Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη ξεκίνησε το Χρηματιστήριο

Ανοδος για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η επιστροφή της αγοράς μετά τις αργίες του Πάσχα έρχεται με το κλίμα «βαρύ» στο εξωτερικό και «αβέβαιο» στο εσωτερικό. Ορόσημο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες το Eurogroup της Δευτέρας. Ποια είναι η τεχνική εικόνα για τον ΓΔ.

Πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου, πρώτη μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Απριλίου, που είχε «κλείσει» με μικρές απώλειες 0,15% για τον Γενικό Δείκτη στις 583,65 μονάδες.

Με ορίζοντα καταρχήν το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, στο Χ.Α. θα επιχειρηθεί η αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων εκτός και εντός τειχών, με τους traders να θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο αυτό της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης (έστω στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Εκτός τειχών σημαντική διόρθωση από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, εντός η κυβέρνηση βλέπει ρήγμα Ευρωπαίων δανειστών - ΔΝΤ, με τη Μαρίνα Μάνη να σημειώνει πως η ελληνική πλευρά θέλει συμφωνία τη Δευτέρα παρά τα μηνύματα για 24 Μαΐου.

Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί έχουν διαψευστεί επανειλημμένα σε εκτιμήσεις και προβλέψεις τους (με τελευταία τη διάψευση Τσίπρα για συμφωνία με την... Ανάσταση), είναι αρκετοί αυτοί στην αγορά που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι ουσιαστικό στη συνάντηση της Δευτέρας.

Η εκτίμηση (;) Σόιμπλε πως δεν αναμένει «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα φέτος, μπορεί να απέχει από την αισιοδοξία Μοσκοβισί αλλά, επί της ουσίας, στη γλώσσα του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας σημαίνει ότι την πλησιάζει αρκετά.

Με αυτά τα δεδομένα (και αρκετούς αγνώστους... Χ στο τραπέζι) καλούνται οι traders να κινηθούν με ορίζοντα καταρχήν τη συνάντηση της Δευτέρας -με ευκταίο το σενάριο μίας ουσιαστικής έκβασης- και σε δεύτερο χρόνο προς την 24η Μαΐου.

Δεδομένης της εικόνας διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων (τριψήφιες απώλειες για Dow Jones, χαμηλότερα των 10.000 μονάδων ο DAX), οι αγοραστές/long δεν έχουν λόγους να βιαστούν, δηλαδή να κυνηγήσουν τιμές πέραν των 585 μονάδων, μέχρις ότου βεβαιωθούν ότι οι πωλητές/short δεν πιέζουν για τιμές χαμηλότερα των 575 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 45,49 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 8,51%, αλλά με κέρδη 11,69% σε διάστημα μηνός.

Η αξιολόγηση αλλάζει τις προοπτικές για τις τράπεζες σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στην EBRD πουλάει το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης η Πειραιώς αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος, με τον κλάδο να βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης περιμένοντας το κρίσιμο θέμα της αναδιάρθρωσης/διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Επιμέρους, όμως, η προσοχή εστιάζεται σε μετοχές εισηγμένων που για τον έναν ή τον άλλο λόγο βρίσκονται στο προσκήνιο αυτή την περίοδο. Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΠΑΠ, που σήμερα γίνεται η αποκοπή 0,23 ευρώ/μετοχή (έχει διανεμηθεί προμέρισμα 0,17 ευρώ από τις 18/9), με την καταβολή του να ξεκινά την Τετάρτη 11 Μαΐου (από την Τράπεζα Πειραιώς). Στα 6,60 ευρώ με άνοδο 1,54% είχε διαμορφωθεί η μετοχή του Οργανισμού στη συνεδρίαση της 28ης/4, με συναλλαγές 489.201 τεμαχίων, αξίας 3.196.684 ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα (12/5) γίνεται η αποκοπή για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (στα 8,01 ευρώ με απώλειες 1,23%).

Τεχνικά, σύμφωνα με τον αναλυτή Μάκη Βελλιανίτη (από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary), στο υψηλό των 610 μονάδων της Δευτέρας (25/4) περατώθηκε η ανοδική κίνηση από τις 542 μονάδες. Τη διόρθωση προοιωνίζονταν τα δύο διαδοχικά κλεισίματα πάνω από το άνω όριο των λωρίδων Bollinger και η καθοδική απόκλιση του στοχαστικού ταλαντωτή.

Όσο οι 542 μονάδες παραμένουν ανέπαφες, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν ότι μετά την περάτωση της τρέχουσας «τεχνικής διόρθωσης» η ανοδική κίνηση θα συνεχιστεί προς τα επίπεδα πάνω από τις 630 μονάδες.

Αντίθετα, η καθοδική διάσπαση των 542 μονάδων θα πιστοποιήσει ότι η όλη κίνηση από τις 421 μονάδες ήταν μια μεγάλη διόρθωση [ii] με μορφή ζιγκ ζαγκ (a)-585, (b)-542 και (c)-610 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v