αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη, σημείο αλλαγής τάσης θεωρούνται οι 528 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Στάθη Παπαβασιλείου, εάν επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις, ένα πιθανό σενάριο θα μπορούσε να αποτυπωθεί διαγραμματικά στην πορεία του δείκτη.


Σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και όπως όλα δείχνουν θα είναι σημαντικές και στο διάστημα των χρηματιστηριακών αργιών.

Από τις 43,70 στις 46,36 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με το 74% του τζίρου να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές γίνονται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Τιτάν, Coca Cola, F.F. Group, Jumbo, Viohalco και Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Attica Bank.

Δύο πακέτα έχουν γίνει σε ΟΤΕ (για 50.000 στα 8,185 ευρώ) και σε ΔΕΗ (για 100.000 στα 2,87 ευρώ). Στα 8,17-8,26 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με τη μετοχή να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των βραχυπρόθεσμων ΚΜΟ (5 και 10 ημερών), με τη στήριξη για τον τίτλο να έχει διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα προς τα 7,99 ευρώ. Στα 11,10-11,20 ευρώ η μετοχή της Jumbo, με στήριξη στα 11,10 ευρώ, στα 4,64-4,75 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, με στήριξη στα 4,5 ευρώ.

Αυξημένη κινητικότητα στα Παράγωγα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους traders, οι οποίοι αντασφάλιζαν τις θέσεις τους με ΣΜΕ τραπεζικών μετοχών στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης (μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής). Θέσεις αντασφάλισης που συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα-Τρίτη, κάτι που «πονηρεύει» τους διορατικούς της αγοράς.

Αναλυτικότερα, νωρίτερα τα ΣΜΕ του FT 25 είχαν ξεπεράσει τις 2.000 σε σημαντική υποτίμηση/discount.

Στις 13:30 στα 3.923 τα ΣΜΕ στη μετοχή της Alpha Bank, στα 11.789 στη μετοχή της Εθνικής, στα 6.092 τα ΣΜΕ της Eurobank και 13.526 στην Πειραιώς.

Την ίδια ώρα είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 72 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v