Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση σε στενό εύρος για τον Γενικό Δείκτη

Προς τις 620 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με το τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 2% για τον Μυτιληναίο. Ανοδος για ΔΕΗ, Alpha Bank, Motor Oil. Πτώση καταγράφουν ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ. Σταθεροποιητικά η Εθνική.

Σταθερά σε ελεγχόμενη διόρθωση το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη έως τις 624,41 μονάδες. Με την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι για το ελληνικό και με τις πρώτες αντιδράσεις στο πολυνομοσχέδιο να εκδηλώνονται, η συνέχεια προς τo Eurogroup δείχνει να έχει δρόμο.

Η μέχρι τώρα ανταπόκριση των βραχυπρόθεσμων φειδωλή, καθώς στις ξένες αγορές έχουν πυκνώσει απειλητικά τα... σύννεφα και στο εσωτερικό η αγορά αποτιμά άμεσα τις επιπτώσεις από τη φορο-ομοβροντία.

Εύλογη συνεπώς η επιφυλακτικότητα των traders, καθώς με το... καλημέρα στελέχη της αγοράς αντιδρούν στην προωθούμενη ρύθμιση για «καπέλο ΦΠΑ» στη διαχείριση των δανείων, ενώ ο βαρύς λογαριασμός υποχρεώνει τις ΑΕΕΑΠ να εξετάζουν ήδη εναλλακτικές διεξόδους.

Αυτά ως ενδεικτικά για όσα θα βρει μπροστά της (και) η κυβέρνηση, βεβαίως (και) η αγορά, και που αναπόφευκτα θα έχουν και χρηματιστηριακή επίπτωση σε εισηγμένες και μετοχές.

Από την άλλη, οι αποκαλύψεις του Bloomberg για το ενδεχόμενο της εξαγοράς των διμερών δανείων της Ελλάδας από τον ESM, οι νουθεσίες Charles Dallara, δίνουν το στίγμα τους σε μία αγορά που βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Οπως αναφερόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, από την έκβαση της συνεδρίασης της 24ης Μαΐου θα εξαρτηθεί εάν ο Γ.Δ. θα συνεχίσει προς και πάνω από τις 665, ή θα βυθιστεί δοκιμάζοντας τις 610-605 μονάδες.

Παράλληλα, συνεκτιμάται η επιβάρυνση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, με αφορμή την προειδοποίηση της Fed και το ενδεχόμενο επίσπευσης της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο.

Επιβαρυντικά για τις ευρωπαϊκές αγορές λειτουργούν σε κάποιο βαθμό και οι εξελίξεις στη Γαλλία, με τη χώρα (δεύτερο ΑΕΠ της Ε.Ε.) να συνταράσσεται από κοινωνική-οικονομική (αλλά όχι μόνο) κρίση.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. δεν φαίνεται να προσελκύει ιδιαίτερα πολλά κεφάλαια που θα μπορούσαν να ποντάρουν στην όποια έκβαση του Eurogroup της Τρίτης, καθώς εάν εξαιρεθούν οι αυξημένες συναλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας, ο τζίρος και η συναλλακτικότητα μειώθηκαν δραματικά σε αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων.

Εάν θεωρηθεί πως στην πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των 635 μονάδων πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές, άρα έγινε διανομή θέσεων, άλλοι ρευστοποίησαν και άλλοι τοποθετήθηκαν, στα επίπεδα συσσώρευσης του Γ.Δ (610-635) έχουν αλλάξει χέρια περί τα 140 εκατ. ευρώ κατά μ.ο. ανά συνεδρίαση. Θεωρητικά, μαγιά για να συνεχίσει το Χ.Α. προς και πάνω από τις 665 μονάδες υπάρχει, αν και ζητούμενη ήταν η διατήρηση του ενδιαφέροντος και αυτήν την εβδομάδα με τζίρους (τουλάχιστον) 80 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν επιτυγχάνεται.

Ωστόσο, απαιτούνται βελτίωση της κατάστασης στα ξένα χρηματιστήρια (αψηφώντας το χρηματιστηριακό γνωμικό... πούλα τον Μάιο) και προ πάντων θετική έκβαση στο Eurogroup της Τρίτης.

Το ενδιαφέρον είναι πως για τον Γ.Δ. σε κανένα σημείο της συνεδρίασης δεν σημειώθηκε έστω οριακό θετικό πρόσημο, με τον δείκτη να παραμένει σταθερά σε αρνητικό έδαφος και μεταξύ 628,01 και 624,41 μονάδων, κρατώντας δηλαδή τη στήριξη στις 620 μονάδες.

Αντιθέτως, για τον τραπεζικό κλάδο η αρχή υπήρξε ανοδική (μέχρι τις 56,93 μονάδες), αλλά η συνέχεια μετά τις 12:00 και τις 12:45 καθοδική μέχρι τις 56,05 μονάδες, δηλαδή εύρος ελάχιστο, για να δείξει κάτι περισσότερο από τη συσσώρευση στο πολύ στενό εύρος.

Με απώλειες η δεικτοβαρής Coca Cola στα 17,17 ευρώ, σημειώνοντας σημαντικές απώλειες 5,82% σε διάστημα εβδομάδας, με την αγορά να αποτιμά αρνητικά τα αποτελέσματα τριμήνου.

Για τις 3 από τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές η τρέχουσα τιμή υπερβαίνει αυτήν της τρίτης ΑΜΚ, με την Alpha Bank στα 2,40 ευρώ, την Εθνική στο 0,301 ευρώ και τη Eurobank στο 1,04 ευρώ. Στο 0,287 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με σταθερή προσφορά.

Με μικρότερες απώλειες ο ΟΠΑΠ στα 6,78 ευρώ, με μεγαλύτερες ο ΟΤΕ στα 9,04 ευρώ, αλλά με αγοραστές στα 2,97 ευρώ η ΔΕΗ.

Στα 7,40 με μικρές απώλειες η μετοχή της Grivalia, με την εισηγμένη να θεωρείται ενδεικτική περίπτωση των όσων αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος σχετικά με τις αντιδράσεις των ΑΕΕΑΠ στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των διαθεσίμων τους.

Στο κόκκινο οι 21 από τις 25 μετοχές του δείκτη, σχέση ενδεικτική της τάσης που επικρατεί, αλλά με τον τζίρο κατά μόλις 13 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και άλλα μόλις 9 εκατ. ευρώ σε όλες τις άλλες εισηγμένες. Στα μόλις 23 εκατ. ευρώ, προ ολίγου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v