Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες μάζεψαν όλο το… χαρτί

Συγκεντρώνοντας το 88% των συναλλαγών οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρωταγωνίστησαν σε άνοδο. Τι τιμολογεί τώρα η αγορά και ποια blue chip προσπαθούν να ακολουθήσουν τις τράπεζες. Η τεχνική εικόνα για το Γενικό Δείκτη και τον FT-25.

Απόλυτα Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, η "επιχείρηση νέα άνοδος" κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, παρά το απόλυτα επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, ενώ νέα άνοδο σημείωσε και η μικτή αξία συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων), έστω και αν πρώτη ώρα συνεδρίασης, όπου ο τζίρος ξεπερνούσε τα 33 εκατ., άφηνε υποσχέσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Από την άλλη και για πολλοστή συνεδρίαση, το +5,04% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ απόλυτα ενδεικτικό για το που επικεντρώθηκε η προσοχή των ενεργών παικτών, είναι το γεγονός ότι οι τίτλοι των Alpha Bank (+4,31%), Eurobank (+6,36%), Εθνικής (+6,80%) και Πειραιώς (+3,74%) "απασχόλησαν" το 88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ χαρακτηρίστηκε από τον "άτυπο ανταγωνισμό" μεταξύ Alpha Bank και Εθνικής, με αρκετούς από τους ενεργούς παίκτες να εκτιμούν - υποστηρίζουν ότι είναι "άνιση χρηματιστηριακή μεταχείριση" η δεύτερη να υπολείπεται σε κεφαλαιοποίηση περισσότερο από 1 δισ από την πρώτη, αλλά και από την προσπάθεια της Πειραιώς να είναι, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, η τελευταία που θα περάσει υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ., κάτι που επετεύχθη.

Από εκεί και πέρα εκείνο που είναι γεγονός είναι πως η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank ξεπέρασε τα 4 δισ ευρώ και της Εθνικής τα 3 δισ, ενώ με κεφαλαιοποιήσεις άνω των 2,5 δισ κινούνται οι Πειραιώς και Eurobank.

Άρα το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών ξεπερνά 12 δισ ευρώ (κατά πολλούς αναλυτές ιδιαίτερα απαιτητικές), όμως οι Ξένοι traders συνεχίζουν να σπρώχνουν ψηλότερα τις αποτιμήσεις, χωρίς να παρουσιάζουν υψοφοβικά σύνδρομα και χωρίς να πτοούνται από τις αναλύσεις που αναφέρουν σαν πιθανό σενάριο οι Ελληνικές Τράπεζες, σχετικά σύντομα, να χρειαστούν και νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από το χαμηλά Φεβρουαρίου

Και ενώ τα Ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, καθώς λόγω της υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας είναι σαφώς ευκολότερες τόσο η "επιβίβαση", όσο και η 'αποβίβαση", τα Εγχώρια χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να απεγκλωβίζουν ρευστότητα από το Τραπεζικό ταμπλώ, δεν δείχνουν την διάθεση, αλλά ούτε και την ικανότητα "ανίχνευσης επενδυτικών ευκαιριών" στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με αποτέλεσμα η άνοδος να παραμένει "μονόπαντη", με ότι κινδύνους μπορεί να εσωκλείει μία τέτοια κίνηση.

Εννοείται ότι η σημερινή καθαρά ανοδική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, εξελίχθηκε στον απόηχο της χθεσινής ψηφοφορίας στην Ελληνική Βουλή, των συνεχιζόμενων θετικών δηλώσεων εν όψει του αυριανού Eurogroup, ενώ η ενδοσυνεδριακή κορυφή σημειώθηκε με το δημοσίευμα του Bloomberg.

"Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τα 11 δισ ευρώ" σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που επικαλείται το Bloomberg, το οποίο θα συζητηθεί στο EwG και το Eurogroup και με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Από τη δόση συνολικά 3,8 δισ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τους Ιδιώτες, και 7,2 δισ ευρώ για δοθούν απευθείας σε ένα ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους. Τα 3,8 δισ. ευρώ πάντως που αφορούν την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να διατεθούν σε δόσεις ανάλογα με την ικανότητα της Χώρας (θα παρακολουθείται από τους Δανειστές) να μειώσει αποτελεσματικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, την αισιοδοξία του ότι το πρόβλημα της Ελλάδας θα επιλυθεί εξέφρασε από τη Σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία ο Γερμανός Υπουργός Οικονομιών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν είναι πεπεισμένος πως αυτό θα συμβεί στο Eurogroup της Τρίτης, καθώς θα απουσιάζει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ιδίου και της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την Ελλάδα.

"Να κλείσει το Ελληνικό ζήτημα και να εκταμιευτεί η δόση στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης ζήτησε, σύμφωνα με την "Suddeutsche Zeitung", η Άγκελα Μέρκελ από τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επιθυμεί να κλείσει το θέμα της Ελλάδας και δεν θέλει νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ούτε και παραινέσεις από τον Ομπάμα.

"Ελπίζω και επιθυμώ μία συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup παρέπεμψε η εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, τόσο για την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος όσο και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και την πιθανή εκταμίευση δανειακής δόσης και το ύψος της. Τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, επισήμανε ωστόσο ότι στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Στο Eurogroup της Τρίτης ευελπιστώ ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. Αναμένεται σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους", υπογράμμισε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Προσφυγικό ενώ εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η σημερινή συνεδρίαση προεξόφλησε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την πιθανότητα θετικών συμπερασμάτων στο σημερινό Euro Working Group, αλλά και την πιθανότητα συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup. Στην ατζέντα των επενδυτών και τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ (+2,07%) που θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, προκειμένου η εν εξελίξει ανοδική κίνηση να μην έχει "κοντινή ημερομηνία λήξεως", θα πρέπει το αγοραστικό ενδιαφέρον να "απλωθεί" σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής.

Από την άλλη και μετά τα αποτελέσματα του αυριανού Eurogroup, σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα αρχίσει να παίζει το διεθνές κλίμα με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στην Janet Yellen η οποία θα παραστεί και θα μιλήσει σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, την Παρασκευή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με εγχώριους διαχειριστές, σε αυτή την φάση η Αγορά τιμολογεί την μείωση του "country risk", κάτι που φαίνεται και στην νέα υποχώρηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (2ετες 8,33%, 5ετες 7,41% και 10ετες 7,23%), την πιθανή επιστροφή του "waiver", ενώ περιμένει και αναβαθμίσεις από Ξένους οίκους.

Σε δεύτερη φάση, η Εγχώρια Αγορά θα επικεντρωθεί στην πρόοδο των Μεταρρυθμίσεων και των Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά στις επιπτώσεις από την νέα "νηοπομπή" φόρων, που είναι "επί θύραις".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τρεις τίτλοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα άξιζαν περαιτέρω ανάλυσης.

Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ (+1,14%) που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στον απόηχο της απόφασης για "ισονομία" στην φορολόγηση των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών, τα 7,10 ευρώ είναι κύρια αντίσταση, ενώ σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Τα 6,64 ευρώ το "stop" στο "Long".

Δυσκολεύεται να περάσει υψηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος επιθετικών ρευστοποιήσεων προς το τέλος του μήνα και λόγω αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων (λόγω εξόδου από τον MSCI Standard Greece). Σε κάθε περίπτωση, τα 2,84 ευρώ είναι το "stop" και για τους τελευταίους εναπομείναντες "long", ενώ σαν πρώτη σημαντική αντίσταση δείχνουν τα 3,15 ευρώ.

Δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,81%), αλλά διατήρησε την στήριξη των 9,50 ευρώ και ελπίζει για κίνηση προς τα 10,35 ευρώ. Τα 9,00 ευρώ σημαντική στήριξη και "stop" στο "long".

Για την περίπτωση των βασικών δεικτών του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,92%), αφού ο εν λόγω δείκτης πέτυχε, έστω και οριακά, κλείσιμο υψηλότερα των 185 μονάδων, αν το επαληθεύσει, σαν επόμενη αντίσταση δείχνουν οι 188 μονάδες, ενώ ανοδική διαφυγή θα φέρει το επόμενο κύμα από "short squeeze". Οι 172 μονάδες είναι κοντινή σημαντική μας στήριξη, με το "stop" να παραμένει στο 157.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον Γενικό Δείκτη, το "stop" στο "long" παραμένει στις 570 μονάδες, ενώ σήμερα ο Δείκτης έκλεισε στο άνω όριο της ζώνης 631 - 650. Μία κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στις 674 μονάδες. Οι 620 μονάδες είναι κοντινή μας στήριξη που διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στο 592.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το Χ.Α. δοκιμάζει τον πολύ σημαντικό, πρώτο στόχο, έχοντας μπροστά την 24η του μήνα και το Eurogroup και περιμένοντας νέα που θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση η οποία θα φέρει ρευστότητα από την δόση, που τόσο ανάγκη έχει αυτή την στιγμή η Οικονομία και πιθανές αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η αρχή με το deal των 1,2 δισ επιχειρηματικών δανείων μεταξύ ΑΛΦΑ - EUROBANK και ΚΚR είναι μόνο η αρχή για αυτό που έρχεται στο κομμάτι των "κόκκινων" δανείων.

Ο "κόφτης" είναι ακόμα ένα θετικό στοιχείο, μιας και πλέον δεν θα έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι πρόβλημα, αλλά αυτόματα σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε το πλεόνασμα που έχουμε συμφωνήσει θα έχουμε άμεσα μείωση δαπανών.
Τώρα αν υπάρξει μία άμεση λύση και στο χρέος, πράγμα που δεν πιστεύουμε, τότε θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο ο φόβος που υπάρχει για το 2023.

Θυμίζουμε πως το 2018 - 2023 η Χώρα δεν έχει ιδιαίτερα τοκοχρεολύσια και μπορεί να τα καταφέρει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Ακόμα και μία λύση με ρήτρες είναι πολύ θετικό γεγονός για την Οικονομία, μιας και αυτή την στιγμή έχουμε μάχη ανάμεσα σε IMF και Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους Δανειστές, με τους πρώτους να πιέζουν για μία λύση άμεσα.

Όλα δείχνουν ότι η Αγορά αλλάζει μεσοπρόθεσμη τάση, με επόμενο στόχο την περιοχή των 750 - 780 μονάδων, άσχετα της όποιας διόρθωσης μπορεί να έρθει το επόμενο διάστημα.

Εν κατακλείδι η Οικονομία είναι μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός που θα έπρεπε να έχει τελειώσει από το 2014, αυτό της αξιολόγησης.

Καταφέραμε να χάσουμε δύο χρόνια και πολλά χρήματα, αλλά και τον έλεγχο των Τραπεζών, παρόλα αυτά αυτό που κερδίσαμε είναι ότι πλέον καταλάβαμε πως δεν υπάρχουν μαγικές πολιτικές λύσεις σε τέτοιου είδους σημαντικά προβλήματα.

Φυσικά μπροστά μας έχουμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που τόσο ανάγκη έχει αυτός ο Τόπος και όχι τόσο τους νέους φόρους που μπήκαν στην ζωή μας και που προφανώς δεν είναι ικανοί να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα που έχει η Χώρα. Μέλημα μας είναι να κερδίσουμε, έστω και με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, την χαμένη εμπιστοσύνη και να καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδυτές.

"Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε και μόνο θα έχουμε όλες εκείνες τις πιθανότητες να μπορέσουμε να κάνουμε την διαφορά τα επόμενα χρόνια" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,64%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Αυστραλιανό ASX 200 (-0,60%).

Επιφυλακτικό κλίμα και "κόκκινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της σημερινή συνεδρίασης.

Μικρές απώλειες για Χρυσό, Ευρώ και Πετρέλαιο.

Η Goldman Sachs αναμένει πως η τιμή της Αμερικάνικης ποικιλίας του Αργού θα κινηθεί μεταξύ $50 και $60 το βαρέλι ως το 2020, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της παραγωγής από Σχιστολιθικά κοιτάσματα και την αυξημένα προσφορά από τις Χώρες του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τους "New York Times", στην έκθεση του Μαϊου, η Τράπεζα υπολογίζει ότι η τιμή της Αμερικάνικης ποικιλίας θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα $45 το βαρέλι το 2016, από $38 δολάρια προηγουμένως. Ωστόσο, έκοψε την πρόβλεψη της για την μέση τιμή του 2017 στα $53 από $58 το βαρέλι προηγουμένως.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο. Μειώθηκαν κατά 10,1% σε σχέση με το περασμένο έτος σε 5.889 τρισ γεν ($53,5 δισ), έπειτα από μια πτώση 6,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν μια υποχώρηση 9,1%.

Οι εισαγωγές της Χώρας κατέγραψαν πτώση 23,3% σε 5.066 τρισ γεν τον Απρίλιο. Πρόκειται για το 16ο συνεχόμενο μήνα πτώσεων.

Η Χώρα εμφάνισε ένα πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ύψους 823,5 δισ γεν, έναντι ελλείμματος 58,34 δισ γεν τον Απρίλιο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν ένα πλεόνασμα 535 δισ γεν. Επιπλέον, η δραστηριότητα των εργοστασίων συρρικνώθηκε το Μάιο με το γρηγορότερο ρυθμό εδώ και πάνω από τρία χρόνια, καθώς οι παραγγελίες εμφάνισαν πολύ μεγάλη πτώση. Ο δείκτης PMI της για τις μεταποιήσεις έπεσε σε 47,6 από 48,2 τον Απρίλιο. Ο δείκτης παρέμεινε για τρίτο μήνα κάτω του ορίου 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ η δραστηριότητα συρρικνώθηκε με το γρηγορότερο ρυθμό της από το Δεκέμβριο του 2012.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στο 52,9 τον Μάιο από 53,0 τον Απρίλιο, έναντι αύξησής του στο 53,2 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε στο 51,5 από 51,7, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος στο 53,1.

Άνοδο κατέγραψε το Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 2,3 μονάδων, στις -7 μονάδες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στις -5,7 μονάδες.

Στα επιμέρους, το ποσό των $122 ανά μετοχή, σε μετρητά, ή συνολικά $62 δισ, προσφέρει η Γερμανική Bayer για την εξαγορά της Αμερικανικής εταιρείας σπόρων Monsanto, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου προμηθευτή αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως. Η Bayer ανακοίνωσε σήμερα πως η προσφορά αντιπροσωπεύει premium 37% έναντι του κλεισίματος της 9ης Μαΐου της μετοχής της Monsanto, πριν δηλαδή αρχίσει η φημολογία για την σχεδιαζόμενη προσφορά.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 50,5 μονάδες τον Μάιο, από 50,8 μονάδες τον Απρίλιο.

"H διατήρηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτική αστάθεια στο μέλλον", δήλωσε ο Αξιωματούχος της Fed, Τζέιμς Μπλούλαρντ. Ο ίδιος ανέφερε σε δημοσιογράφους, στο Πεκίνο, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα λάβει μια απόφαση για τα επιτόκια τον Ιούνιο ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία που έχει στην διάθεση της ενώ χαρακτήρισε θετικό το ότι οι προσδοκίες της Αγοράς για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων έχουν αυξηθεί.

"Οι Αγορές μετοχών μπορεί να υποστούν περαιτέρω πίεση ενόψει της αύξησης του επιτοκίου της Fed", σύμφωνα με τη UBS. Σε υπόμνημα - ανάλυση, η UBS ανέφερε πως οι Αγορές ομολόγων αντανακλούν όλο και περισσότερο την πιθανότητα μιας επιτάχυνσης της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που δίνει στην Κεντρική Τράπεζα περισσότερο χώρο για να ξαναρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και λιγότερο από 24 ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup το ΔΝΤ επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Στην έκθεση το Ταμείο μιλά για την ανάγκη μια εμπροσθοβαρούς και άνευ όρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει "η Χώρα πρέπει να λάβει άμεσα παραχωρήσεις σε ότι αφορά τα νέα δάνεια με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μετάθεση πληρωμών και σταθερά επιτόκια.

Αυτό θα έστελνε ένα σημαντικό σήμα προς τις Αγορές για τη δέσμευση των Ευρωπαίων Εταίρων να εκπληρώσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης. Χωρίς τέτοιες κινήσεις το χρέος θα εκτοξευτεί στο 250% του ΑΕΠ το 2060".

Νέα τιμή - στόχο στα 24,3 από 21,8 ευρώ για τη μετοχή του Τιτάνα δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform" για τον τίτλο. 

Στα 4,7 από 5,4 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων η Πειραιώς Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει και τη σύσταση σε "neutral" από "outperform". 

Ζημιές ύψους 28 εκατ. ευρώ, από ζημιές 77 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 1,27 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2015 θα εμφανίσει η Τρ. Πειραιώς για το α' τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος.

Κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο θα εμφανίσει η Εθνική Τρ., σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 0,41 ευρώ. Εκτιμά ότι στα αποτελέσματα θα καταγραφούν βελτιώσεις στον ισολογισμό, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να επωφελούνται από χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης.

Ζημιές 2,8 εκατ. ευρώ θα καταγράψει ο Fourlis το α΄ τρίμηνο του 2016 έναντι ζημιών 5,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προβλέπει η IBG σε έκθεση. Τα έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν στα 91 εκατ. καταγράφοντας πτώση 2,8% συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2015. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 4,20 ευρώ και τη σύσταση "Buy+ για τη μετοχή της εισηγμένης (ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 24 Μαϊου).

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 651,6 μονάδες (+1,9%), στις 17.00 βρέθηκε στις 649,16 (+1,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 649,1 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,5%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 170,3 εκατ. από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ). Άλλαξαν χέρια 301831817 τίτλοι, από τους οποίους οι 285488864 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνο ο ΟΤΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Ελ. Πετρέλαια. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Lamda Development, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Jumbo.

Χαμηλότερα του 25αρη, ξαφνική αύξηση των συναλλαγών για Ιασώ (-3,51%), Ιντρακάτ (-8,09%) και Ελ. Καλώδια (-2,21%), συνέχισαν οι αγοραστές στην Audiovisual (+9,09%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Χαλκόρ (+9,52%), επιμένουν πλαγιοανοδικά Υγεία (+5,20%, αλλά και σχετική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας), MIG (+6,56%) και Ελλάδος (+2,35%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Νηρέα (+5,84%) και Σελόντα (+9,47%).

Θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα, αλλά αυτό συνεχίζει να μην το επιτρέπει η συναλλακτική απαξίωση στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

---ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησε και η νέα εβδομάδα, τόσο στην υποκείμενη Αγορά, όσο και στην Αγορά Παραγώγων.
Σαφώς μειωμένες οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ νέα αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (77.251 συμβόλαια).

Στα 27.964 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.646, 3.640 για τον Ιούνιο και 6 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 186) κινήθηκε μεταξύ 182,5 και 187,25 μονάδων κλείνοντας με μικρή υπερτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.715 Jumbo, 10.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (930), Alpha Bank (7.566), Eurobank (5.638), Πειραιώς (21.264), Εθνική (33.654), MIG (5.748), ΟΤΕ (264), ΟΠΑΠ (569), Ελ. Πετρέλαια (575), ΓΕΚ (181), Μυτιληναίο (172), ΕΥΔΑΠ (115), ΕΧΑΕ (119), Jumbo (113).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στα 63 δικαιώματα (49 αγοράς και 14 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.697.605 τεμ.) και Eurobank (2.341.742 τεμ.), ΔΕΗ (1.063.955 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v