Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση άνευ τζίρου στο Χρηματιστήριο

Πτωτική συνεδρίαση με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 22 συνεδριάσεων στο ΧΑ, με τους επενδυτές να επιλέγουν στάση αναμονής. Πιέσεις σε τράπεζες, Coca Cola, Jumbo, ΕΥΔΑΠ. Ποια blue chips συνέχισαν ανοδικά. Τα επόμενα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Καθαρά πτωτική η προτελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με σημαντικότατη βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 14/4, 36,7 εκατ.) καθώς οι ενεργοί παίκτες στο Χ.Α. αποφάσισαν να περάσουν σε στάση αναμονής, προβληματιζόμενοι από την διαφαινόμενη επιδείνωση τους διεθνούς χρηματιστηριακού περιβάλλοντος και περιμένοντας νεότερη, ουσιαστική, εξέλιξη όσον αφορά την Ελληνική Αξιολόγηση και την πιθανή διευθέτηση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, "η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, πιθανότατα, θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, αν τα οικονομικά στοιχεία δείξουν ισχυρότερη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο και περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού και της απασχόλησης", σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Η δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων επανέφερε σε έντονη νευρικότητα της Διεθνείς Αγορές, ενώ όλο και περισσότεροι από τους διεθνείς διαχειριστές βλέπουν έντονα καθοδικούς κινδύνους, για τα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο 14 - 15 Μαΐου για την Κινεζική Οικονομία, κινήθηκαν όλα χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ από την άλλη η διαφαινόμενη περαιτέρω άνοδος του δολαρίου, θα πιέσει κι άλλο το Κινέζικο νόμισμα. Όσο περισσότερο ανεβαίνει το δολάριο, έναντι του γουάν, τόσο περισσότεροι διαπραγματευτές φοβούνται ότι οι εκροές κεφαλαίων θα οδηγήσουν σε μια πιο απότομη υποτίμηση του Κινέζικου νομίσματος, η οποία θα φέρει νέα Παγκόσμια αναταραχή στις Αγορές. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η υποτίμησή του γουάν κινείται με ένα ρυθμό της τάξης του 1,2% ανά μήνα, για τους τελευταίους πέντε μήνες.

Από την άλλη, οι πιθανότητες για μία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο σχεδόν διπλασιάστηκαν, έπειτα από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι πιθανότητες για μία αύξηση τον Ιούνιο ήταν 19% και οι Αγορές ανέμεναν ότι η επόμενη αύξηση για το 2016 θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Τώρα οι πιθανότητες για μία αύξηση των Αμερικάνικων επιτοκίων τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί στο 34%, ενώ την ίδια ώρα οι βασικοί δείκτες στην Wall Street "ακουμπάνε" σε ιδιαίτερα κρίσιμα, τεχνικά, επίπεδα.

Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, ο S&P 500 θα πρέπει να μείνει πάνω από την περιοχή των 2039 - 2.020 μονάδων, προκειμένου να αποφύγει μία κατρακύλα, με επόμενες στηρίξεις στις 1995 (πρώτη στήριξη) και 1573 μονάδες (κύρια στήριξη).

Μέσα στο ιδιαίτερα επιφυλακτικό, διεθνές κλίμα, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., ενώ λίγες ήταν και οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, όταν την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η "μάχη" στην Βουλή με την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου, την οποία ακολούθησε η σφοδρή αντίδραση του συνόλου των Επαγγελματικών Φορέων.

"Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πρόθυμος να αποδεχθεί μια ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, αλλά μόνο μετά τις Ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία στο δεύτερο μισό του 2017", σύμφωνα με εμπιστευτική επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον προϋπολογισμό που έχει δει η "Handelsblatt". "Τα μέτρα αυτά θα προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή του Ελληνικού προγράμματος ως το 2018. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη" τονίζεται στην επιστολή του Υπουργείου.

"Δεν θα υπάρξει μια νέα κρίση για την Ελλάδα", δήλωσε από την Ιαπωνία ο Β. Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το Reuters. Ο ίδιος ανέφερε ότι η μεταβλητότητα και η νευρικότητα των Χρηματοπιστωτικών Αγορών δεν δικαιολογούνται από την οικονομική κατάσταση.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ώστε να διασφαλίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, όμως οι δύο Πλευρές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

"Οι Αξιωματούχοι εξέτασαν τρεις επιλογές για την ελάφρυνση χρέους στην τηλεδιάσκεψή τους: να αγοράσει ο ESM διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από μεμονωμένες Χώρες στο πλαίσιο του GLF (διμερή δάνεια), να αγοράσει το ESM τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και να παραταθούν οι λήξεις του Ελληνικού χρέους και να μειωθούν τα επιτόκια", όπως ανέφερε στο Bloomberg η μια εκ των πηγών. "Η συζήτηση της Τετάρτης ήταν μια τεχνική ανταλλαγή απόψεων και δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Οι Υφυπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις διαθέσιμες επιλογές πριν τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών στις 24 Μαΐου" ξεκαθάρισε η πηγή.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, σε πρώτη φάση επικράτησαν οι εναλλαγές προσήμων, για τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όμως μετά τις 15.20, όταν και ξεκίνησε το πιο αποφασιστικό πτωτικό κύμα, η παρουσία των πωλητών στις Τραπεζικές μετοχές έγινε περισσότερο αισθητή και χωρίς να σημειωθούν επιθετικές κινήσεις, η επικράτηση του "κόκκινου" ήλθε μάλλον εύκολα, αφού δεν υπήρξαν σημαντικές βοήθειες και από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη.

Μένοντας σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ (+0,20%) και Motor Oil (+0,59%), ενώ δύο τίτλοι που έρχονταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησαν προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, επιτυχώς και οι δύο, έστω και αν στην περίπτωση της Aegean χρειάστηκαν και οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Ξεκινώντας από τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου, αυτός αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,09 ευρώ (+1,12%), όμως προς το τέλος έμεινε από δυνάμεις και με την παρέμβαση των τελικών δημοπρασιών επέστρεψε σε θετικό πρόσημο με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Αεροπορίας Αιγαίου

Από "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων ερχόταν και ο τίτλος της Μυτιληναίος (+0,78%) και σήμερα επιχείρησε μία πρώτη αντίδραση μέχρι τα 3,97 ευρώ (+2,85%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια, αλλά διατήρησε το θετικό πρόσημο μέχρι τέλους. Τεχνικά, η ζώνη του 4,15 μας έδωσε διόρθωση στο 3,85. Βραχυπρόθεσμα και όσο κρατάει η εν λόγω στήριξη, θα μπορούσε να επιχειρήσει και πάλι μία κίνηση προς το 4,05 σε πρώτη, ή στο 4,15 - 4,25 σε δεύτερη φάση που είναι και το κύριο επίπεδο αντίστασης που πρέπει να κατοχυρώσει αν θέλει να δώσει συνέχιση στο μεγάλο στόχο του 5,00. Μία διάσπαση των 3,85 ευρώ, μπορεί να μας δώσει κίνηση προς τα 3,68 ευρώ. Τα 3,40 ευρώ είναι το "stop" στο "long".

Το διάγραμμα της Μυτιληναίος από την αρχή του έτους

Σαφώς χαμηλωμένες οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, καθώς μειώθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, παρά την επικείμενη αυριανή λήξη των συμβολαίων και δικαιωμάτων Μαϊου, ενώ χαμηλότερος ήταν ο όγκος και στην Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκαν αυξήσεις των αποδόσεων, για την κοντινές λήξεις, στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα: 2ετες 9,41%, 5ετες 8,28% και 10ετες 7,40%.

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίστηκαν οι λίγες και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις. Έτσι σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Frigoglass (-3,03%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Χαλκόρ (+5,33%).

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η Frigoglass

Συνεχίστηκαν οι "αγχωμένες" αγορές στην Audiovisual (+9,09%), διόρθωσε από την παρατεταμένη πλαγιοανοδική κίνηση ο Άβακας (-5%),ενώ ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση σημειώθηκε στην Q&R. Ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,225 ευρώ (-9,64%), όμως ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος, αφήνοντας στις επόμενες συνεδριάσεις τις "απορίες" αν έχουν ολοκληρωθεί οι ξαφνικές πωλήσεις.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή διόρθωση ήταν σε αναμενόμενα πλαίσια και δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αν επιβεβαιωθεί η υπέρβαση του επιπέδου των 631 - 645 μονάδων, δημιουργούνται οι πρώτες τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 670 - 680 μονάδες (χωρίς να αποκλείεται η επιστροφή της έντονης μεταβλητότητας, καθώς σύντομα θα ακολουθήσουν κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών), κίνηση που μπορεί να "επιχορηγηθεί" από την είσοδο στο Χ.Α. των παικτών που κινούνται μα "βραδύτερα αντανακλαστικά". Γενικά, πάντως, με την πλήρωση της θετικής αξιολόγησης και μιας "καλής" λύσης για το χρέος της Χώρας, η ανοδική κίνηση φαίνεται να έχει όρια έως το επίπεδο των 720 με 745 μονάδων.

Οι 617 μονάδες είναι το "stop" στο "long".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,09%), επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο είναι η κατοχύρωση των 180 μονάδων που θα δώσει κίνηση προς τις 183 - 185 μονάδες, ενώ το "stop" στο "long" ανεβαίνει στο 174, επίπεδο που είναι και κύρια στήριξη, με κοντινή τις 176 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στάση αναμονής τηρεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, την τρέχουσα εβδομάδα, μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Θετικό στοιχείο η παραμονή για επτά συνεδριάσεις πάνω από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών που σήμερα κινείται στις 612 μονάδες. Το να παραμείνει στις επόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 612 μονάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την συνέχεια, καθώς από το Καλοκαίρι του 2014 ο Δείκτης κινείται μόνιμα κάτω από τον ΚΜΟ και η επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης του θα μπορούσε να αλλάξει τα επίπεδα διακύμανσής του.

Αντίθετα ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών που σήμερα κινείται στις 628 μονάδες λειτουργεί προς το παρόν ως αντίσταση και περιμένουμε τις κρίσιμες εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα για να αποκτήσει ο Δείκτης την ανάλογη δυναμική για την διάσπασή της και την αναμέτρηση με την επόμενη σημαντική αντίσταση στις 650 μονάδες.

Με την ως τώρα ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εν μέρει προεξοφλήσει την επιτυχή ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, αλλά υπάρχουν αποφάσεις από το Eurogroup αλλά και στη συνέχεια από την ΕΚΤ και τους οίκους αξιολόγησης που μπορούν να προσδώσουν νέα δυναμική προς τις 700 μονάδες, ή σε αντίθετη περίπτωση να προβληματίσουν τους επενδυτές.

Οι αποφάσεις στο Eurogroup στις 24/5, γύρω από το ζήτημα του χρέους, αλλά και το ύψος της δόσης θα είναι καθοριστικές για την διατήρηση της ανοδικής τάσης του Γενικού Δείκτη.

Η Ελληνική Οικονομία έχει άμεση ανάγκη για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Ιδιώτες και οποιαδήποτε απόφαση για μία δόση που θα κάλυπτε μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις θα προβλημάτιζε την Αγορά.
Μία συμφωνία για το χρέος, έστω βραχυπρόθεσμη, θα βοηθούσε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας.

Η υπέρμετρη φορολογία και η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για την ανάπτυξη, γι’ αυτό η επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων είναι επιβεβλημένη.

Στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη, κάτω από τις 610 μονάδες, είναι η περιοχή των 590 μονάδων που συναντάμε και τον ΚΜΟ 30 ημερών και στη συνέχεια οι 570 μονάδες.

Οι δηλώσεις των εμπλεκόμενων δείχνουν πως όλοι θέλουν μια συμφωνία και η έως τώρα πορεία του Δείκτη δείχνει ότι οι διορθώσεις προσφέρονται για τοποθετήσεις από τους ενεργούς επενδυτές.

"Αύριο έχουμε λήξη Παραγώγων για τα ΣΜΕ και options του δείκτη FTSE Large Cap του Μαΐου. Την επόμενη εβδομάδα πλήθος εισηγμένων ανακοινώνει αποτελέσματα Α’ τριμήνου όπως στις 25/5 ΠΕΙΡ , ΜΟΗ , ΟΠΑΠ , ΜΥΤΙΛ , ΜΕΤΚ και 26/5 ΦΦΓΚΡΠ , ΕΤΕ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Nikkei (+0,01%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν από τον δείκτη Sensex 30 (-1,19%).

Βαρύ το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street (θετικά κινούνται Wal Mart και Cisco, καθώς ανακοίνωσαν αποτελέσματα σχετικά καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών).

Αξιοπρόσεκτες απώλειες για το US Oil και σχετικά μικρότερες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει μεγάλο έλλειμμα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα Κράτη - Μέλη και εξετάζει κατά πόσον η αναβλητικότητα από τις Κυβερνήσεις επιβαρύνει τις τιμές. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αν και η ΕΚΤ αποφάσισε τον Απρίλιο να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά, οι Αξιωματούχοι ανέφεραν πως είναι ανησυχητικό ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν ενισχυθεί.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε σημαντικά την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ήταν κατά 16.000 λιγότερες, στις 278.000 από 294.000. Το επίπεδο αυτό ήταν το υψηλότερο το τελευταίο έτος. Οι αιτήσεις παραμένουν κάτω από το επίπεδο των 300.000 για 63 διαδοχικές εβδομάδες, το μεγαλύτερο σερί από το 1973. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διολισθήσουν στις 275.000.

Ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Chicago Fed σημείωσε άνοδο στις 0,10 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από την αναθεωρημένη πτωτικά μέτρηση του -0,55 τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση σε τρεις μήνες.

Επιβράδυνε περαιτέρω τον Μάιο η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην Περιοχή της Φιλαδέλφεια, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Philadelphia Fed. Ο μεταποιητικής δείκτης της Philadelphia Fed διολίσθησε στο -1,8 από -1,6 τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να σκαρφαλώσει στο 3. Αυτή ήταν η όγδοη αρνητική μέτρηση τους τελευταίους εννέα μήνες.

Η Moody's Investor Service αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας το 2016, σε 2% από 2,3%, επικαλούμενη την υποτονική Παγκόσμια ζήτηση και την αδύναμη επιχειρηματική επένδυση. Η πρόβλεψη του οίκου για την ετήσια ανάπτυξη των Προηγμένων Αγορών είναι 1,7% για το 2016, από 1,9% για το 2015, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε.

"Η Παγκόσμια ανάκαμψη έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω και η προοπτική για όλες τις Χώρες παραμένει ανομοιόμορφη και σε μεγάλο βαθμό πιο αδύναμη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες", υπογράμμισε η Moody's. Ο οίκος αξιολόγησης τόνισε ότι μια πιο αισθητή από το αναμενόμενο επιβράδυνση λόγω της οικονομίας της Κίνας, αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την Παγκόσμια Οικονομία. Όπως επισημαίνει η Moody’s, η Οικονομία της Κίνας θα επιβραδυνθεί σταδιακά από 6,9% το 2015 σε περίπου 6,3% το 2016.

Για την Ευρωζώνη οι αναλυτές του οίκου αναμένουν μικρή αύξηση του ΑΕΠ στο 1,7% το 2016, ενώ προβλέπουν ο πληθωρισμός να κυμανθεί στο 0,2% το 2016, πριν αυξηθεί σταδιακά στο 1,2% το 2017".

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Moody's εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων δύο φορές φέτος, το πολύ, ενώ θα κινηθεί σταδιακά για να αποφύγει πιθανές αναταράξεις στις Αγορές κεφαλαίου και στην ανάπτυξη. Προέβλεψε, επίσης. πως η κατανάλωση της Χώρας θα συνεχίσει να ισχυροποιείται κατά τη διάρκεια του έτους, ωστόσο η Οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά από την υποτονική εξωτερική ζήτηση και τις χαμηλές τιμές στην Ενέργεια για τη Βιομηχανική Παραγωγή.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2016 το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.376 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.103 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 566 εκατ. ευρώ. 

Τις θέσεις του Ταμείου για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα έχει περισσότερο ρεαλιστικούς στόχους για τα πλεονάσματα καθώς και γενναία ρύθμιση χρέους (με μεγάλες περιόδους χάριτος και επιμηκύνσεις λήξεων) επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Ράις, λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Όπως είπε, "η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο πλήρως στις συζητήσεις. Έχουμε προσκληθεί και αναμένω ο Π. Τομσεν να εκπροσωπήσει το Ταμείο". Ξεκαθάρισε όμως ότι η όποια απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ θα παρθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου.

"Το να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εξαιρετικά φιλόδοξο. Το να διατηρηθεί για πολλά χρόνια επίσης, καθώς λίγες χώρες το έχουν καταφέρει. Θα απαιτήσει μεγάλη λιτότητα και δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Ειδικά δεν θέλουμε το βάρος να πέσει στους περισσότερο φτωχούς και ευάλωτους", είπε χαρακτηριστικά απορρίπτοντας πρακτικά τους στόχους του Ευρωπαϊκού προγράμματος για τα πλεονάσματα.

"Αυτό που χρειάζεται κατά τη γνώμη μας είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις", είπε και επανέλαβε τις θέσεις που παρουσίασε ο Π. Τομσεν στο περίφημο άρθρο του για την ανάγκη μείωσης των συντάξεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης (αφορολόγητο όριο).

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 620,01 μονάδες (-1,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 620,15 (-1,3%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 622,28 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 43,4 εκατ. από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ). Ο τίτλος της Alpha Bank "απασχόλησε" το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΕΧΑΕ δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Viohalco, EEE, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΕΕ και ΟΛΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ για 16 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

-----ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημειώθηκε και νεότερη μείωση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.863 συμβόλαια).

Στα 4.464 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.495, 4.278 για τον Μάιο, 3.206 για τον Ιούνιο και 11 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 174,5) κινήθηκε μεταξύ 174 και 177 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (79.605 Εθνική, 47.005 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (499), Alpha Bank (4.547), Eurobank (2.022), Πειραιώς (5.456), Εθνική (7.338), MIG (649), ΟΤΕ (367), ΟΠΑΠ (360), Ελ. Πετρέλαια (106).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 45%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 102 δικαιώματα (όλα αγοράς).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.605 τεμ.) και Eurobank (1.317.142 τεμ.), ΔΕΗ (1.063.955 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v