Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Βδομαδιάτικο» 10% στις τράπεζες

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές πλην Εθνικής. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τη συνέχεια. Αισιοδοξία και στα ομόλογα.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι ενεργοί αγοραστές στις "ρηχές" Αγορές ομολόγων και Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν έδειξαν να πτοούνται από το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα και έκαναν το 3x3, "σπρώχνοντας" ακόμα ψηλότερα δείκτες και αποτιμήσεις.

Έτσι η εβδομάδα των μόλις τριών συνεδριάσεων, μετά τις αργίες του Πάσχα, ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 3,76% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 10,42%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 4,08% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 14,75%.

Κινητικότητα αγοραστών και στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 9,76% (ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει και έως 9,34%), 5ετες 8,92% και 10ετες 8,45%.

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις - δηλώσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία", δηλώνει στην "Corriere Della Sera" o επικεφαλής του ESM, K. Regling, τονίζοντας ότι "εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση", ενώ σημείωσε ότι "υπάρχει μια καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση διότι εμφανίζονται προβλήματα εφαρμογής στη Χώρα".

"Το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Πιστωτών, αυτή τη φορά λόγω διχογνωμίας για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και τα έκτακτα μέτρα επαναφέρει την προοπτική πρόωρων εκλογών και 'Grexit", σύμφωνα με τον "Economist".

Τον "πήχη" για την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα έβαλε το προσχέδιο της ατζέντας που δημοσιοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως αναφέρει η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και τη λύση που θα πρέπει να βρεθεί για το έκτακτο πακέτο. Ταυτόχρονά όμως στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα του χρέους. Όπως μάλιστα καθίσταται σαφές η στόχευση αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Επ' αυτού ο "πήχης" που βάζει ο Γερούν Ντάισελμπουμ είναι "να ληφθεί πολιτική συμφωνία".

Σε μια επιστολή προς όλους τους 19 Υπουργούς που στάλθηκε την Τρίτη το βράδυ και εξασφάλισαν οι "Financial Times", η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, λέει ότι "οι 'κολλημένες' διαπραγματεύσεις για να βρεθεί το ύψους 3 δισ ευρώ σε προληπτικές περικοπές προϋπολογισμού, οι οποίες κρατούν για ένα μήνα έχουν γίνει άγονες και η ανακούφιση χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι άμεσα, ή υπάρχει ρίσκο να μην συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πηγές του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στην Deutsche Welle ότι "ζητούμενο παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο το οποίο θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά, ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ, συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο Ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει, προς το παρόν, ποια ακριβώς μορφή θα έχουν τα μέτρα αυτά και, κυρίως, αν εξειδικευτούν, ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα συνεχιζόμενα "πονταρίσματα" για θετική, τελική, εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, έχουν εκπλήξει και τους πλέον αισιόδοξους και μάλιστα όταν έχει επιτρέψει δριμύτερη η επιφυλακτικότητα στην Διεθνή Επενδυτική Κοινότητα.

Ασφαλώς και πριν το Eurogroup της Δευτέρας, τα βλέμματα των ενεργών παικτών θα είναι επικεντρωμένα στην Ελληνική Βουλή, προκειμένου να τιμολογηθούν οι αντιδράσεις και το τελικό αποτέλεσμα, όσον αφορά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, έστω και αν είναι κοινή ομολογία του συνόλου αναλυτών, Εγχώριων και Ξένων, ότι τα μέτρα που είναι καθ΄ οδόν θα επιτείνουν το υφεσιακό σπιράλ!

Από την άλλη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι η τελευταία ανοδική κίνηση έχει "χτιστεί" επάνω σε επιλεκτικά θετικές δηλώσεις και προσδοκίες, με άκρως "παράτολμα στοιχήματα" και "φορτισμένη" ψυχολογία στον Τραπεζικό κλάδο και σε περίπτωση "ατυχήματος", η πίεση των αποτιμήσεων θα είναι έως και ανεξέλεγκτη.

Σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι περισσότερο από εμφανείς οι τοποθετήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων και traders (όλοι απόλυτα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα) στον Τραπεζικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι οι Τραπεζικές μετοχές παραμένουν "εκτός μόδας" στην συντριπτική πλειονότητα των Διεθνών Αγορών και οι οποίες τοποθετήσεις "τραβάνε" ψηλότερα τους βασικούς δείκτες της Αγοράς, αναγκάζοντας τους περισσότερο επιφυλακτικούς - συντηρητικούς παίκτες, να αναζητήσουν επενδυτικές επιλογές στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη και σε ελάχιστες μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, προκειμένου και αυτοί να έχουν θέσεις στο "τρένο" της ανόδου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη κατάσταση του Χ.Α., έχουν αλλάξει σημαντικά οι σταθμίσεις των Δεικτοβαρών μετοχών, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη. Έτσι η συμμετοχή της ΕΕΕ έχει περιοριστεί στο 8,73%, ενώ με "βραχεία κεφαλή" ακολουθεί η Alpha Bank (8,58%). Στις επόμενες θέσεις πλασάρονται οι Jumbo και Τιτάν, με συμμετοχή στην σύνθεση του Δείκτη, κατά 6,28% και 6,07%, αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, όπου σήμερα είχε "profit taking" αλλά και συνεχιζόμενες επιλεκτικές τοποθετήσεις, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ο τίτλος της Eurobank (+1,8%), καθώς ήταν ο μοναδικός από τους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Τεχνικά, σαν ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση δείχνει η περιοχή των 0,90 ευρώ και σχεδόν απροσπέλαστη τα 1,00 ευρώ (τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ.). Κοντινή στήριξη το 0,82 και κύρια το 0,7850. Το ημερήσιο "stop" στο "long" στα 07070 ευρώ.

Επίσης, ίσως αξίζει αναφοράς, η "καθυστερημένη", σημαντική, εντολή πώλησης που εμφανίστηκε, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στην Εθνική και που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο της μετοχής στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 3,06% και με ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση 1867387 τεμ.!

Τεχνικό ενδιαφέρον δείχνει να έχει και η μετοχή της Μυτιληναίος (+2,13%), καθώς συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Παρά το γεγονός ότι ο τίτλος παραμένει απόλυτα "τασικός" και πολύ δύσκολα δίνει κίνηση "contrarian" στο γενικότερο κλίμα της Αγοράς, αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση υψηλότερα της πρώτης αντίστασης, στην περιοχή των 3,80 ευρώ, ενθάρρυνε τους αγοραστές που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις. Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από το εν λόγω όριο μπορούν να μας δώσουν συνέχιση, με επιθετική τάση, προς τα 4,20 ευρώ. Κοντινή στήριξη το 3,67 και κύρια το 3,55. Τα 3,40 ευρώ είναι ημερήσιο "stop" στο "long".

Συμπερασματικά, η Αγορά συνεχίζει ανοδικά, παρά την "ηχηρή" απουσία των "κωδικών λιανικής", που παραμένουν εκτός Χ.Α. για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι μία ένδειξη "bull market"!

Να σημειωθεί, ότι εμφανίσθηκε η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης από πτωτική σε ανοδική μετά από 22 ολόκληρους μήνες, έστω και αν ο Γενικός Δείκτης απέτυχε να δώσει το εβδομαδιαίο ζητούμενο, που ήταν ένα κλείσιμο υψηλότερα των 610 μονάδων, με αμέσως επόμενη αντίσταση τις 617 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών).

"Λόγω του Προσφυγικού, του δημοψηφίσματος στην Αγγλία και των Ισπανικών εκλογών, η Ευρώπη δεν θα ήθελε να ασχολείται με περισσότερα προβλήματα αυτή την περίοδο" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

"Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενδείξεις ότι πρόκειται να μας χαρίσουν τίποτε, αν δεν 'πάρουμε την κυριότητα του προγράμματος' όπως ρητά δηλώνει το ΔΝΤ. Αν δηλαδή δεν υιοθετήσουμε τα μέτρα και δεν πιστέψουμε ότι αυτά θα μας βγάλουν από την κρίση. Μέχρι στιγμής φαίνεται να προχωρούμε σε κάποιου είδους λύση και αυτό αναμένεται να βοηθήσει το Χρηματιστήριο βραχυπρόθεσμα. Επειδή όμως Ανάπτυξη δεν βλέπουν ούτε οι πιο αισιόδοξοι (εκτός Κυβέρνησης), οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,86%), οι 168 μονάδες "πληρώθηκαν" και οι επόμενες αντιστάσεις, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, εντοπίζονται στις 171 και 174 μονάδες. Πρώτες στηρίξεις στις 166 και 163 μονάδες, ενώ οι 159 είναι το "stop" στο "long".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Εν αναμονή ενός ακόμα σημαντικού Eurogroup ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 600 μονάδων πάνω στον 'τοίχο του φόβου' των επενδυτών, για την εκδήλωση ενός πιθανού 'ατυχήματος" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
Εδώ η επιβεβαιωμένη "αρπαγή" του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, θα ανοίξει το "πράσινο φως" για μια περαιτέρω ανοδική ανάταση, προς την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 635 με 650 μονάδων.

Προς το παρόν όμως, αυτό που διακρίνεται από την τελευταία κίνηση του Δείκτη, από την περιοχή στήριξης των 575 μονάδων προς τις 610 μονάδες, είναι η διάθεση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου από πολύ βραχυχρόνιους "θεσμικούς" επενδυτές κυρίως στον Τραπεζικό Τομέα.

Το στοιχείο, όμως, αυτό της ανόδου, τεχνικά, δείχνει να μην "αναγνωρίζεται", ερχόμενο σε μερική αντίθεση με αρκετούς ταλαντωτές στα ημερήσια και δίωρα "charts" του Γενικού Δείκτη. Κάποιοι μάλιστα ταλαντωτές ορμής, εδώ και μέρες αρνούνται να βάλουν τη "σφραγίδα εγγύησης" για μια "ασφαλή" περαιτέρω ανοδική κίνηση άνω των 640 μονάδων.

Η εικόνα αυτή της ανοδικής "δυσπραγίας" είναι ακόμα πιο εμφανής στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς θα έπρεπε ήδη να "αναπνέει" μέσα στη ζώνη των 175 με 180 μονάδων. Στηρίξεις σε ένα πιθανό πισωγύρισμα, είναι οι 575 μονάδες για το Γενικό Δείκτη και οι 160 μονάδες για τον FTSE 25.

Όσο αφορά τώρα τον πρωταγωνιστή της ανόδου, τον Τραπεζικό δείκτη, στην ωριαία διαγραμματική ανάλυσή του, φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος μέσα σε έναν "Andrews Pitchfork" σχηματισμό με πρωτεύον άνω όριο τις 52 μονάδες και δευτερεύον τις 56 μονάδες. Πιθανή όμως αδυναμία ανοδικής τμήσης της κεντρικής γραμμής της αποτυπωμένης "Pitchfork" στις 52 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, θα σπρώξει πτωτικά τον Τραπεζικό Δείκτη προς την περιοχή στήριξης των 48 με 47 μονάδων.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Κάθε άλλο παρά υποτονική ήταν η επάνοδος από την επιστροφή των παρατεταμένων, κατά μία ημέρα, Πασχαλινών διακοπών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η δυναμική που εκδηλώθηκε με επίκεντρο τον "συνήθη ύποπτο" Τραπεζικό κλάδο, συνοδεύτηκε από ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και βρήκε "πάτημα", αρχικά στην έκθεση της Morgan Stanley και στην συνέχεια στις εξελίξεις που αφορούν το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Δανειστές.

Σε αυτό το μέτωπο παρατηρείται πρόοδος σε θεσμικό επίπεδο, καθώς η Ελληνική Βουλή καλείται να ψηφίσει τα δύο πιο σημαντικά νομοθετήματα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η θετική έκπληξη έρχεται, κυρίως, από την προσδοκία επίσπευσης της έναρξης της διαδικασίας συζήτησης για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, η οποία, πλέον, φαίνεται να μπαίνει στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών στο τέλος του μήνα. Σε αυτές τις 15 ημέρες φαίνεται ότι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προαπαιτούμενα και εφεδρικά μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και πιθανόν οι παράμετροι πάνω στις οποίες θα κινηθεί η ελάφρυνση του χρέους.

Τα καλά νέα είχαν απήχηση και στην Αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις έπεσαν, σηματοδοτώντας μια πιο ενεργή συμμετοχή των Ελληνικών αξιών στην ανατιμητική κίνηση, δίνοντας περισσότερη ουσία και βάθος στην ανοδική κίνηση. Σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική Αγορά αγνόησε την αδυναμία που καταγράφεται στις Ξένες Αγορές, αυτονομήθηκε εκ νέου, αλλά αυτή την φορά η τάση της αυτονόμησης ήταν ανοδική.

Σταδιακά, η υπέρβαση των τιμών των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου των Τραπεζών, "απελευθερώνει" κεφάλαια και αυτό αυξάνει την κινητικότητα των χαρτοφυλακίων, διαχέοντας την ρευστότητα και σε άλλες μετοχές, ή αξίες, που είτε έχουν μείνει πίσω, είτε παρουσιάζουν προϋποθέσεις ανόδου υπό ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό πρίσμα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον δυναμική για να "δει" τα ψηλά έτους. Ενδιάμεσα υπάρχει ο κινητός μέσος των 200 ημερών, ο οποίος κινείται στις 617 μονάδες. Η διάσπασή του, είθισται να γίνεται σε δύο χρόνους και δεδομένης της μεγάλης απόστασης που έχει διανυθεί από τα φετινά χαμηλά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το μοτίβο διάσπασης έχει μεγάλες πιθανότητες επανάληψης.

Οι ταλαντωτές υποδηλώνουν ακόμα ανοδικό περιθώριο, πριν εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, ενώ στα επιμέρους διαγράμματα η άνοδος των μετοχών – ακόμα και αυτές των Τραπεζών - δεν έχει ομοιόμορφη εικόνα, δημιουργώντας ενδεχομένως κάποιες "εφεδρείες" ανόδου, εφόσον παρουσιαστεί "κόπωση" στους κύριους πρωταγωνιστές της τάσης.

Συμπερασματικά, η τεχνική εικόνα, χωρίς να παρουσιάζει εικόνα "κόπωσης", ή υπερβολής, εξακολουθεί να δίνει προβάδισμα στους αγοραστές. Η επόμενη αντίσταση που οριοθετείται από τις 615 μονάδες, θα απαιτήσει υψηλές συναλλακτικές επιδόσεις για να διασπασθεί, έχοντας μπροστά της μια απαιτητική ζώνη διαδοχικών αντιστάσεων έως τις 632 μονάδες.

Η ερχόμενη εβδομάδα εκτός από το Eurogroup της Δευτέρας έχει διάφορα σημαντικά χρηματοοικονομικά και οικονομικά προγραμματισμένα γεγονότα. Από πλευράς αποτελεσμάτων την σκυτάλη παίρνουν τα ΕΛΠΕ το απόγευμα της Τετάρτης (11/5), ακολουθεί η Τιτάν (12/05) και η εβδομάδα κλείνει με την ανακοίνωση των στοιχείων δραστηριότητας για το α' τρίμηνο της Coca Cola. Οι μετοχές της Aegean θα διαπραγματεύνται χωρίς το μέρισμα χρήσης 0,7 ευρώ/μετοχή από την Πέμπτη 12 Μαΐου, όπως και της ΜΕΤΚΑ (0,12 ευρώ ανά μετοχή) από την Παρασκευή 13/5, ενώ την Παρασκευή 13 Μαΐου θα ανακοινωθεί η αρχική πρόβλεψη για το ΑΕΠ του α' τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ.

"Τέλος, την Πέμπτη 12 Μαίου θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες του MSCI" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Αυστραλιανός δείκτης ASX 200 (+0,26%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Shanghai Composite (-2,82%) και Hang Seng (-1,66%). Παρέμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο στην Ν. Κορέα, λόγω Εθνικής αργίας.

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στην Ευρώπη, επιφυλακτικά χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ και σημαντικά μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη Οικονομία δημιούργησε 160.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, τις λιγότερες του τελευταίους επτά μήνες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι θα δημιουργηθούν 203.000 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5%.

Tα funds που επενδύουν σε Αμερικάνικες μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εκροές από την αρχή του χρόνου. Τα χαρτοφυλάκια με τοποθετήσεις σε Αμερικάνικες μετοχές κατέγραψαν εκροές $11,2 δισ την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαϊου, σύμφωνα με την "Lipper". Όπως μεταδίδουν οι "Financial Times", τα κεφάλαια που έχουν αποσυρθεί από τον Ιανουάριο ανέρχονται στα $60 δισ.

Οι επενδυτές συνέχισαν να αποσύρουν χρήματα και από τα funds με τοποθετήσεις σε Ιαπωνικές, Βρετανικές και Ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία της "EPFR".

Τα funds Ευρωπαϊκών μετοχών συνέχισαν το μεγαλύτερο σερί εκροών των τελευταίων έξι ετών, με τους επενδυτές να έχουν αποσύρει περίπου $4 δισ από Γερμανικές μετοχές από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στην Ιαπωνία η φυγή από τις μετοχές συνεχίστηκε για έκτη διαδοχική εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί από το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίωv Ευρώ, λήξεως 12 Αυγούστου 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Στα 49 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη των Ελ. Πετρελαίων το α΄ τρίμηνο του 2016, έναντι 18 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προβλέπει η IBG (ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 11/5). Τα EBITDA της εταιρείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 151 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 6,5 ευρώ και τη σύσταση" Buy" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 599,09 (-0,40%) και 608,14 μονάδων (+1,11%), μετά τις 14.22 μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 605,15 μονάδες (+0,61%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 605,69 με κέρδη 0,69%.

Ο τζίρος ακούμπησε τα 80 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, απέσπασαν το 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank, Jumbo. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενερργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας η Εθνική.

Χαμηλότερα του 25αρη, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για Σωλ. Κορίνθου (+1,18%), Άβακα (+2,65%), Υγεία (+3,18%), ενώ ξαφνικά ανέβασε συναλλαγές ο Επίλεκτος (-7,75%).

Σε υψηλά 15 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος (+2%), ενώ από σήμερα οι μετοχές της Πετρόπουλος (-1,26%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία € 0,93 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,10 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 3,96.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 30 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Καμία μεταβολή, όσον αφορά την "σειρά αφίξεως" στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,427 δισ), ΟΤΕ (4,244 δισ), Alpha Bank (3,258 δισ) και Εθνική (2,606 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο να υποαποδίδει του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, που συνδυάστηκε με οριακή αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (73.688 συμβόλαια).

Στα 15.923 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.377, 4.002 για τον Μάιο και 375 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 166,75) κινήθηκε μεταξύ 166,25 και 169,75 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (44.000 Εθνική, 46.610 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (414), Alpha Bank (10.573), Eurobank (13.961), Πειραιώς (22.883), Εθνική (22.389), MIG (1.629), ΟΤΕ (341), ΟΠΑΠ (478), Μυτιληναίο (276), ΕΧΑΕ (148), Ελ. Πετρέλαια (132).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE-25 ανέβηκε στα επίπεδα του 43%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 355 δικαιώματα αγοράς, χωρίς συναλλαγές στα δικαιώματα πώλησης.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.451.760 τεμ.) και Eurobank (1.140.595 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v