Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τραπεζική βοήθεια πάνω από τις 630 ο Γενικός Δείκτης

Διατηρείται το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο. Στο +4% η Alpha Bank. Κέρδη υψηλότερα του 3% για Eλλάκτωρ, Μυτιληναίο, Coca Cola, Eurobank. Σταθεροποιητικά κινούνται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάνας, Aegean. Aπώλειες για Grivalia. Η εικόνα στα παράγωγα.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στις 24 Μαΐου αποτυπώνεται στα Παράγωγα. Αφενός, το "κλείσιμο" του μήνα (Μάιος), αφετέρου, οι θέσεις για τον επόμενο (Ιούνιο), αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης με καταρχήν ζητούμενη τη συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτης.

Και σε δεύτερο χρόνο, στις όποιες ενέργειες θα μπορούσαν να "ξεκλειδώσουν" από την πλευρά της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι ρευστότητα και (υπο)στήριξη προς το εγχώριο σύστημα.

Κλάδος που επηρεάζεται άμεσα και σημαντικά από μία τέτοια προοπτική (των ενδεχόμενων κινήσεων Ντράγκι) ο τραπεζικός, κάτι που αποτυπώνεται στο πλήθος των θέσεων που ανοίχθηκαν (ή μετακυλίσθηκαν) στα Συμβόλαια του Ιουνίου. Σημειωτέον πως η λήξη του Ιουνίου αφορά σε "τριπλή σειρά" triple witching, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες.

Στις 14:30 στα ΣΜΕ του Ιουνίου είχαν γίνει 3.673 με απόκλιση τιμής (premium) 0,55%, ενώ πάνω από 26.110 ΣΜΕ στην ΕΤΕ (Ιουνίου), επίσης με μικρό premium. Αυτά εξηγούν τα Συμβόλαια που έχουν ανοιχθεί για τον δείκτη και τις επιμέρους μετοχές, ειδικότερα τις τραπεζικές όπου εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος.

Οντως λίγο πριν τη δημοπρασία (στις 13:45) στην υποκείμενη αγορά στις τράπεζες είχε πραγματοποιηθεί το 87% του συνολικού τζίρου, με πάνω από 24 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και περισσότερα των 20 εκατ. ευρώ στον τίτλο της Εθνικής.

Ανάλογη εικόνα και στο ΧΠΑ, με περισσότερα από 17.480 ΣΜΕ στη μετοχή της ΕΤΕ ενώ άλλα 602 είχαν "ανοίξει" για την επόμενη σειρά (9/16).

Περισσότερα από 72 εκατ. ευρώ στην αγορά μετοχών, συγκριτικά αυξημένος τζίρος και στα Παράγωγα, με την πλειονότητα των traders σε μικρή υπερτίμηση/premium.

Οπως εκτιμά χρηματιστηριακός παράγων, η συγκρατημένη αισιοδοξία αρκετών βραχυπρόθεσμων θα πρέπει να αποδοθεί στην προεξόφληση των ενεργειών Ντράγκι, με πρώτη την άρση του waiver.

Εως τις 58,98 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών (στις 11:45) με βάση τις 56 μονάδες, δηλαδή με το stop να έχει ανέβει από χθες κατά 4 μονάδες, αποτυπώνοντας ακριβώς αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία ορισμένων.

Την ίδια ώρα, οι εμπλεκόμενοι αναφέρονται όλο και συχνότερα στο θέμα της διαχείρισης του "ελληνικού χρέους", με τον έναν μετά τον άλλο να παίρνουν θέση. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ "βλέπει" κίνδυνο εκτόξευσης του χρέους στο 293% του ΑΕΠ έως το 2080, αν δεν ληφθούν μέτρα, ενώ έχουν προηγηθεί δηλώσεις του Γερμανού "τσάρου" της Οικονομίας, του προέδρου της Κομισιόν, του επικεφαλής του Eurogroup αλλά και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, καταδεικνύοντας την προσοχή τους στο "ελληνικό πρόβλημα".

Πρακτικά με τη λήξη των Συμβολαίων Μαΐου προεξοφλείται σε σημαντικό βαθμό η επίτευξη συμφωνίας, με τον FT 25 έως τα όρια των 180 μονάδων, όπου και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να προοιωνίζεται αλλαγή (;) τάσης.

Η συνέχεια, πέραν των 180 μονάδων, θα εξαρτηθεί σε μικρότερο βαθμό από την είδηση της συμφωνίας και σε μεγαλύτερο εάν και όταν η ΕΚΤ προχωρήσει σε άρση του waiver (ή σε επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο FT 25 μπορεί να συνεχίσει με επόμενο στόχο προς τις 195 μονάδες (επίπεδα 17ης Νοεμβρίου 2015).

Αυτό προϋποθέτει ανάλογη κίνηση (με υπεραπόδοση) του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ να "βλέπει" διαδοχικά προς τις 68 και 71 μονάδες.

Αυξημένα πακέτα, μέχρι τις 14:25, σε Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank και Eurobank, ενώ προσυμφωνημένες πράξεις έγιναν και στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Στην ΕΥΠΙΚ άλλαξαν χέρια συνολικά 750.000 μετοχές στο 1,40 ευρώ, συνολικής αξίας 980.000 ευρώ.

Στο... συν οι 23 από τις μετοχές του FT 25, με αρνητική εξαίρεση τις Αεροπορία Αιγαίου και Ελληνικά Πετρέλαια. Εως τα 2,53 ευρώ (πριν τις 12:00) η μετοχή της Alpha Bank, με τα 2,55 δεύτερη σημαντική αντίσταση για τη σηματωρό του κλάδου και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εως το 1,12, επίσης στην αρχή της συνεδρίασης, η μετοχή της Eurobank, έως το 0,31 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με την Πειραιώς ελάχιστα από το 0,30 ευρώ της αμκ.

Σημαντικές συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και στη δεικτοβαρή Coca Cola (έως τα 17,70 ευρώ), ενώ κινητικότητα καταγράφεται σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Jumbo, FF Group, Motor Oil, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Από τις μετοχές του FT Mid Cap, η προσοχή στρέφεται εκτός από τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης σε τίτλους των MIG, Attica Bank, ΑΝΕΜΟΣ, Σωληνουργείων Κορίνθου και δευτερευόντως σε Ιντρακόμ, MLS, ΟΛΘ και Πλαίσιο.
Στις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 130 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος έφτανε τα 77 εκατ. ευρώ.

 

Η τεχνική εικόνα της Εθνικής

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v