Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκατσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση με κύριο χαρακτηριστικό τις μειωμένες συναλλαγές. «Κλειδώνουν» βραχυπρόθεσμα κέρδη στις τράπεζες, εντονότερες πιέσεις για Πειραιώς. Ισχυρά κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, Follie, ΕΛΠΕ.

Με συνεχείς εναλλαγές προσήμων εξελίσσεται η συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να έχουν αποκτήσει μεν μεταβλητότητα αλλά να κυμαίνονται εντός ασφαλών ορίων.

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές, ο τζίρος, χωρίς ωστόσο να συγκρίνονται με των δύο τελευταίων ημερών, γεγονός που παραπέμπει στην επιβράδυνση των κινήσεων πωλητών-αγοραστών.

Στο εύρος των 637,23 έως 646,62 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πρακτικά χωρίς να "απειλούνται" ούτε το άνω όριο/αντίσταση ούτε το κάτω/στήριξη, καθώς οι μέχρι τώρα συναλλαγές πραγματοποιούνται χαμηλότερα των 650 και υψηλότερα των 630 μονάδων.

Σε γενικές γραμμές, καλή η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την καταγραφή -χθες- των "υψηλών μήνα" και με ενδεικτική τη σταθερή κίνηση του DAX πάνω από τις 10.250 μονάδες.

Στην Αθήνα, γίνεται η αποτίμηση των όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, με την Ελενα Λάσκαρη να μετρά τι κέρδισε και σε τι ελπίζει η ελληνική πλευρά για το χρέος.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, μετά τα σημαντικά κέρδη (114,14% στο 3μηνο) και τον ΔΤΡ να μην έχει υπερβεί σήμερα τις 59 μονάδες. Εικόνα που παραπέμπει περισσότερο σε μερική κατοχύρωση θέσεων και ανασύνταξη δυνάμεων παρά σε κάτι άλλο, με το 76% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί κυρίως στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων. Κινήσεις που γίνονται και με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, θυμίζοντας πως για μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης (στις 17:30) έχει προγραμματισθεί η ανακοίνωση της Εθνικής.

Προσώρας στη μετοχή της ΕΤΕ πράξεις γίνονται μεταξύ 0,289 έως 0,305 ευρώ, με αυξημένο αριθμό συναλλαγών, όπως επίσης γίνεται στην Πειραιώς. Ωστόσο ο μεγαλύτερος τζίρος έχει γίνει μέχρι τώρα στη μετοχή της Alpha Bank.

Εκτός από τη μεικτή εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος (μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς, Eurobank, μικρότερες για ΕΤΕ και Alpha Bank), η υποχώρηση της Coca Cola κατά 1,64% βαραίνει στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ο μεγαλύτερος αριθμός των μετοχών του FT 25, όπου οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο (έναντι αυτών όπου οι πωλητές πιέζουν τις τιμές) και δη τίτλων με μικρότερο βάρος απ' ό,τι η Coca Cola ή η Alpha Bank.

Εμφανής η προσπάθεια μετατόπισης μέρους του ενδιαφέροντος, της ρευστότητας και προς μετοχές του δείκτη αλλά πέραν των τραπεζικών και της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Ετσι συγκριτικά αυξημένος τζίρος παρατηρείται σε FF Group, Motor Oil, TITAN, MIG, Coca Cola, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο 22.949 μετοχών στα 20,65 ευρώ, στην Αεροπορία Αιγαίου οι πωλήσεις συνεχίζονται μέχρι το χαμηλό ημέρας των 7,88 ευρώ, στα FF Group οι αγοραστές φτάνουν έως και 2,55% υψηλότερα στα 19,27 ευρώ, στον Μυτιληναίο έως τα 4,27, ενώ στην Jumbo έως 3,81% υψηλότερα, στα 11,71 ευρώ.

Οσον αφορά στην Jumbo, να σημειωθεί πως από την πλευρά της διοίκησης δεν έχει επιβεβαιωθεί -ακόμη- επίσημα η πρόθεση να προχωρήσει (και πότε) στη διανομή μερίσματος. Τουλάχιστον όσον είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απορρόφησης της συνδεδεμένης Tanosirian, η εταιρεία δύσκολα θα προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση των αποφάσεών της.

Για τη μετοχή, ενθαρρυντική έκπληξη των τελευταίων ημερών μετά και τη σημερινή ισχυρή αντίδραση φτάνει έως τα 3,29 ευρώ. Επίπεδα τιμών που είχαν σημειωθεί (στη διόρθωση της μετοχής) στις 10 και 11 Μαΐου.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν για ακόμη μία συνεδρίαση η MIG,  αλλά και η ΕΥΑΘ (και μάλιστα πάλι με αυξημένες συναλλαγές), όπως οι Ιντρακόμ, Attica Bank. Δευτερευόντως οι τίτλοι των ΥΓΕΙΑ, Φουρλή, Πλαστικών Θράκης, Σωληνουργείων και MLS.

Στα 46 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στις 15:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v