Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πώς έφτασε ο Γενικός Δείκτης σε υψηλά έξι μηνών

Μίνι ράλι για την αγορά μηδένισε τις απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο το 2016 (άνοδος 5,5%) στη σκιά των δηλώσεων αισιοδοξίας για συμφωνία στο Eurogroup. Πρωταγωνιστής η Alpha Bank, ακολούθησε η Eurobank. Ποια είναι η εικόνα για δείκτες και blue chip.

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος, αν και κατέβασε σημαντικά στροφές μετά την πρώτη ώρα (στα πρώτα 60 λεπτά έφθασε τα 19,9 εκατ. από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα", ΟΤΕ), παρά ταύτα κρίνεται τουλάχιστον αξιοπρεπής καθώς ξεπέρασε κατά πολύ το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων), με τους αγοραστές να επανέρχονται κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά στοιχεία, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 2,69%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 8,25%. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 20% και διαμορφώθηκε στα 82,4 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Δείκτης γύρισε σε κέρδη 1,29%, ενώ ο Τραπεζικός σημειώνει οριακές απώλειες 0,02%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων έξι μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 27/11/2015 (649,79 μονάδες).

Σε υψηλό έξι μηνών ο Γενικός Δείκτης

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε "contrarian" στις πρωινές εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προέβλεπε μία "ήρεμη" συνεδρίαση με την Αγορά να συσσωρεύει στα χθεσινά επίπεδα τιμών και τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις συζητήσεις - δηλώσεις, ενόψει του επερχόμενου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα 24/5.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η λήξη των συμβολαίων Μαϊου, στην Αγορά Παραγώγων, δεν επεφύλαξε κάποια αρνητική, ή θετική έκπληξη για την συνέχεια, ενώ οι ενεργοί αγοραστές πέρασαν "ντούκου" και τις νεότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Το στοιχείο που φαίνεται να έπαιξε το ρόλο του είναι τα μηνύματα αισιοδοξίας για συμφωνία που ήρθαν από την Ιαπωνία και το G7 με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Τζακ Λιου και... Β. Σόιμπλε να στέκονται στο θέμα "Ελλάδα".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το Bloomberg το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητά "ριζικές κινήσεις για το χρέος" αν και επαναφέρει μαύρα σενάρια για τις Τράπεζες καθώς κάνει λόγο για πιθανή ανάγκη έως και 20 δισ. ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα και οι Πιστωτές της μπορούν να υπογράψουν συμφωνία προκειμένου η Χώρα να λάβει την επόμενη δόση από το δάνειο διάσωσης στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο CNBC. Στο περιθώριο της συνεδρίασης των G7 στην Ιαπωνία ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε επίσης πως "αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης, εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση επίσης έχουν αλλάξει στάση λίγο, βοηθώντας να κλείσουν τα χάσματα στις διαπραγματεύσεις".

"Από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά και τους έχουμε δώσει λίγα", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα "Le Monde", τασσόμενος υπέρ της άμεσης μείωσης του Ελληνικού χρέους.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πρόοδο σε ότι αφορά στο Ελληνικό ζήτημα", δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως "είναι θεμελιώδους σημασίας η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους". Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει σύντομα συνολική συμφωνία για το Ελληνικό χρέος.

"Βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι για την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος για μια συμφωνία την Τρίτη αλλά αυτό ακόμη δεν είναι βέβαιο", δήλωσε ο Β. Σόιμπλε. O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "μαζί με το ενδεχόμενο 'Brexit' η προσφυγική κρίση ακόμη θεωρείται ένας γεωπολιτικός κίνδυνος" και πως "η Παγκόσμια Οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι νομίζαμε λίγους μήνες νωρίτερα".

"Οι απόψεις της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους απέχουν πολύ η μία από την άλλη και ως εκ τούτου είναι αμφίβολη μια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους την επόμενη Τρίτη", δήλωσε ο Φιλανδός Υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δείχνοντας μια άλλη οπτική γωνία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις απόλυτα "διορατικών" παραγόντων της Αγοράς, αν υπάρξει συμφωνία και μέσα σε αυτή δεν εμπεριέχεται ουσιαστική λύση - διευθέτηση για το Ελληνικό Δημόσιο χρέος, πιθανότατα η επόμενη μέρα της συμφωνίας θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία μείωσης θέσεων και κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Πιθανότατα οι επόμενες ημέρες, μετά την συμφωνία, αν και εφ όσον πραγματοποιηθεί, θα δείξουν αν η Αγορά έχει δυνάμεις να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ή θα υπάρξει σημαντική "διανομή χαρτιών" (αποχρώσες ενδείξεις υπήρξαν και σήμερα) για να ακολουθήσει αξιοπρόσεκτη διόρθωση με την πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος.

Κλίμα και διαθέσεις θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τα Ξένα χαρτοφυλάκια, που θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην Αγορά "σπρώχνοντας" τις αποτιμήσεις σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ή θα ακολουθήσουν το "sell in May and go away" μειώνοντας δραστικά θέσεις και προχωρώντας σε καταγραφή σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.
Σε κάθε περίπτωση, τα βασικότερα θέματα που απασχολούν αυτή την κατηγορία επενδυτών, είναι η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και οι Αποκρατικοποιήσεις, όποτε πολλά για την μεσοπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από τον χειρισμό των συγκεκριμένων θεμάτων από την Κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα και το σημερινό +5,50% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ αποτελεί κύρια πεποίθηση ότι το Χ.Α. έχει επιστρέψει στον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους παίκτες που έχουν σβήσει τις Τραπεζικές μετοχές από τον "επενδυτικό τους ορίζοντα".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην της Πειραιώς (+3,16%), οι υπόλοιπες τρεις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές έχουν επιστρέψει (κάποιες πρόσφατα, κάποιες εδώ και αρκετό καιρό) υψηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ., κίνηση που αυξάνει την ανακυκλούμενη ρευστότητα στην Αγορά, από όσους ρευστοποιούν Τραπεζικά "χαρτιά" και τοποθετούνται σε άλλες μετοχές που εκτιμούν πως "έχουν μείνει πίσως", ενώ στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη το 59 είναι επίπεδο αξιοπρόσεκτης αντίστασης και θέλει προσοχή. Μια κατοχύρωση με συνεχόμενα κλεισίματα, εκτός του ότι θα επαναφέρει τον εν λόγω δείκτη σε θετική μεταβολή από την αρχή του χρόνου, θα κάνει και την διαφορά. Το 55 είναι κοντινή στήριξη, με κύρια και "Stop" τις 53 μονάδες.

Στα επιμέρους, η Alpha Bank (+7,14%) άφησε πίσω της την αποφασιστική αντίσταση των 2,41 ευρώ και η αμέσως επόμενη (σαφώς πιο δύσκολη) εντοπίζεται στην ζώνη 2,60 - 2,67 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας να απειλεί τα 4 δισ ευρώ (!)

Πλησιάζει τα 3 δισ ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής (+4,04%), με τον τίτλο να θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 0,306 ευρώ, προκειμένου να κινηθεί προς τα 0,315 και 0,332 ευρώ.

Σχετικά κοντά στα 2,5 δισ ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Eurobank (+5,77%). Αν μετατρέψει σε στήριξη την περιοχή των 1,08 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,13 και 1,30 ευρώ (απώτατος βραχυπρόθεσμος στόχος).

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η περιοχή των 640 μονάδων θέλει προσοχή, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,87%) το 174 επίπεδο είναι κύρια στήριξη και "stop" στο "long", ενώ η υπέρβαση των 182 μονάδων, αν επιβεβαιωθεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αφήνει για λίγο αργότερα το "buy the rumor, sell the fact".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Μετά από εννέα συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης δεν έχει βρει ακόμα το βήμα και τις απαραίτητες δυνάμεις για την υπερπήδηση του επιπέδου αντίστασης των 635 με 650 μονάδων, αποτυπώνοντας έτσι στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών μια πλάγια συσσώρευση μεταξύ των 615 με 639 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, η ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου αντίστασης όχι μόνο θα βάλει ως αρχικό στόχο τις 680 μονάδες αλλά μπορεί να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για μια μετέπειτα ώθηση προς τη κορυφή του περασμένου Οκτωβρίου, στις 730 μονάδες περίπου.

Επειδή όμως υπάρχει και το γνωστό ρητό των Αγορών "Buy the rumor, Sell the news" καλό είναι να φιλτράρουμε την όποια ανοδική διαφυγή ζητώντας χρονική διαγραμματική επιβεβαίωση.

Αντιθέτως, άρνηση τμήσης των 650 μονάδων και συνέχισης της υπάρχουσας ανοδικής τάσης θα ενεργοποιήσει ένα βραχυχρόνιο "κατέβασμα" πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, προς αναζήτηση νέων δυνάμεων, είτε αυτές προέρχονται από το στρατόπεδο των "Bulls" είτε από το στρατόπεδο των "Bears".

"Πέραν όμως της όποιας βραχυχρόνιας εξελικτικής κίνησης, την ερχόμενη εβδομάδα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των αναλυτών και για την περίοδο, που θα μεσολαβήσει μετά τη θετική αξιολόγηση κυρίως για τη συμπεριφορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς μια σημαντική πτώση τους (πχ το 10ετές να πέσει από το 7,56 προς τη ζώνη 5,40 με 4,30) θα προκαλέσει πιθανές νέες σημαντικές εισροές στα μετοχικά χαρτοφυλάκια" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Ένα βήμα πιο κοντά – και ίσως το τελευταίο σε αυτή την φάση - αναμένεται να έρθει η Ελληνική Πλευρά με το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης" εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Με την ψήφιση των 18 προαπαιτούμενων και τα εφεδρικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ουσιαστικά η Χώρα ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα, αναμένει άμεσες εισροές από την δανειακή σύμβαση και επιστρέφει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Μέχρι την επόμενη αξιολόγηση δημιουργείται ωφέλιμος χρόνος περίπου 5 μηνών, όπου η Οικονομία θα μπορούσε να λειτουργήσει με λιγότερο "στρες" ως προς τις αβεβαιότητες που δημιουργούν στην ψυχολογία οι καθυστερήσεις, όταν μάλιστα ο χρόνος αρχίζει και στενεύει επικίνδυνα ως προς την πληρωμή σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπάρχει ωστόσο και ένα σημαντικό τίμημα το οποίο θα κληθεί η Οικονομία να αντιμετωπίσει με την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων. Είναι σχεδόν καθολική η πίεση που δέχονται οι οικονομικοί κλάδοι, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα θα συμπιεστεί, ενώ τα περιθώρια κέρδους θα υποχωρήσουν απορροφώντας μέρος των ειδικών φόρων, για να κρατήσουν τα επίπεδα τζίρου σε κάποια ικανοποιητικά επίπεδα.

Η επίσπευση ενός αναπτυξιακού πλάνου με προσέλκυση επενδύσεων, είναι, πλέον, το επόμενο στάδιο στο οποίο θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Αγορά, καθώς η συζήτηση για το χρέος φαίνεται να μετατίθεται για τον Φθινόπωρο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, μετά από μια συσσώρευση σε περιορισμένο σχετικά εύρος τιμών, έβγαλε νέο υψηλό έτους, διατηρώντας τις συναλλαγές σε αξιοπρεπή επίπεδα (τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με μέσο ημερήσιο τζίρο άνω των 80 εκατ. ευρώ). Κατά την διάρκεια της διόρθωσης στο μέσον της εβδομάδας οι ταλαντωτές αποφορτίσθηκαν αισθητά, έχοντας πλέον ικανοποιητικό περιθώριο ανόδου μέχρι τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, χωρίς να διαταραχθούν οι "γεωμετρίες" της πλαγιοανοδικής τάσης η οποία εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στον Γενικό Δείκτη.

Στις μονάδες που διαπραγματεύεται ο Γενικός Δείκτης εφάπτεται και ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών. Οι δύο μακροπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν διαμορφώσει, πλέον, ένα πολύ σφιχτό εύρος διακύμανσης, στο οποίο εξελίσσεται η συσσώρευση, με τις πιθανότητες για ανοδική εκτόνωση να έχουν γείρει υπέρ των αγοραστών.

Η επόμενη αντίσταση, μετά την μετά την κατοχύρωση των 630 μονάδων, βρίσκεται στις 670 μονάδες όπου και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο Γενικός Δείκτης θα έχει κλείσει ένα κύκλο ανόδου από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Αυτό το σενάριο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης στο επόμενο δεκαήμερο, καθώς η ανοδική τάση είναι μεν επικρατούσα, ο ρυθμός της ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά.

"Η πιο δυνατή εβδομάδα αποτελεσμάτων α' τριμήνου ξεκινάει με Ελληνικά Χρηματιστήρια την Δευτέρα, ακολουθεί ο Fourlis την ερχόμενη Τρίτη και συνεχίζεται με Τράπεζα Πειραιώς και Motor Oil το απόγευμα της Τετάρτης. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από FFGroup, Εθνική Τράπεζα αλλά και ενημέρωση των αποτελεσμάτων δραστηριότητας από την Αεροπορία Αιγαίου. Από πλευράς συνελεύσεων οι τακτικές Γενικές Συνελεύσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (25/5 έγκριση μερίσματος €0,10), καθώς και των Τράπεζας Πειραιώς, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργία Κορίνθου (26/5)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Sensex 30 (-0,39%) έδειξε να υστερεί κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+0,8%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά Ήπειρο" η ΕΚΤ εγκαταλείπει τα σχέδια να αναγκάσει τις Τράπεζες της Ευρωζώνης να καταγράφουν στη βάση δεδομένων τους "κόκκινα" δάνεια αξίας μόλις 100 ευρώ. Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι πήρε την απόφαση, μετά από αντιδράσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. το νέο όριο για τα "κόκκινα" δάνεια να είναι οι 25.000 ευρώ, όπως ισχύει για κάθε άλλο είδος πίστωσης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, υψηλότερα διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο οι μεταπωλήσεις κατοικιών. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν τον Απρίλιο κατά 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,45 εκατομμυρίων μονάδων. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 6%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα αυξηθούν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,4 εκατομμυρίων μονάδων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η υποχώρηση του κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής Αγοράς) του Μαρτίου 2016 κατέγραψε πτώση κατά 12,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2015, έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2015 προς το 2014.

"Η 'contrarian' και αντίθετη με την πλειοψηφούσα άποψη, θετική στάση μας για την Ελλάδα φέτος υλοποιείται", αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, σημειώνοντας πως "περιμένουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος πριν τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούλιο, καθώς και ένα πολύ καλύτερο β' εξάμηνο". Η Αμερικανική Τράπεζα αναμένει επαναφορά του "waiver" της ΕΚΤ, για τις Ελληνικές Τράπεζες, σταδιακή άρση των "capital controls", συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

H Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Β+" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Intralot, ενώ "το outlook είναι αρνητικό, καθώς αντανακλά την υψηλή μόχλευση της εταιρείας και την περιοριζόμενη χρηματοοικονομική ευελιξία", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να εγκρίνει νέα δάνεια στην Ελλάδα χωρίς προσυμφωνημένη ελάφρυνση χρέους", επανέλαβε έκθεση της Citi για το Ελληνικό πρόγραμμα. "Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να μη συμμετέχει οικονομικά στην τρίτη διάσωση". 

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας μία πρώτη κορυφή στις 637,04 μονάδες (+2,37%). Στις 13.45 διέκοψε συναλλαγές στις 633,47 μονάδες (+1,8%) και στις 14.00 επέστρεψε σε συναλλαγές με για να βρεθεί στις 17.00 στις 639,36 (+2,74%), μέσω των δημοπρασιών να "δει" το υψηλό ημέρας των 639,79 (+2,81%) και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 639,48 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,76%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 141,5 εκατ. από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ. ΕΥΠΙΚ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ). ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 81% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ. ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ και ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο υψηλό ημέρας οι Viohalco, Ελλάκτωρ. ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Χαμηλότερα του 25αρη, αξιοσημείωτα κέρδη για το Υγεία (+9,49%), με νέο ανοδικό κύμα η MIG (+16,56%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Revoil (+9,69%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Χαλκόρ (+6,25%), ενώ συνεχίζουν απτόητοι οι αγοραστές στην Audiovisual (+10%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 10%.

Δεν άλλαξε η "σειρά αφίξεως", όσον αφορά τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,516 δισ), ΟΤΕ (4,695 δισ), Alpha Bank (3,919 δισ) και Εθνική (2,826 δισ ευρώ).

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε και με την λήξη των συμβολαίων Μαϊου.

Αυξημένες οι συναλλαγές, λόγω "short covering" στα συμβόλαια του δείκτη, με τους "long" να ρολάρουν επιθετικότερα θέσεις, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.834 συμβόλαια).

Στα 29.443 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.221, 4.349 για τον Μάιο, 7.870 για τον Ιούνιο και 2 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 182,5) κινήθηκε μεταξύ 175,75 και 181 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (61.069 Εθνική, 15.000 ΟΤΕ, 100.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (648), Alpha Bank (6.643), Eurobank (5.250), Πειραιώς (10.228), Εθνική (31.769), MIG (5.457), ΟΤΕ (545), ΟΠΑΠ (563), Ελ. Πετρέλαια (424), ΓΕΚ (307), Μυτιληναίο (263), Grivalia (130), Viohalco (164).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 49%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 877 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (638 αγοράς και 239 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.605 τεμ.) και Eurobank (1.341.742 τεμ.), ΔΕΗ (1.063.955 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v