Ανεμος κυβερνητικής αισιοδοξίας για το Eurogroup

Γιατί επισπεύσθηκε η ψήφιση του ασφαλιστικού. Ο Α. Τσίπρας συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζει ειδική αναφορά στην υποστηρικτική στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Η Βουλή δεν θα ψηφίσει προληπτικά μέτρα», διαμηνύει ο Βουτσης.

Ανεμος κυβερνητικής αισιοδοξίας για το Eurogroup

Ανεμος αισιοδοξίας έπνευσε – αίφνης – στο Μαξίμου χθες για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας, παρότι οι επιτελείς του παραμένουν σε επιφυλακή για κάποια «σφήνα» της τελευταίας στιγμής από το ΔΝΤ και την πλευρά Σόιμπλε.

Ενδεικτική είναι η απόφαση να επισπεύσουν την συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο (σ.σ. η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής) και όχι το τριήμερο Δευτέρας-Τετάρτης όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Κατά τις πληροφορίες η επίσπευση έγινε σε συνεννόηση με «κρίκους» των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε στο Eurogroup την Δευτέρα να μη δοθεί άλλοθι («στους σκληρούς») να αναβάλλουν αποφάσεις εκφράζοντας αμφιβολία κατά πόσον η κυβέρνηση θα μπορούσε να «περάσει» το νομοσχέδιο από την Βουλή.

Το πράσινο φως πάντως για να φτάσει το ασφαλιστικό στην Ολομέλεια το έδωσε το προχθεσινό Euro Working Group. Γεγονός που επέτρεψε σε κυβερνητικές πηγές να μιλήσουν χθες για «ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς» ως προς το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που απορρέουν από τη συμφωνία του περσινού Ιουλίου.

Μνεία στην υποστήριξη των Σοσιαλιστών

Τι θα γίνει με τα προληπτικά μέτρα και το χρέος; Κατά τις ίδιες πηγές, «δεν πρέπει πλέον να θεωρείται αδύνατη μία συμφωνία τη Δευτέρα», καθώς σ΄ αυτή την κατεύθυνση πιέζουν σημαντικοί «παίκτες» στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στη (θετική) στάση των Σοσιαλιστών – στην οποία αναμένεται να αναφερθεί ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του (3 μμ) στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. (σ.σ. στην οποία αναμένεται να αντιπαραβάλλει την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην παραπάνω ευρω-ομάδα).

«Η προ τριών εβδομάδων συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φρ.Ολάντ στο Παρίσι αποδεικνύεται ότι απέφερε αποτέλεσμα», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, παραπέμποντας στην υποστηρικτική στάση παραγόντων των ευρω-Σοσιαλιστών (Μάρτιν Σουλτς, Τζιάνι Πιτέλα) αλλά και στη θέση που προέβαλλε προχθές ο Γάλλος πρόεδρος ότι την Δευτέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Αλλες πηγές εντάσσουν στο κλαμπ των υποστηρικτών και τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος ανήκει, επίσης, στους Σοσιαλιστές και ηγείται του γερμανικού SPD.

Ως εκ τούτων, οι κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούν ότι στο Eurogroup θα κλείσει, τουλάχιστον, η συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ.

Βούτσης: Η Βουλή δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα

Η προσοχή, φυσικά, παραμένει στραμμένη στα έκτακτα μέτρα, με την κυβέρνηση να επιμένει στην απόρριψή της αντιπροτάσσοντας τον «αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης» χωρίς οριοθέτηση πιθανών νέων μέτρων και χωρίς νομοθέτηση από τη Βουλή.

Αυτή την εκδοχή προκατέλαβε, σχεδόν, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: «Η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει προληπτικά μέτρα για το 2018», τόνισε, προσθέτοντας ότι μετά το ασφαλιστικό θα έλθει προς ψήφιση «ένας μηχανισμός ο οποίος δεν θα είναι αυτοματοποιημένος, αλλά θα περνάει από έγκριση της Βουλής ώστε να μην αποφασίζει μόνος του και κατά το δοκούν ο υπουργός Οικονομικών».

Το εάν ο εν λόγω μηχανισμός και η συζήτηση για το χρέος «κλείσουν» επίσης στο Eurogroup της Δευτέρας, παραμένει (τεράστιο...) ερωτηματικό. Οπως ανέφερε χθες το Euro2day.gr πάντως, οι θετικές εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία που «μούδιασαν» την Ευρώπη – και όχι μόνο εξαιτίας του φόβου για αναζωπύρωση του προσφυγικού.

Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, θεωρείται βέβαιο ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα εμφανίσει «ενδιάμεση» (ή «συμβιβαστική») πρόταση για το πώς θα ορίζεται ο αυτόματος μηχανισμός», με το Μαξίμου να έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσει αρνητικά εάν συνιστά τέταρτο μνημόνιο.

Κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον Τσίπρα

Ως προς την... τύχη του ασφαλιστικού, το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας. Αυτή η εκτίμηση – λένε – αναμένεται να επιβεβαιωθεί στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναδεικνύει τις μάχες που δόθηκαν και αυτές που έρχονται.

Κατά τις πληροφορίες, η κεντρική ιδέα, για το νομοσχέδιο, θα είναι: «το φορολογικό και το ασφαλιστικό κινούνται στη δική μας πρόταση, διασφαλίσαμε τα συμφέροντα των πολλών και αποτρέψαμε τις περικοπές».

Νωρίτερα χθες, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το ασφαλιστικό «διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και, άρα, βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v