Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά έτους το Χρηματιστήριο

Υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών το ΧΑ, εν μέσω προσδοκιών για θετικές εξελίξεις στο αυριανό Eurogroup. Πάνω από τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με εκτίναξη τζίρου. Ισχυρά κέρδη για τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η Alpha. Πτώση για ΟΤΕ, Follie.

Σε «νέα υψηλά» έτους, πάνω από τις 650 μονάδες, συνεχίζει το Χ.Α., με τις προσδοκίες για το EwG και το Eurogroup να συντηρούν το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων.

Μικτές ήπιες τάσεις στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με ενδεικτική τη διολίσθηση του DAX έως 0,38% χαμηλότερα στις 9.835 μονάδες, η εικόνα των ευρωαγορών μάλλον διευκολύνει τα προσεκτικά πονταρίσματα που επιχειρούνται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον τραπεζικό κλάδο να συγκεντρώνει -και σήμερα- τη μερίδα του λέοντος.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την επιβεβαίωση (ή διάψευση) των προσδοκιών που έχει θέσει η κυβέρνηση, με την Ελενα Λάσκαρη να αναφέρεται και στο ενδεχόμενο έγκρισης της μεγάλης δόσης (έως 10,7 δισ. ευρώ) αλλά και της συνακόλουθης επαναφοράς της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων (προκειμένου να γίνονται αποδεκτά και πάλι από την ΕΚΤ).

Στο EwG συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και πιθανότατα θα έχει πρόγευση των όσων θα πρέπει να περιμένει η ελληνική πλευρά αύριο στη Συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Ενα Eurogroup που θα διεξαχθεί και υπό τη σκιά αναφορών του ίδιου του γερμανικού Τύπου με αφορμή δημοσίευμα της έγκυρης FAZ για τον Γερμανό «τσάρο» της Οικονομίας.

Στον ρυθμό του EwG (και του Eurogroup) το Χ.Α., με τους αγοραστές/long να φτάνουν έως τις 183,85 μονάδες (για τον FT 25), οριακά από το κοντινότερο σημείο αναφοράς όπου και ενεργοποιήθηκαν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις.

Να σημειωθεί πως στα πρώτα 25'-30' της συνεδρίασης η αγορά ανέβηκε έως το υψηλό ημέρας, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, με συναλλαγές περίπου 7,5 εκατ. ευρώ (το 92% στον τραπεζικό κλάδο), για να ακολουθήσει υποχώρηση με άλλα 5,5 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά στο εύρος τιμών 644,47 έως 640,09 μονάδων άλλαξαν χέρια περί τα 12,5 εκατ. ευρώ (με τον καταμερισμό που αναφέραμε), ενδεικτικό πως οι αγοραστές/long υπερισχύουν μέχρι τώρα των πωλητών/short.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, εύλογα σε μία τόσο κομβική στιγμή (και) για το Χ.Α. ενεργοποιούνται και όσοι θέλουν να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, να «κλειδώσουν» τις όποιες υπεραξίες, αλλά και εκείνοι που ακολουθούν τη φορά της αγοράς. Momentum που σε μηνιαία μέτρηση είναι 11,02% για τον Γ.Δ. και 34,53% για τον Δείκτη Τραπεζών. Επιμέρους δε κατά 37,17% έχει ενισχυθεί η μετοχή της Alpha Bank, κατά 19,32% της Εθνικής, κατά 52,59% της Eurobank και κατά 29,26% της Πειραιώς, πάντα σε μηνιαία μέτρηση.

Να σημειωθεί πως στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ο ΔΤΡ έπιασε τον κύριο στόχο των 60 μονάδων (όπως είχε διαμορφωθεί από το ιστορικό χαμηλό των 17,93 μονάδων), η δε Πειραιώς έφθασε σε απόσταση 0,02 από το 0,30 ευρώ της τρίτης ΑΜΚ.

Στις 4 συστημικές τραπεζικές πραγματοποιείται σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ να ακολουθούν από μεγάλη απόσταση και Lamda Development, Coca Cola, Attica Bank κ.ά. να έπονται.

Πάντως, συναλλαγές/τζίρος επικεντρώνονται στις τράπεζες -σε καταλυτικό ποσοστό θα λέγαμε-, σε σημείο που πέραν των 4 συστημικών η υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση παραμένει... θεατής.

Με περιορισμένες συναλλαγές η κίνηση του ΟΠΑΠ έως τα 7,10 ευρώ, πλην όμως ενθαρρυντική καθώς επανέρχεται στα επίπεδα της 21ης/4 και της 8ης/1, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση του τίτλου. Εως τα 2,99 ευρώ η αντίδραση για τον τίτλο της ΔΕΗ, με πωλητές από τα 9,54 έως τα 9,42 ευρώ ο ΟΤΕ, με την αγορά να αποτιμά την όποια επίπτωση των νέων φορομέτρων στον Οργανισμό.

Στα 8,01-8,04 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, που θα πρέπει να «δέσει» τα 7,90-8 ευρώ, στα 13,60 ευρώ ο ΟΛΠ που συνεχίζει ανοδικά, όπως και οι Viohalco στο 1,50 ευρώ, ΕΛΠΕ πάνω από τα 4 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 5,37 ευρώ, ΕΥΔΑΠ στα 5 ευρώ.

Ωστόσο, με πάνω από το 90% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο (στις 11:10) είναι πρόδηλη η επικέντρωση της προσοχής κυρίως των βραχυπρόθεσμων. Και από την έκβαση του EwG, αύριο του Eurogroup, θα φανεί εάν ο ΔΤΡ θα διασπάσει επιθετικά και τις 62 μονάδες, ή θα δοκιμαστεί εκ νέου στην τελευταία στήριξη των 52 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v