Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι... αισιόδοξοι επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 630 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και στήριξη από τις αισιόδοξες δηλώσεις για το Eurogroup. Στο ανοδικό κύμα ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Coca Cola. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται ο όγκος συναλλαγών.

Αντίδραση μέτριου κόστους στο Χ.Α., με αιχμή τις τράπεζες και την πλειονότητα των blue chips να ακολουθεί. Η μερική βελτίωση του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε συνδυασμό με τις συνεχείς δηλώσεις των ξένων παραγόντων για το «ελληνικό πρόβλημα» συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των αγοραστών/long από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 86% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο περιορίζοντας στο μόλις 14% τα blue chips και τους σηματωρούς ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Σαράντη, ΟΤΕ, αλλά και Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Ελληνικών Πετρελαίων, Κύπρου, Attica Bank, F.F. Group κ.ά.

Δεδομένης της εστίασης των βραχυπρόθεσμων στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται από την πορεία του κλάδου, με τον Δείκτη Τραπεζών να πλησιάζει πιο κοντά στον κύριο στόχο των 60 μονάδων. Να συνεκτιμηθεί πως νωρίτερα ο ΔΤΡ αντέδρασε έως τις 57,89 μονάδες, θυμίζοντας πως το χθεσινό ενδοσυνεδριακά υψηλό ήταν στις 55,93 και την Τετάρτη στις 57,86 μονάδες. Συνεπώς για τον κλάδο ζητούμενη είναι για τη συνέχεια η υπέρβαση (ή όχι) της διπλής τοπικής κορυφής των 57,8 μονάδων.

Οπως έχει «μετρηθεί» σε χθεσινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο, σημείο στήριξης για τον ΔΤΡ είναι οι 52 μονάδες, ενώ κύριος στόχος οι 60 με πιθανή έκταση έως τις 62 μονάδες.

Αναλυτικότερα για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών μετά τις Alpha Bank και Eurobank και η μετοχή της Εθνικής (ξανα)υπερβαίνει την τιμή της τρίτης ΑΜΚ του 0,30 ευρώ.

Εως τα 2,48 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank, που οριακά πάνω από τα 2,49 ευρώ «μηδενίζει» τις απώλειες που είχε από την αρχή του έτους, θυμίζοντας πως αντιδρά από το ιστορικό χαμηλό του 0,949 ευρώ στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου. Εως το 0,306 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που ακόμη μετρά απώλειες 11,37% από την αρχή του έτους, έως το 1,10 ευρώ η Eurobank, που ενισχύεται 5,70% στο ίδιο διάστημα, ενώ η Πειραιώς έως το 0,293 ευρώ νωρίτερα ενισχύεται 5,04% από την αρχή του έτους.

Συνεπώς ΔΤΡ και επιμέρους οι μετοχές των 4 συστημικών ομίλων βρίσκονται -πλέον- πολύ κοντά στο σημείο αναστροφής όπως έχει περιγραφεί πολλές φορές εδώ και μέρες. ΔΤΡ στις 60 μονάδες και τιμές πάνω από την ΑΜΚ και για τις 4 τραπεζικές μετοχές σηματοδοτούν αλλαγή σελίδας για όσους παρακολουθούν σε ορίζοντα 3μήνου τον κλάδο και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Καταλυτική για την ισχυροποίηση του momentum μετά τις 11:20 είναι η ενεργοποίηση αγοραστών υψηλότερα έως τα 17,42 ευρώ για τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola. Το ανοδικό «γύρισμα» και η έως 2,47% ενίσχυση της Coca Cola δίνουν άλλον... αέρα στη συνεδρίαση, με τους αγοραστές να ανεβάζουν ρυθμό μετά τις 11:20 και στις μετοχές των Μυτιληναίου (4,11%), Viohalco (2,41%), ΕΧΑΕ (2,54%), ΕΥΔΑΠ (2,09%) κ.ά.

Μετά από μία ώρα συνεδρίασης, με τον ρυθμό να επιταχύνεται μετά τις 11:20 στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, οι long traders είχαν τον πρώτο λόγο στις 22 από τις μετοχές του FT 25.

Ενδεικτικό το γεγονός πως από τα συνολικά 18,9 εκατ. ευρώ (στις 11:30), τα σχεδόν 5 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια μέσα σε 15' και συγκεκριμένα μετά τις 11:15, όταν ο ΔΤΡ υπερέβη τις 57,8 προς τις 58,42 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v