Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διήμερο ποντάρισμα στο… Eurogroup

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ. Με τα μέτρα ψηφισμένα, την κυβέρνηση να μετρά μια «ημιαπώλεια» και το Eurogroup να απέχει 24 ώρες, οι κινήσεις των επενδυτών. Σε ποια blue chips θα παιχτούν τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες. Ερχονται και οι αλλαγές στον MSCI.

Αρχή ακόμη μίας κρίσιμης εβδομάδας (και) για το Χ.Α., μετά και τη χθεσινοβραδινή ψήφιση -με 153 «ναι»- του πολυνομοσχεδίου.

Με επιπλέον 3-4 δυσάρεστες εκπλήξεις για την αγορά και το επιχειρείν λόγω της επίσπευσης της εφαρμογής των νέων επώδυνων φορο-μέτρων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για επιμέρους εισηγμένες.

Μέσω Eurogroup περνά η άνοδος, σημειωνόταν το Σάββατο, και με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τις διεθνείς αγορές και το μεγάλο στοίχημα του Ιουνίου.

Να σημειωθεί πως μετά τη χωρίς εκπλήξεις λήξη της απλής σειράς Μαΐου στα Παράγωγα, την Παρασκευή, έχει αρχίσει και «τρέχει» χρηματιστηριακά ο Ιούνιος. Στην αντίσταση και σημείο αναφοράς των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μετρώντας πλέον κέρδη 1,29% από την αρχή του έτους, καλύπτοντας επαρκώς τις σημαντικές απώλειες που είχε προκαλέσει η «βύθιση» έως τα ελάχιστα των 420 μονάδων, στις 12 Φεβρουαρίου. Κλάδος αναστροφής ο τραπεζικός, με κίνηση από τις 17 προς τις 59 μονάδες, με τις 60 μονάδες σημείο-καμπής για τον ΔΤΡ.

Πλέον απομένουν 6 και η σημερινή συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του Μαΐου, με τη μέχρι τώρα φορά ανοδική και τον μήνα να είναι -μέχρι τώρα- ο τρίτος κατά σειρά ανοδικός μετά τους Απρίλιο και Μάρτιο. Στις συνεδριάσεις που απομένουν θα κριθούν πολλά όσον αφορά στην τάση τριμήνου και εάν όντως για τον Γ.Δ. θα κατοχυρωθούν επίπεδα τιμών που θα ενισχύουν το long σενάριο.

Εύλογα η προσοχή στραμμένη στο αυριανό Eurogroup, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί εάν το Χ.Α. θα κινηθεί άμεσα προς τις 665 μονάδες ή θα δοκιμαστεί χαμηλότερα (με σημαντικότερη στήριξη στις 610-605 μονάδες).

Η εικόνα των διεθνών αγορών μάλλον θα διευκολύνει τους αγοραστές/long, παρότι το ενδεχόμενο επίσπευσης της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο παραμένει παράγοντας (απο)σταθεροποίησης.

Εξι και η σημερινή συνεδρίαση για να φανεί εάν όντως ο Μάιος θα ακολουθήσει την ανοδική τάση-φορά αντίδρασης του Απριλίου και του Μαρτίου (ξεκινώντας από τον πυθμένα της 12ης/2 όμως...), με τους βραχυπρόθεσμους να κινούνται και με γνώμονα την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου και βεβαίως τις επικείμενες αλλαγές στους δείκτες MSCI και FTSE.

Σε πρώτη φάση, από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 1 Ιουνίου θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στους δείκτες MSCI (σχετικό θέμα του Euro2day.gr για διαγραφή της μετοχής της ΔΕΗ από τον MSCI Standard Greece -στις 13 Μαΐου) και σε δεύτερη, με τη λήξη του triple witching στις 17 Ιουνίου ο... πολλαπλασιασμός των δεικτών FTSE, μία αλλαγή που αφορά κυρίως στον ΔΤΡ.

Στα τεχνικά, για τον Γ.Δ., όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, οι δύο πρώτες-κοντινότερες αντιστάσεις είναι στις 646 και στις 665 μονάδες, με τις πλησιέστερες στηρίξεις να ορίζονται από τους δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Για τον εκθετικό ΚΜΟ οι 628 και για τον απλό οι 611 μονάδες.

Αντίστοιχα, για τον FT 25 η υπέρβαση των 177 μονάδων αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη για τους long, με τις 187 μονάδες να ορίζονται ως διόρθωση 23,6% του μεγάλου πτωτικού κύματος από τις 445 στις 107 μονάδες και με τις 196,5 (ως 78,6% του πτωτικού από τις 220 στις 107 μονάδες). Για τον ΔΤΡ δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την ανάρτησή μας της 19ης/5 για στήριξη στις 52 και... βλέψεις για τις 62 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, ένα -μηνιαίο- κλείσιμο του Γ.Δ. πάνω από τις 600 μονάδες(*) μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις short squeeze, με την προϋπόθεση πως στην αυριανή Συνεδρίαση θα επιτευχθούν όσα λίγο έως πολύ προεξοφλεί η αγορά και δεν θα κρύβονται κάποιες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Μετοχή-σηματωρός για τον τραπεζικό κλάδο η Alpha Bank (με την Πειραιώς να απομένει να καλύψει την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ, ακολουθώντας τις άλλες τρεις συστημικές), οδηγός η Εθνική, που με υπέρβαση του 0,315 ευρώ έχει «βλέψεις» για το 0,34 ευρώ.

Για τον FT 25, κυρίως ο ΟΤΕ, καθώς η υπέρβαση των 9,50 ευρώ ανοίγει τον δρόμο στους long για πάνω από τα 10 ευρώ, ενώ σήμα long έχουν και οι τίτλοι των Μυτιληναίου, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, Ελληνικών Πετρελαίων κ.ά., με ενδιαφέρουσα την προσπάθεια μόχλευσης και σε επιλεγμένες μετοχές του FT Mid Cap αλλά και τίτλων από... χαμηλότερες κατηγορίες.

Σηματωρός και ο ΟΠΑΠ, μετά μάλιστα την υπαναχώρηση της κυβέρνησης με τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή 35% στα τυχερά παιχνίδια. Ξεκάθαρη η θέση του Euro2day.gr και για αυτό το θέμα, κατατέθηκε χωρίς ήξεις-αφήξεις από τον Γιώργο Παπανικολάου στις 20 Μαΐου -με τον εύγλωττο τίτλο Φορο-ρυθμίσεις με οσμή... εξυπηρετήσεων.

Τέλος, στα Παράγωγα, μετά και τη λήξη της Παρασκευής, σημαντική αύξηση καταγράφηκε για τα Συμβόλαια του Ιουνίου, με συνολικά 29.443 ΣΜΕ του FT 25. Αυξημένες συναλλαγές και λόγω κάλυψης θέσεων (short covering), καθώς οι long μετακύλισαν επιθετικότερα θέσεις τους και σε μετοχές, συνολικά 62.834 ΣΜΕ επί μετοχών, με τη μερίδα του λέοντος στα τραπεζικά.

Πολύ κοντά στη θεωρητική τιμή του το Συμβόλαιο Ιουνίου, με τη διάταξη των Παραγώγων να περνά κι αυτή, προφανώς, μέσα από το αυριανό Eurogroup.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v